Szorosan felzárkózott az alapanyaghiány a munkaerőhiány mögé a cégek működését akadályozó tényezők között. Az előbbivel a kis- és középvállalkozások (kkv-k) 26 százaléka, utóbbival 33 százaléka küzdött az év első három hónapjában – ez derült ki a K&H kkv bizalmi index első negyedéves eredményeiből, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek. Az adatok szerint az építőipari vállalkozások 40 százalékának okoz gondot a termékhiány.

A felmérésben 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóit kérdezték. A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt vizsgálták, köztük a vevői és a szállítói kapcsolatokat, a munkaerőt, a vállalat pénzügyeit.

A közleményben Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője egyértelmű trendnek nevezte, hogy az alapanyagok beszerzése egyre több gondot okoz a kkv-knak. Eközben a cégek működését leginkább akadályozó tényezők közül a munkaerőhiány 5 százalékponttal kevesebb cégnek jelent problémát. Ha a tendencia folytatódik, az anyaghiány az év második felére akár a munkaerőhiánynál is súlyosabb akadályozó tényezővé válhat – tette hozzá a szakember.

A felmérésben arra is rámutattak, hogy a harmadik legtöbb kihívást okozó tényező az árfolyamváltozás, amely már a megkérdezettek 24 százalékánál jelentkezik, szemben 2021 utolsó negyedévével, amikor arányuk 2 százalékponttal kisebb volt.

Közölték azt is, hogy az ellátási láncokban jelentkező problémák 2020 negyedik negyedévére csaknem megháromszorozták az ezzel küzdő vállalkozások arányát. Mivel a szállítási gondok továbbra sem enyhültek, egy újabb év alatt ez az érték is megduplázódott. Az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása és az ezzel összefüggő gazdasági intézkedések pedig még tovább erősíthetik ezt a folyamatot – közölte a K&H.

A kereskedőknél a cégek 42 százaléka küzd termékhiánnyal, az iparban, építőiparban a vállalkozások 40 százaléka. Ez a két szektor számos alapanyaggal, késztermékkel dolgozik, ezért okozzák nekik a legnagyobb gondot az ellátásilánc-problémák. Az agráriumban 16 százalék, a szolgáltatóknál pedig 12 százalék az ellátási nehézségekkel küzdő kkv-k aránya.

MTI