Az Építők Napja alkalmából díjazták az ágazat szereplőit

975

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) székhelyén tartották idén az Építők Napja központi ünnepségét. A június 10-i eseményen átadták a szakmai szervezetek és minisztériumok kitüntetéseit.

Az Építők Napja hagyományosan az év júniusának első vasárnapja. 2022-ben – a pünkösdi ünnep miatt – június 10-én tartották meg a jeles nap központi ünnepségét az MMK Szerémi úti székhelyén. Az Építéstudományi Tudományos Egyesület (ÉTE) szervezésében megvalósuló eseményen került sor az építőipari szakmai sikerek elismerésére, a szektorban dolgozók köszöntésére, illetve a kitüntetések átadására.

Az ünnepség levezető elnöke Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) vezetője volt, aki beszédében úgy fogalmazott: “Az építők munkájára, munkájuk eredményére valamilyen formában mindenki odafigyel az állampolgártól a döntéshozókig.” Kassai Ferenc hangsúlyozta, az építők nemzetgazdaságban betöltött szerepe, az építőipar multiplikátor hatása a nemzetgazdaságon belül jelentős, az Építők Napja kapcsán pedig úgy fogalmazott, annak megrendezése nem csak az ünnep tradíciója, elevenen élő hagyománya miatt fontos, hanem azért is, mert a jövő egyik záloga az építők erejében rejlik.

Koji László, az az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az Építők Napja alkalmából elmondta, a teljes építésgazdasági értéklánc az ország termelési értékének 12%-át adja, ami mindenképp kiemeli, és húzóágazattá teszi a szektort. Hozzátette, a nehézségek ellenére az ágazat várhatóan idén is jól teljesít majd, várhatóan 5500 milliárd forintnyi teljesítményre lesz képes.

Tíz szakember kapott miniszteri elismerést 

Az Építők Napja alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériumának kitüntetésében részesült Csordás Szilveszter orvostechnológus tervező és szakértő, Koppányi Imre Ferenc építész vezető tervező.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Építők Napja alkalmából miniszteri elismerő oklevelet adományozott:

  • Fekete Enikő őrnagynak, a HM Védelemgazdasági Főosztály BEFKI NATO Biztonság Beruházási Osztály főtisztjének,
  • Rávai Attila ezredesnek, a HM Hatósági Főosztály Munkafelügyeleti és Sugárvédelmi Hatósági Osztály osztályvezetőjének,
  • Vránics Tibornak, a HM Hatósági Főosztály Építésügyi Hatósági Osztály kormánytisztviselőjének,
  • Bárány László Imrének, a KÖTIVIÉP B Kft. projektvezetőjének,
  • Bartal Györgynek, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara elnökének,
  • Kovács József okleveles építőmérnök, FIDIC mérnöknek (FŐBER),
  • Nagy Gábor Lajosnak, a Penta Általános Építőipari Kft. ügyvezetőjének,
  • valamint Pappert Attila építőmérnöknek, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. műszaki igazgatójának.

Díjazták az ágazat közéleti szereplőinek munkásságát is

Alpár Ignác-díjat vehetett át Hollai Pál okleveles építészmérnök, aranydiplomás mérnök és Dévai Zoltán, az Építéstudományi Egyesület ügyvezetője.

ÉTE érdemérmet kapott Kőrösné dr. Mikis Márta helytörténész, az ÉTE Építéstudományi és Projektmenedzser Szakosztály tagja és Frey Lajos okleveles építészmérnök, az ÉTE Kivitelezési Szakosztályának elnöke. Veresné Rauscher Judit okleveles építészmérnök, okleveles tűzvédelmi tervezési szakmérnök, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete elnöke ÉTE díjat vehetett át.

Forrás: mmk.hu