A 13. kerületi Vizafogó park és pavilonépület nyerte el idén Budapest építészeti nívódíját – közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Dicséretben részesültek az Attila 99 Loft apartmanház, az egykori Józsefvárosi Telefonközpont épületében kialakított KOZMO hotel és társasházi lakások, a Bakáts tér és a csatlakozó utcák felszíni rendezése, az A15 villa és a Budafoki Zöldike Tagbölcsőde tervezői.

A fővárosi önkormányzat által júliusban kiírt, a Budapesti Építész Kamara által lebonyolított pályázatra olyan alkotásokkal lehetett jelentkezni, amelyek javítják a főváros építészeti arculatát vagy egy városrész megjelenését. Az alkotás lehetett új vagy rehabilitált épület, építmény, közterület, belső tér.

A bírálóbizottság elnöke Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes volt, mellette Erő Zoltán főépítész, Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, Csapó Balázs, Brenner János, Félix Zsolt, Anthony Gall és Soltész Noémi építész vett részt a testület munkájában. Az ez évi pályázatra érkezett 24 pályamű közül a bírálóbizottság hat épületet helyszíni bejáráson is megtekintett – számol be a közlemény.

Oázis a városi dzsungelben

A Budapest építészeti nívódíjával kitüntetett, 13. kerületi Vizafogó park és pavilonépület tervezői, Nagy Csaba és Pólus Károly, valamint Hómann János és Pécsi Máté tájépítész egy eredetileg beépítésre szánt telekből olyan közparkot hozott létre, amely jelentősen javítja a környék lakosságának életminőségét.

“A telek parkosításával kialakított tó, a tóparti pavilonépület kerítéssel zárt, éjjel nem látogatható, ezáltal az angol square rendszerhez hasonlatos üzemeltetés, a jól megválogatott növényzet, a talajkutas öntözési rendszer és a közösségi szondázással kialakított közparki funkciók olyan tájépítészetileg és építészetileg is jól megformált oázist hoztak létre a városi dzsungelben, amely jobb hellyé teszi és felértékeli a Vizafogó területét” – emelték ki a méltatásában.

Úgy fogalmaztak: “az ipari rendezővágányokból beépítésre szánt területté, majd közparkká alakuló terület olyan tanmese, amit Budapest szívesen és büszkén mesélhet el bárkinek, s ami tervezőinek és megbízóiknak is a becsületére válik”.

Vizafogó Park és Pavilonépület (Fotó: BÉK honlap, készítette: Danyi Balázs)

Indusztriális hangulatú loftház, telefonközpontból hotel, humanizáltabb közterület és minden részletre kiterjedő tervezés

Az Attila 99 Loft apartmanház tervezője Dékány Tibor és Hatvani Ádám. Az épület különös keveréke a polgári lakóháznak és az indusztriális hangulatú loftháznak. “A tervezők nagy gonddal őrizték és fejlesztették az eredeti ház karakterét, az építészeti részleteket, szerkezeti megoldásokat” – méltatták az építményt.

Draskóczy Gergely és Mészáros Gabriella tervezte az egykori Józsefvárosi Telefonközpont épületében kialakított KOZMO hotelt és társasházi lakásokat. A méltatás szerint városfejlesztési szempontból ígéretes beavatkozás történt, “jól sikerült a későbbi átalakítások során szinte reménytelenül össze-vissza átépített épület alaprajzi letisztítása, az eredeti állapothoz közelítése”.

“A Bakáts tér fontos és jó példája lett a belvárosi közterületi rehabilitációnak” – írták Steffler István és Szloszjár György tájépítész munkáját méltatva, hozzátéve, hogy a végleges és megvalósult tervek kevesebb reprezentációt, jelentősebb forgalomcsillapítást és több zöldet tartalmaznak, amely összességében nyugodtabbá, bájosabbá, humanizáltabbá és utcaképében is magas esztétikai minőségűvé varázsolják a helyszínt.

A zugligeti A15 villát Fazekas Katalin és Vilics Árpád tervezte. A méltatás szerint az épület harmóniát sugall: telepítése, térfoglalása, visszafogottsága példaértékű.

A bírálók méltatták a Nagy Csaba és Pólus Károly által tervezett Budafoki Zöldike Tagbölcsőde racionális alaprajzi elrendezését, amelyhez érzékeny belsőépítészeti koncepció párosul. Azt írták, a minden részletre kiterjedő tervezői attitűd követendő példát állít a kisgyermekeknek szóló terek jövőbeli tervezői elé.

A bizottság idén is azokat a kiemelkedő ötleteket, elképzeléseket díjazta, amelyek méltók a város múltjához, meghatározzák a jelenét és követendő válaszokat adnak a jövő kihívásaira.

Az elismeréseket múlt hét pénteken adták át Budapesten, a FUGA Budapesti Építészeti Központban, ahol kiállítás nyílt a pályázatra érkezett munkákból. Az építészeti nívódíjban részesített épület tervezői emlékplakettet, a dicsérettel minősített tervezők díszoklevelet vehettek át a pénzjutalom mellett.

A díjazott tervezők

MTI
Képek: Budapesti Építészeti Kamara honlap