Átadták az OTP Business 14. Társasházi Pályázatának díjait

1288

Hidropóniás közösségi kert, biciklitároló és kerti játszótér – csak néhány fejlesztés azok közül, amelyek az OTP Business 2022-es Társasházi Pályázatán elnyert támogatásokból valósulhatnak meg. Ebben az évben csaknem 650 pályázatból választotta ki a szakmai zsűri azt a húsz projektet, amelyet a hitelintézet összesen 15 millió forint értékben támogat.

Az idén 14. alkalommal meghirdetett OTP Business Társasházi Pályázat két kategóriájában az első helyet az alábbi két pályázat nyerte el:

  • „Fenntarthatóbb otthonok” kategória: hamarosan hidropóniás – tehát talaj nélküli, tápfolyadékot alkalmazó – közösségi kertet alakíthat ki egy budapesti társasház a régi mosókonyha helyén, ami fenntartható, vegyszermentes növények termesztését teszi lehetővé a lakók számára.
  • „Zöldebb lakókörnyezet” kategória: egy másik, 1000 fős budapesti társasház lakói régóta dédelgetett álmukat válthatják valóra, és szabadtéri, sporteszközökkel ellátott pihenőhelyet alakíthatnak ki a lakóépület mellett.

A „Fenntarthatóbb otthonok” illetve a „Zöldebb lakókörnyezet” kategória mellett a lakóközösségek és társasházak támogatását célul tűző pályázat idén egy különdíjjal is bővült, melyet Budapesten egy Bem József utcai társasház nyert el. A lakók egy páratlan panorámájú tetőkertet újítanak fel az OTP Bank munkatársainak személyes segítségével, hogy közösségi térként vehessék újra használatba.

„Az idei Társasházi Pályázatban kifejezetten fontosnak tartottuk, hogy támogassuk a lakóközösségek fenntarthatóbbá tételét, környezetük zöldítését. Örömünkre szolgál, hogy ismét sokan jelentkeztek, közel 650 pályázat érkezett és olyan értékes projekteket támogathatunk, amelyek nem csak a lakóközösségek életminőségének javításában, hanem a lakókörnyezetek fenntarthatóbbá tételében is kézzelfogható segítséget tudnak nyújtani” – mondta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozási területének vezetője.

A támogatások odaítélésekor a zöldebb lakókörnyezet létrehozása és a fenntarthatóság támogatása mellett a szakmai zsűri azt is figyelembe vette, hogy a pályázat megvalósulása mennyire szolgálja a közösség érdekeit, a környezetük minőségének javulását, valamint azt, hogy a lakók milyen mértékben vesznek részt a munka tervezésében és kivitelezésében.

A „Fenntarthatóbb otthonok” kategória díjazottjai közül egy 1500 fős budapesti társasházban az energetikai korszerűsítés jegyében cserélhetik takarékos fényforrásokra az elavult izzókat, míg egy másik, szintén budapesti lakóház akadálymentesítésre kap támogatást. Egy tiszaújvárosi pályázó a szélenergiát hasznosító huzatfokozó turbinákra fordíthatja az elnyert összeget, miközben egy szegedi társasház lakói a lépcsőházban lévő nyílászárók cseréjét és ezzel a hőszigetelés modernizációját tudják finanszírozni az elnyert összegből.

A „Zöldebb lakókörnyezet” díjazottjai közül két budapesti és egy tatai társasház is kapott támogatást zöldfelület kialakítására, illetve rendbetételére – a lakóközösségek célja a biodiverzitás növelése és ezen keresztül lakókörnyezetük közelebb hozása a természethez. Egy nagykanizsai lakóházban egy már meglévő kertet bővíthetnek játszótéri elemekkel, míg a budapesti Margó Tivadar utcában a társasház játszóterének elhasznált, balesetveszélyes gumilapjait fogják újakra cserélni. Egy hajdúböszörményi társasházban használt-olaj tárolót hozhatnak létre a támogatásból, Vácon pedig szelektív hulladékgyűjtési rendszert telepítenek egy Kölcsey Ferenc utcai társasház lakói.

Díjazás mindkét kategóriában

  • I. helyezés:   1 200 000 Ft
  • II. helyezés:  1 100 000 Ft
  • III. helyezés: 1 000 000 Ft
  • IV. helyezés:    900 000 Ft
  • V. helyezés:     800 000 Ft
  • VI. helyezés:    700 000 Ft
  • VII. helyezés:   600 000 Ft
  • VIII. helyezés:  500 000 Ft
  • IX. helyezés:    400 000 Ft
  • X. helyezés:     300 000 Ft

A fenti díjazás mellett a nyertes pályázatok benyújtói 100.000 forint értékű ajándékutalványt nyertek.

 

Forrás: OTP