Lassulhat, de a szakértői vélemények szerint megállni belátható időn belül nem fog a lakásárak emelkedése, hiába várnak erre jóideje az ingatlanvásárlást halogatók. A vevők többsége mielőbb szerződni szeretne, hiszen a lakásárak és a lakáshitel-kamatok is hónapról hónapra magasabbak – olvasható a belga építtető, az ATENOR a magyarországi lakásárak várható alakulásával kapcsolatban kiadott prognózisában.

Idén egyetlen negyedév alatt, márciustól júniusig 5,9 százalékkal 1,27 millió forintra drágult az új lakások átlagos négyzetméterára, ami Budán még nagyobb léptékben emelkedett, és már tavasszal elérte a 1,5 millió forintot. Az új építésű lakások átlagára meghaladja a 92 millió forintot, miután az átlagos árak 36, a négyzetméterárak 29 százalékkal nőttek egy év alatt Budapesten – közölte legfrissebb lakáspiaci riportjában az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóintézet. Az ATENOR emlékeztet arra, hogy a GKI-Masterplast felmérése további áremelkedést valószínűsít, a piaci szereplők várakozásai szerint ennek mértéke a használt lakásoknál 6, az újaknál 10 százalékos lehet egy éven belül.

Növekvő kereslet és növekvő kínálat?

Általában nő a kereslet és a kínálat, de most mégsem ez történik – írja az ingatlanfejlesztő vállalat közleményében. A fejlesztők közül ugyanis egyre többen kivárnak, és elhalasztják az új projektek indítását. Jobb esetben pedig úgy építkeznek, hogy nem hirdetik meg a lakásokat, mert azokat beárazni egy-két évre előre most nagyon rizikós. A megvásárolható szabad lakások száma ezért folyamatosan csökken, olyannyira, hogy a kínálat máris rekord mélységbe apadt, legutóbb 2016-ban volt ilyen alacsony – mutat rá a belga építtető vállalat.

Kitérnek arra is, hogy a KSH adatai tovább szűkülő kínálatot jeleznek, hiszen 2022 második negyedévében Budapesten 2440 lakást adtak át, miközben 2077 építésére kértek engedélyt. Az ATENOR megjegyzi, a tavaszi keltezésű építési engedélyek között van 900 lakásos budapesti új városnegyedük, a Lake11 terve is.

Mit keresnek a vevők?

A vevők elsősorban az értékállóságot tartják szem előtt, így lakásvásárláskor a legfontosabb szempont a lokáció, és a vízpart közelsége szintén nagy előnyt jelent a vásárlók szempontjából a belga ingatlanfejlesztő szerint. Hozzáteszik, Budapesten a XIII. kerület mellett jóideje a legnépszerűbb a XI. kerület. Ugyancsak most kezd felértékelődni igazán az energiahatékonyság. A fenntartható és megújuló energiát használó lakások árelőnye egyre érzékletesebben mutatkozik majd meg a rezsiszámlákon is, továbbá felértékelődnek a gázkitettség nélkül épülő lakások. Építeni tilos, venni persze még lehet majd korszerűtlen, energiafaló ingatlanokat is, de belátható, hogy utóbbiak leértékelődése elkerülhetetlen.

Többet fizet majd a bérlő?

Az ATENOR kitér arra is a közleményében, hogy a lakásbérleti piac a pandémia alatti mélypont után nemcsak visszapattant, hanem már meg is haladta a korábbi árfolyamait, és a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a tendencia tartós és töretlen. A befektetési céllal, bérbeadásra vásárlók egyik kedvenc kerülete szintén a XI. kerület a belga építtető vállalat szerint, miután az a belvárosból és az agglomerációból egyaránt jól megközelíthető. Az itt működő egyetemek és irodaházak sokasága pedig a biztos helyi keresletet jelenti a kiadó lakások piacán.

Az átlagos bérleti díj a XI. kerületben jelenleg 190 ezer forint, ami nem kevesebb, mint a budapesti átlag, miután tavaly májustól idén májusig a fővárosban 21,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. A prognózis szerint a lakbérek emelkedése tovább gyorsulhat, így ezzel összefüggésben egyre nagyobb figyelmet kap a bérleti díj mellett a rezsiköltség is.

Forrás: ATENOR sajtóanyag