Igazodunk a 21. század követelményeihez

Napjainkban az innováció, az innovatív technológiák iránti érdeklődés, a környezettudatosság átformálja életünket és a körülöttünk lévő világot. A HORIZONT Global Kft. az elmúlt 23 évben folyamatosan fejleszti mára már világszinten elismert technológiáját, hogy minél inkább megfeleljen vagy akár túl is szárnyalja ezeket az elvárásokat.

A HORIZONT™ technológia számos pozitív előnye közül cikkünkben hármat szeretnénk kiemelni: az egyik a zöld építkezés, a másik az épület minőségi és hatékonysági besorolása, míg a harmadik a gyorsaság és az idő.

Eiffel torony  Fotó: Nuno Lopez/Pixabay

MIÉRT ACÉL?

Az Eiffel-torony óta a modern építészet egyik fő alapanyaga az acél. Olyan híres épületek készültek acélból, mint az Empire State Building, a Mekkai óratorony, a Delhi vasoszlop, a Burj Khalifa vagy a Pekingi Nemzeti Stadion. Ez utóbbi építése során használták a legtöbb acélt, mintegy 110 ezer tonnát. Világszerte éves szinten mintegy 15 ezer milliárd tonna acélt használ fel az emberiség, ennek felét az építőiparban.

Burj Khalifa Fotó: Nicolas-Lannuzel/wikipedia

Többek között olyan építményeknél, mint a hidak, vagy olyan családi és társasházak, mint amilyenek a HORIZONT™ technológiával készült épületek.

Az acél számtalan pozitív tulajdonsága közül elsőként kiemelendő az időtállóság és az extra erősség. Az építőanyagok között az acél az, amelyik a legkisebb keresztmetszettel (a legkisebb önsúllyal) tudja a legnagyobb terheléseket elviselni. Egy átlagos családi ház teherhordó vázszerkezeteinek felépítéséhez acél könnyűszerkezetből kb. 30-szor kevesebb súlyú anyag szükséges, mintha téglából és betonból készülne. Így az acél-előállítás fajlagos költsége 1 m2 házra vetítve kedvező. Az acél ezen kívül hatalmas mennyiségben megtalálható alapanyag, mindemellett újrahasznosítható, ami napjainkban kiemelkedő fontossággal bír.

ACÉLLAL ZÖLDEN

Az acélszerkezetből felépített házaknak sokkal kisebb az ökolábnyoma, mint a tégla vagy beton épületeknek. Ez most, a klímaválság idején nagyon fontos tény.

A magyar energiafogyasztás közel 40%-át a már használatban lévő lakóépületek teszik ki, amelyek a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 36%-ért felelősek. A lakóépületek energiafogyasztásának pedig átlagosan 45%-a fűtésre és/vagy légkondicionálásra megy el.

Azonban az is igaz, hogy a lakossági energiafelhasználás csökkentésében van a legnagyobb potenciál. Kizárólag azzal, ha a jövőben csak magas energiahatékonyságú épületeket építenének, évi 920 millió tonna szén-dioxid kibocsátása lenne elkerülhető.

AZ ACÉL IS ZÖLD ÉPÍTŐANYAGNAK SZÁMÍT?

Igen, bár az acél előállítási szén-dioxid-kibocsátása magasabb (1,45 kg CO2/kg), mint a legtöbb egyéb építőanyagé, azonban teljes életciklus-módszertannal vizsgálva egy acél könnyűszerkezetes technológiával készült épület jóval környezetkímélőbb, mint a hagyományos építőipari megoldások, mivel sokkal kevesebbet kell használni belőle. A megegyező elemek (pl. ablak, ajtó, cserép stb.) beszámítása nélkül egy átlagos szerkezetkész, 100 m2-es tégla-/betonház súlya 95 tonna körüli, míg HORIZONT™ szerkezetből mindössze 4,9 tonna. Az angliai bath-i egyetem „ICE” tanulmánya és módszertana alapján a felhasznált építőanyagok előállításának szén-dioxid-kibocsátása 21,85 tonna a 7,1 tonnával szemben, az acél könnyűszerkezetes ház javára.

A szállítási igénye 66%-kal kevesebb, és a beépítéshez szükséges energia is töredéke a nehéz szerkezetekének. Ebből is látszik, hogy bár a kilogrammonkénti alapanyag-előállítási szén-dioxidkibocsátás az acél esetében magasabb, egy szerkezetkész HORIZONT™ ház felépítéséhez töredéknyi nyersanyag szükséges egy hagyományos technológiával készült épülettel szemben.

Szintén nem elhanyagolható tény, hogy a HORIZONT™ építési rendszer egy száraz technológia, az alapozás és aljzatbetonozás kivételével nincs szükség vízre. Emellett a könnyű acélszerkezetes épületek vázszerkezeteinek mozgatásához és felépítéséhez nincs szükség nagy energiaigényű eszközökre, olyan munkagépekre, mint például daruk vagy betonkeverők. Az építési helyszínre 1-2 kamionnal kiszállított vázszerkezetek kézzel is rakodhatók és mozgathatók, összeillesztésük pedig kézi fúró-csavarozó gépekkel történik.

A HORIZONT™ acélvázas épületek tartósak, hosszú élettartamúak és kis karbantartási igényűek. Mára már Magyarországon is, az Európai Unió többi államához hasonlóan energiatanúsítvánnyal kell ellátni az épületeket.

Az acélszerkezetes HORIZONT™ technológiával a legmagasabb „AA++” besorolású épületek építhetők, valamint megfelelő tervezéssel alkalmas passzívház építésére is.

A HORIZONT™ technológiával épített épületek gyártása, építése és bontása is minimális hulladékképződéssel jár. Az acélszerkezet 100%-ig újrahasznosítható, így hulladéka nem terheli a környezetet, s később az előállításon is spórolhatunk az újrafelhasználással. A világon jelenleg gyártott acél 90%-a újrahasznosított.

Az épületek használatuk során folyamatosan hatást gyakorolnak a környezetükre. Magyarországi viszonyok között a legnagyobb szennyezés a fűtésből ered. A HORIZONT™ technológiával épített épületek energiaigénye és károsanyag-kibocsátása a harmada egy ma épített átlagos családi háznak.

IDŐ ÉS TÉR

A HORIZONT™ technológia nem csupán az építtető cégeknek ad időt, de ezzel együtt a családoknak, otthonra vágyóknak is lecsökkenti a beköltözésre való várakozás idejét. A technológia lehetőséget biztosít arra, hogy csupán 2-3 hónap alatt kulcsrakész otthont építsenek a megrendelők számára.

A HORIZONT™ technológiával kivitelező partnereink ugyanannyi idő alatt kétszer-háromszor annyi otthont tudnak átadni. Mindemellett a télen-nyáron, azaz minden évszakban építhető szerkezettel nem kell a hideg, nyirkos idő okozta kiesésekkel számolni.

Az idő pénz, az idő pótolhatatlan érték, ezt adja a HORIZONT Global a szerződéses építő partnereinek és az otthont kereső családoknak egyaránt.

Az idő mellett a tér is növelhető, hiszen a vékony falszerkezet miatt a falazott szerkezetekhez képest kb. 10-15%-kal nagyobb a hasznos alapterület. Ez 100 m2 külső alapterületű 38 cm-es falakkal készült épületnél akár 10 m2-rel nagyobb hasznos alapterületet is jelenthet, vagyis egy szobával nagyobb lakást.

 

 

www.horizontglobal.com