Átadták a Lechner Ödön díjakat

952

Hagyományosan az ÉVOSZ decemberi ünnepi közgyűlésén kerül sor a Lechner Ödön díjak átadására. Idén a jubileumi évre tekintettel 6 darab díjat adtak át.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Elnöksége 1994-ben alapította a Lechner Ödön díjat. A díj névadója a szecesszió építészetének világhírű, iskolateremtő mestere és a magyar szecessziós építészet megteremtője.

A Lechner Ödön díj az építésgazdaság területén dolgozó személyek elismerését jelentő díj, melyet hosszabb időszakon át végzett kimagasló, példamutató munka alapján lehet elnyerni. A díjat bármilyen végzettségű, és az építőipar bármely területén dolgozó egyén elnyerheti. A díjat az ÉVOSZ tagszervezetek dolgozói, képviselői nyerhetik el elsődlegesen, de megkaphatja olyan személy is, aki az építőipar érdekében kifejtett munkáját nem ÉVOSZ tagszervezet keretében végzi.

A díjat javaslat alapján lehet elnyerni, melynek külön megkötött formája nincs. A javaslat indoka lehet az építőipari ágazat érdekében végzett kimagasló szakmai és társadalmi tevékenység, a hosszabb távon végzett kiemelkedő szakmai munka, illetve valamilyen jelentős sikeres építőipari alkotás létrehozásában végzett kiváló munka is.

A díj minden évben átadásra kerül az alapítás szabályainak megfelelően öt fő részére, a jubileumi évre tekintettel azonban idén 6 db díjat adtak át. A díj arany kitűző érméből és oklevélből áll.

2019-ben Lechner Ödön díj kitüntetésben részesült:

Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója Fotó: Csényi Sándor

Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója – Laudáció: Húsz éve oszlopos tagja a Market Építő Zrt. műszaki csapatának. Tizenöt éve műszaki igazgatóként áll helyt nap mint nap az ország legnagyobb magasépítési feladatain. Kiváló vezető, aki számos ifjú kolléga pályafutását egyengeti a Marketben. Műszaki ismerete a legmagasabb színvonalú, különösképpen a szállodák és a műemléki felújítások területén. Felelősségtudat, minőség iránti elkötelezettség, pontosság, precizitás és eredményesség jellemzi személyét.

Cseke Lajos, a VIV Zrt. nyugalmazott vállalkozási igazgatója Fotó: Csényi Sándor

Cseke Lajos, a VIV Zrt. nyugalmazott vállalkozási igazgatója, szakértő – Laudáció: Közel hat évtizeden át az elektromos szakiparban végzett kiemelkedő szakmai munkássága, az építőipari árképzés és kockázatfeltárás alapismereteinek terjesztésében, valamint a szakmunkásképzés korszerűsítése érdekében végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként, és ezen a területen az ÉVOSZ-ban végzett szakmai munkájáért.

Dr. Nemes Géza, nyugalmazott vezérigazgató Fotó: Csényi Sándor

Dr. Nemes Géza, nyugalmazott vezérigazgató – Laudáció: Az építőiparban végzett több, mint 50 évnyi és az ÉVOSZ alapítása óta a Szövetségben végzett 30 évnyi magas színvonalú szakmai munkája példaértékű életmű. Az aktív pályafutása során szerzett tapasztalatai az ÉVOSZ által alapított Mesterdíjat odaítélő kuratóriumban hasznosulnak.

 

Kassai Ferenc építőmérnök, automatizálási szakmérnök, a BPMK elnöke Fotó: Csényi Sándor

Kassai Ferenc építőmérnök, automatizálási szakmérnök – Laudáció: Feladatai közé tartozott a lakóépületek komplex geodéziai munkái, távközlési tervezések irányítása, digitális térképek elkészítése. A közműnyilvántartás magyarországi bevezetésének és kidolgozásának egyik irányítója. A digitális felmérések hazai elterjesztésének elősegítője. Munkája mellett szakmai fórumokat szervez, szaklapot szerkeszt, tanulmányokat készít. Az Országgyűlési Bizottságok munkájában szakértőként, az Európai Uniós Operatív Programok Monitoring Bizottsági tagként képviseli a szakmát. Közéleti és társadalmi tevékenységet harminc éve folytat. A Magyar Mérnöki Kamara és az ÉVOSZ közötti szakmai kapcsolatok erősítésének elkötelezett híve.

Tratnyek István, a Főber Zrt. építészmérnöke, projektvezető Fotó: Csényi Sándor

Tratnyek István, a Főber Zrt. építészmérnöke, projektvezető – Laudáció: a FINA 2017. Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műúszó-, Nyíltvízi Világbajnoksághoz kapcsolódó Komjádi és Hajós-Széchenyi uszodák felújításának lebonyolítási/műszaki ellenőri projektvezetője. A Puskás Aréna kivitelezési/megvalósítási igazgatójaként a teljes kivitelezési fázis mérnök irányítója, lebonyolítási vezetője, a műszaki ellenőrök felelős vezetője volt, projektvezető-helyettes. Kiemelkedő szerepe volt a projekt sikeres megépítésében. Emberi magatartása, közösségi szerepe kiemelkedő.

Vladár János, az Imola Konstrukt Kft. építésvezetője Fotó: Csényi Sándor

Vladár János, az Imola Konstrukt Kft. építésvezetője – Laudáció: 48 éve, megszakítás nélkül a kivitelező építőiparban dolgozik. Ez alatt az idő alatt hatalmas szakmai tapasztalatra tett szert, melyet a hétköznapokban a létesítmények kivitelezésének magas színvonalú szervezésében és a minőségi munka érdekében kamatoztat. Több fiatal kolléga nőtt fel a keze alatt és váltak önálló szakemberré. Szakmai munkája és emberi magatartása példaértékű.

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

 

Forrás: ÉVOSZ