A Magyar Mérnöki Kamara a tervezések folytatását javasolja

801

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) véleménye szerint akkor tud a járványhelyzet elmúltával az építésgazdasági szektor a leggyorsabban újraindulni, ha a folyamatban lévő tervezéseket a megrendelők most nem mondják vissza, és így a tervezési munkák rövid időre sem állnak le.

Nagy Gyula, az MMK elnöke a kormányzat több tagjának írt, tíz pontból álló javaslatcsomagot ismertető levelében felhívta a figyelmet arra is, hogy a tervezés leállítása koronavírus-járvány miatt nem csak az építésgazdaságnak ártana, hanem veszélybe sodorná a tervező mérnököket, mérnökirodákat is. Elsősorban azért van szükség központi intézkedésekre, hogy a tervező munka folytatódjon.

Az MMK szerint a C19 vírusjárvány negatív gazdasági hatásait úgy lehetne a leginkább megelőzni, ha a veszélyhelyzet idején sem állnak le a tervezőmérnöki munkák, és ha lehet, nem is lassulnak le. Ennek érdekében a Kamara a tagoktól érkező információk alapján a mérnökség számára fontos lépéseket javasolt Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek.

Nagy Gyula, a kamara elnöke a minisztereknek írt levélben megállapítja, hogy a koronavírus járvány gazdasági hatásai elsősorban az egyéni vállalkozó, vagy mikrovállalkozásban dolgozó mérnököket sújtja. Ők teszik ki a hazai mérnökség legnagyobb létszámú rétegét. Működésük megszűnése vagy hosszabb kiesése a későbbi kilábalást is rendkívüli módon megnehezítheti. Ha a járvány végén nem lesz elég tervezői kapacitás, akkor nem lesznek tervek és nem lesz kivitelezés – nem, vagy sokkal nehezebb indul újra az építésgazdaság, mint a magyar gazdaság egyik húzóágazata.

Ezért az MMK elnöke elkerülhetetlenül fontosnak látja, hogy az egyéni vállalkozó, és mikro-vállalkozó mérnökök is részesüljenek abban a kedvezményben, amelyet a járvány nemzetgazdaságot sújtó hatásának enyhítése érdekében a Kormány több kisadózó (KATA) csoport számára megállapított.

A Magyar Mérnöki Kamara egy tíz pontból álló javaslatot tett a Miniszterelnökség és az ITM számára kis és közepes méretű mérnökvállalkozások folyamatos működése érdekében. A legfontosabb pontok közé tartozik, hogy az állami projektekben kerüljön bevezetésre a részlegesen előrehozott fizetési rendszer (teljesítési előleg); a mérnök-vállalkozások igényelhessenek alacsony kamat mellett áthidaló működési és munkahely megtartó hiteleket; a szerződésben megkötött határidők indokolt esetben hátrányos feltételek nélkül legyenek felülvizsgálhatók, módosíthatók.

További javaslat, hogy a mérnökvállalkozások általánosságban is, de a munkavállalók megtartása esetén nagyobb mértékben élhessenek járulék és adófizetési kedvezményekkel. A kamaraadózási könnyítések bevezetését is javasolja a kormányzatnak: ezek közé tartozik az adófizetési késedelem megengedése, a kisvállalkozói adócsökkentés az elmúlt évhez viszonyított bevétel visszaesés mértékének megfelelően, a cégek adóelőleg feltöltésének elengedése és a tényleges kifizetéshez képesti ÁFA és adóelőleg befizetési kötelezettség bevezetése.

A kamara javaslatot tesz arra is, hogy – a körbetartozások elkerülése érdekében – a terveket addig ne lehessen felhasználni, amíg azokat ki nem fizetik.

Az MMK elnöke, Nagy Gyula levelében végül azt kérte a két illetékes minisztertől, hogy a javaslatcsomagot terjesszék a Kormány elé, mivel ezek az intézkedések nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az építésgazdaság, és a hozzá kapcsolódó foglalkoztatottság a lehető legkevésbé sérüljön és a lehető leggyorsabban kilábaljon a járvány okozta súlyos következményekből.

Az Emberi Erőforrások Miniszterének Dr. Kásler Miklósnak küldött levelében az MMK elnöke kéri: intézkedjen, hogy módosítsák azt a döntést, amely felfüggeszti a Budapesti Egészségügyi Program keretében indított kórházberuházás tervezési munkáit. Ez a halasztás mintegy 300 tervező mérnököt érint. A tervezés már megkezdődött, a felmérések többségében elkészültek, és készülnek a koncepció tervek és a vázlattervek is.

A Kamara álláspontja szerint elemi nemzetgazdasági érdek, hogy a járvány utáni mielőbbi sikeres újrakezdéshez minden feltétel kellő időben álljon rendelkezésre.  Ezek közé tartozik, hogy járvány okozta nehézségek elmúltával a tervek már készen legyenek, annak érdekében, hogy a beruházások haladéktalanul indulhassanak. Az előkészített tervek nélkül az építőipar, mint húzóágazat, nem tudja majd kihasználni feléledő kapacitásait– hangsúlyozza az MMK elnöke.

A Magyar Mérnöki Kamara a jövőben is rendszeresen gyűjt be adatokat, információkat a tagságtól, a területi kamaráktól, szakmai tagozatoktól és a vállalkozásoktól. E javaslatokat összegezve megküldi az illetékes minisztériumok számára.

 

 

Forrás: MMK