A moduláris építésben rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében a Masterplast egyedi gyártásfejlesztésbe kezdett, melynek eredményeként elkészült az első Masterplast Modulhouse épület Sárszentmihályon.  

A cég a termékportfóliójára alapozva olyan innovatív, gazdaságossági, energiahatékonysági és fenntarthatósági szempontoknak is megfelelő építési technológia adaptálása mellett döntött, mely Nyugat-Európában már bizonyított, és a közép-európai régióban is gyorsan bővülhet a piaca. A Masterplast ezzel az első nagy gyártási kapacitást és professzionális megoldást biztosító szereplő lesz a szegmensben, mely hozzájárulhat a terület fejlődéséhez.

A moduláris építési rendszer előnyei, melyek okot adhatnak a nagyobb piaci részesedésre:

Gyorsan fejlődő, innovatív terület

A moduláris építészetben felhasznált modern technológiák – mint pl. a BIM, ipar 4.0 vívmányai – alkalmazása új lehetőségeket teremt az építőiparban. A moduláris építészet sok területen versenyelőnybe kerülhet a hagyományos építészeti módszerekkel szemben.

Precíz, szoftveres tervezés

Az épületelemek tervezése a legmodernebb ipari szoftverekkel történik. A sokoldalú megközelítéssel működő szoftveres tervezés egészen új lehetőségeket nyit a kombinálhatóság terén.  Az egységek összevonása, egymáshoz társítása és a csomóponti kapcsolatok kialakítása a jól átgondolt tervezési folyamat eredménye. Az ágazat a tervezési-gyártási folyamat precizitása és műszaki alapossága miatt közelebb áll az autóiparhoz, mint az építőiparhoz.

Magas üzemi készültségi fok

Az előregyártás legmagasabb szintje a moduláris gyártás – 3D bokszok gyárthatók le, ami egy-egy vagy akár több helyiséget is magában foglal. Az épületet 95-98%-os készültségi szintig előre lehet gyártani.

Üzemi gyártásminőség

Üzemi előregyártás akkor működik jól, ha tipizált módszereket alkalmazunk, ezzel az üzemben történő gyártás nagyon hatékony és gyors. Az üzemi termelésben szigorú minőségi kontrollt, állandó minőséget, magas precizitást lehet elérni. A munkafolyamatok tagoltak. Automatizált, gépesített szakaszokból és betanított munka szintjére leegyszerűsített munkafázisokból tevődnek össze. Az üzemi gyártás típustervek alapján történik, sorozatgyártásban, magas hatékonyság mellett. Az üzemszerű termelés mellett lehet nagy mennyiségű épületmodulokat előre legyártani. Az anyagok kiválasztása és beépítése is sztenderdizált, a párhuzamos és a derékszög nem az építőmester kezének pontosságától függ. Fajlagosan olcsóbban lehet építeni, mint az építési helyszínen. Teljesen részletesen kidolgozott tervek alapján készül az üzemi előregyártás és a szakember problémát jól tudja kezelni, kevesebb szakmunkás és több operátor segítségével lehet megvalósítani.

Fenntarthatóság

Üzemi körülmények segítségével a fenntarthatósági szempontok is megvalósulnak, minimalizálható a hulladék mennyisége, és ez a minimális hulladék is szelektíven gyűjthető.

Alacsony építéshelyszíni munkaigény

A moduláris épületek kivitelezése gépészettel előkészített betonaljzatra történik. Nagyon magas szinten előkészítik az üzemben a modulokat, ennek köszöngetően gyors és alacsony helyszíni élőmunka-igénnyel lehet épületeket kivitelezni. Néhány hét alatt kész épületeket kaphatnak a megrendelők, precíz minőségben, magas műszaki tartalom mellett. Ez megoldást jelenthet az építőipart sújtó jelentős szakemberhiányra is.

Négy évszakos alkalmazhatóság

A gyártás az évszaktól, napszaktól és időjárástól is független. Az év 365 napjában kivitelehető.

Kompakt épületmodulok és közúti szállíthatóság

Energiahatékonyság és önfenntartás

A Masterplast moduláris építési rendszerében az AA energetikai kategória lesz az épületelemek induló szintje. Jövőbeni terveik között szerepel egy új épületmodul fejlesztése, ahol a modul az energiatermelés és -tárolás révén szigetszerű, önfenntartó aktív házzá teheti az épületet. Ez a modul majd kiegészítheti a korábban telepített épületmodulokat is.

Variálhatóság, átépíthetőség, átköltöztethetőség

A moduláris technológia figyelemreméltó előnye az újrahasznosíthatóság, az épület funkcióváltozás esetén szétszedhető, és a teljes életciklusa alatt akár 2-3 alkalommal költöztethető, áttelepíthető. A modularitás magában hordozza az épületek bővíthetőségének és emeletes kialakításának lehetőségét is. A földszintes moduláris épület akár térkőburkolatra is helyezhető, így az adott építmény áthelyezése után nem marad betonalap sem, mely megkönnyíti a terület újrahasznosítását.

Széles körű alkalmazhatóság

A moduláris építészeti megoldás széles körben alkalmazható, sztenderdizált lakóépület építésére éppúgy alkalmas, mint modern kollégium, három csillagos hotel, önálló irodaépület vagy ipari csarnokokhoz kapcsolódó iroda fejépületek kialakítására.

Masterplast Modulhouse rendszer

A Masterplast Modulhouse rendszerében az épületmodulok rendkívül szilárd és merev 3D acél vázszerkezettel készülnek. Nem könnyűszerkezetről van szó, súlya megközelíti az 500 kg/m2 súlyt, mely a vázkerámia téglaépületekéhez közel azonos négyzetmétersúlyt jelent. Ennek köszönhetően épületfizikailag nagyon jól működik, hőtároló tömege van.

Jó hangszigetelés alakítható ki, magas komfortszint biztosítható, mely miatt lakás vagy szállodai szoba céljára is alkalmassá teszi. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy az építést nagyban befolyásolja, hogy az építési helyszín jól megközelíthető legyen. Nagyméretű szerelvények szállítják a modulokat a helyszínre, valamint komoly daruk igénybevétele szükséges.

Alaprajzi elhelyezkedéstől függően kb. 19,2 m2 egy modul. A szabad belmagasság 2,65 – 2,75 m, mely egy normál, élhető belmagasságot biztosít szemben pl. a kontéres megoldásokkal. A modulok önmagukban jelenleg 3 emelet magas épületek építésére alkalmasak, de plusz merevítésekkel ellátva akár 12 emeletes középmagas épületek kivitelezése is lehetővé válik.

A gyártási idő a modul bonyolultságától függően 35-60 nap jelenleg, melyet a jövőben szeretnének leszorítani automatizációval, munkaszervezéssel.

Piacra lépés

Jelenleg a modulrendszer még tesztelés alatt áll – tesztek során az egyes rendszerelemekre többféle anyagot bevizsgálnak, hogy az ideálisakat megtalálják -, valamint további két modellház is épül. Ezt követően történik majd a szabványosítás, a szükséges tanúsítások megszerzése. Cél, hogy még 2023-ban megtörténjen a piacra lépés a rendszerrel. Az üzemszerű termelés felfutásával évi 500 épületmodul gyártásával számol a Masterplast, amelyet folyamatosan bővíteni kíván a következő években.

Stratégiai együttműködés a Masterplast és a KÉSZ Csoport között

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Masterplast és a KÉSZ Csoport. A két jelentős magyar építőipari vállalat összefogása a Masterplast moduláris épületelem gyártó üzletágához kapcsolódik. A közös munka az épületelemek fejlesztése és gyártása mellett a moduláris épületek kivitelezésére és projekt alkalmazására is kiterjed, ami a várakozások szerint lendületbe hozhatja az innovatív építészeti technológia piaci megjelenését. Az együttműködési szerződés aláírására az első, már megépült moduláris irodaépületben került sor január 31-én.

Az együttműködés sikerességéhez a KÉSZ Csoport az évtizedes acélszerkezet gyártási tapasztalatát, kapacitását, valamint viszont-vásárlóként a modul épületelemek projekt alkalmazását vállalta, míg a Masterplast a hőszigetelőanyag gyártási tudását, épületenergetikai szakértelmét és a moduláris épületelemek tervezésében és gyártásában elért know-how-t biztosítja.

„A KÉSZ Csoportnak, Magyarország egyik legszélesebb portfolióval rendelkező, építőipari fókuszú, technológia-vezérelt vállalatcsoportjának életében mindig is kiemelten fontos szerepet töltött be az innováció csak úgy, mint a fenntarthatóság. Ennek érdekében folyamatosan keressük az újabb és újabb együttműködési alternatívákat. A Masterplasttal a vázszerkezetek fejlesztésében és gyártásában rejlő lehetőségeket kezdtük el közösen vizsgálni. A partnerünk moduláris építési rendszere egy túlméretes szállítási szabályokhoz optimalizált nagy szilárdságú acél vázkeretszerkezetre épül, melyet üzemi körülmények között 95%-os készültségi állapotig lehet szakipari munkákkal és anyagokkal közel kész állapotba hozni. A vázszerkezetnek azonban olyan merevnek kell lennie, hogy a szállítás közbeni dinamikus igénybevételeket a vázra erősített szerkezetek, burkolatok repedésmentesen elviseljék.

Célunk, hogy olyan műszakilag megfelelő, versenyképes, a megszokottnál kedvezőbb szállítási feltételekkel szállítható (vagyis elemekre bontott) acél vázszerkezet jöjjön létre, amely teret és lehetőséget biztosít a nagy sorozatú előregyártás számára. A fejlesztés során kiemelt szempont a tipizálhatóság, az építési elemkészlet minimalizálása. Ennek következtében minden megoldásnak a tömegszerű és több munkapontos gyártást kell támogatnia. A közös fejlesztési munkában az acél vázszerkezet tervezését és gyártását ezen célok érdekében a KÉSZ Csoport vállalta magára a kecskeméti telephelyén. A fejlesztések végeredményeként olyan könnyen szerelhető, de a dinamikus igénybevételeknek ellenálló terméket alakítottunk ki, amely tömeggyártásban is előállítható” – mondta Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

„Élénk érdeklődést tapasztalunk a moduláris építészeti technológia iránt, és kedvező piaci fogadtatásra számítunk. Az első épületmodulok és referencia épületek átadását követően az épületelemek üzemszerű gyártását akarjuk elindítani, ebben fontos mérföldkő a KÉSZ Csoporttal kötött stratégiai együttműködés. Kölcsönösen előnyös együttműködés kialakítására törekszünk, igyekszünk kiaknázni a két jelentős magyar építőipari vállalat összefogásában rejlő üzleti szinergiákat. Számítunk partnerünkre az acélszerkezetek stabil beszállítójaként, aki viszont vásárlóként nagyobb projektek kivitelezésével támogatja a moduláris építési technológia alkalmazásának gyorsabb piaci elterjedését.” – tette hozzá Ács Balázs, a Masterplast alelnöke, a moduláris épületelemgyártási divízió operatív vezetője.

Forrás: Masterplast

 

FT