Elegáns budapesti villa és a szolnoki Várkapu Látogatóközpont tervezői vehették át az Év háza pályázat fődíjait. Az építészeti közélet rangos elismerése, az évtizedes hagyományra visszatekintő független szakmai pályázat eredményeit gálaest keretei között ismertette a zsűri szeptember 30-án, a Symbol Budapestben. 

A 2008 óta új időszámítását élő szakmai pályázaton családi ház, kis társasház, valamint középület kategóriában oszt ki fődíjat a zsűri, ami mellett két szakmai és további 5 támogatói díj odaítéléséről is dönt. Sőt a szervezők harmadik éve a közönség véleményét is megkérdezik.

Idén 20 középület és 25 családi ház került az elismert szakemberekből álló zsűri asztalára. A pályázatot évről-évre a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írják ki, fenntartását pedig az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése és támogatása teszi lehetővé.

Az Év háza pályázatot a Leier Hungária Kft. mint főtámogató mutatta be 2022-ben is. A családi ház, lakóépület kategóriát a Prefa Hungária Kft. és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a középület kategóriát pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. és a Meva Zsalurendszerek Zrt. támogatta.

Az Év háza pályázat 2022 szakmai díjait mindkét kategóriában Szoják Balázs, a pályázat alapító kurátora és a zsűri elnöke, Noll Tamás, Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke adta át a legjobbnak ítélt épületek tervezőinek. A zsűri elnöke köszöntőjében a középület kategória idei rendkívül erős mezőnyét méltatta, egyúttal hangot adott a zsűri azon véleményének, hogy a nehézségek ellenére az idei évben is sok kiemelkedő szakmai teljesítmény közül választhatták ki a legjobbakat.

Szoják Balázs, a díj alapító kurátora köszöntőjében kiemelte a független szakmai díjak a szakmai közéletben játszott szerepét, valamint a pályázat mind a szakmára, mind a társadalom egészére, valamint a pozitív építő és alkotó gondolkodásra gyakorolt hatását, amelynek különös jelentőséget adnak a körülöttünk zajló események is.

A támogatók képviseletében hozzájuk csatlakozó Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az építőanyag-gyártó cégek és az építészek kapcsolatának fontosságáról szólva hangsúlyozta a szakma, a cég fejlesztéseinek a megrendelő felé történő közvetítésében játszott vitathatatlan szerepét. „Az elmúlt évek fejlesztéseit az új kihívás, az energiafelhasználás csökkentésére, az otthonok „rezsiállóvá” tételére való törekvés határozta meg. Ennek eredményeként került a piacra az évek óta tapasztalt szakemberhiányra megoldást kínáló előregyártott beton építőelemek új innovációja, a klímafödém.” – emelte ki az ügyvezető.

Fődíjasok

Családi ház kategória

Családi ház kategóriában a fődíjat idén Fazekas Katalin DLA és Vilics Árpád egy téglaburkolatos, elegáns A15 villa tervezéséért kapta.

Fernezelyi Gergely DLA, Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építész az idei, családi ház kategóriában fődíjjal jutalmazott svábhegyi villáról mondott értékelésében így fogalmazott: „A Kettőpera Stúdió munkája gondos alapossággal és a környezet, illetve a megrendelő iránti érzékenységgel készült. Fazekas Katalin és Vilics Árpád épülete stílusosan és kifinomultan ötvözi a nemzetközi építészeti trendek friss lendületét a helyszínre jellemző anyaghasználattal és tömegével elegánsan idézi meg a környezet meghatározó villáinak világát. A házat érett építészeti gondolatok izgalmas sűrűsége és részleteiben kérlelhetetlen igényessége emeli ki a többi magasszínvonalú kortárs épület közül.”

Középület kategória 

A legjobb középületért járó díjat Álmosdi Árpád, Csendes Monika és munkatársaik Szabó Gabriella, Balogh Tóth Anna a szolnoki Várkapu Látogatóközpont tervezőinek ítélte oda a neves zsűri.

Fotó: Gulyás Attila, Építészfórum

A szolnoki Várkapu Látogatóközpont értékelését a zsűri képviseletében Szoják Balázs, az Év háza díj alapító kurátora mondta el az eseményen. „A vár, a nyomainak hiánya ellenére, konkrét formai emlékek nélkül, de a mai szolnoki identitás élő része és igénye maradt. Ennek az eltűnt múltnak a megidézését láthatjuk a történelmi árvízvédelmi falakban, a várszerű formálásban és az egykori kő kaputorony felelevenítésében, az új látogatóközpont létesítésekor. Az alkotók őszinte, tiszta és mai elemekkel formáltak. Kemény határt szabtak maguknak a bizonytalan múlt felé fordulásnak. Nem archaizálnak, hanem kortárs választ adnak építészetileg a feltett kérdésre. Nem várat terveztek, nem másoltak, hanem inkább egy várszerű, élő funkcióval megtöltött jelet hoztak létre.”

Különdíjasok

Az Év háza pályázat esetében ki lehet jelenteni, hogy a támogatói különdíjak is egytől egyig szakmai díjak, hiszen odaítélésükről szintén a zsűri dönt – ezúttal is 7 ilyen díj talált gazdára.

Díjazottak:

 • Magyar Építész Kamara Szakmai Különdíja
  Biró Béla, Fodor Dániel, Kállay Ferenc, Nagy Béla: Fészek Református Óvoda, Debrecen
 • Magyar Építőművészek Szövetségének Szakmai Különdíja
  Sipos György: A műemléki védelem alatt álló Rónay sírkert helyreállítása, Kiszombor
 • Leier Főtámogatói Különdíj
  Gyergyák Ákos DLA és Kozák Barnabás: Belvárosi Társasház átépítése Pécsett
 • Hella Támogatói Különdíj
  Benczúr László és Weichinger Miklós: Normafa Kapu – Fogadóközpont, Budapest
 • Meva Támogatói Különdíj
  Draskóczy Gergely, Németh Tamás, Mészáros Gabriella, Bereczki Sándor, Szakolczai Alida: Kozmo Hotel és Társasház, Budapest
 • Prefa Támogatói Különdíj
  Bánáti Béla, Hartvig Lajos DLA, Lőcsei Vera, Kiss Noémi: A Bánáti + Hartvig Építész Iroda új irodaépülete, Budapest

  Fotó Bujnovszky Tamás
 • Terrán Támogatói Különdíj
  Klobusovszki Péter DLA, Rose Balázs: Családi ház, Göd

Közönségdíj

Az Év háza pályázat a szakma által az építésznek ítélt díj, a folyamat újdonsága azonban, hogy a szervezők idén is megkérdezték a nagyközönség véleményét a pályaművekről. A közönségszavazás megrendezését idén családi ház kategóriában az OTP Ingatlanpont és az OTP Pénzügyi Pont, középület kategóriában pedig az Internorm Ablak Kft. támogatása tette lehetővé. „A közönségszavazás fontosságát továbbra is abban látjuk, hogy az hídként szolgálhat a szakma és a megrendelők között. Érdekes látni, hogy néha mennyire más a szakma és megrendelő véleménye” – mondta Rajki Diána, a mintegy 12 éve a pályázati folyamatot szervező Build-Communication ügyvezetője.

Középület kategória közönségdíjasa

A középület kategóriában a közönség a Csörgő Csaba György és Szász Zoltán által tervezett jászberényi Rock Safety irodaépületét választotta a legjobbnak.

Családi ház kategória közönségdíjasa

Családi ház kategóriában Rácz Lajos, kisújszállási családi háza bizonyult a legnépszerűbbnek.

Minden évben neves zsűri dönt

Nem túlzás azt állítani, hogy a hazai építészeti elismerések tekintetében az Év Háza Bíráló Bizottsága a legrangosabb szakmai grémium. A példamutató építészeti teljesítményeket értékelő zsűribe a hazai építészet legfontosabb szakmai szervezeteinek képviselői mellett minden évben meghívást kapnak az előző években Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is.

A zsűri tagjai:

 • A zsűri elnöke:
  Noll Tamás Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke
 • Társelnökök:
  Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az Év háza pályázat elnöki tisztét 4 évig ellátó szakember
  Dr. Hajnóczi Péter DLA, a Magyar Építész Kamara elnöke,
  Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke
  Szoják Balázs építész, az Év háza díj alapító kurátora
 • A zsűri szakértő tagjai:
  Tóth Balázs okl. építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szabványügyi és képzési témavezetője
  Dr. Tóth Elek, a BME címzetes egyetemi tanára,
  2021-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek: Erhardt Gábor, Erő Zoltán, Fernezelyi Gergely DLA, Lente András és Szőke László

 

További információ: www.evhaza.hu