Idén először készítette el a Forbes a Levegő összeállítását, amiben a legizgalmasabb magyarországi fenntarthatósági projekteket igyekeztek összegyűjteni. A listára felkerült a Masterplast két évvel ezelőtt indított Hungarocell Zöld Programja is, melynek keretében a vállalat összegyűjti partnereitől a hulladék hungarocellt, amit egy másik szigetelőanyag, thermobeton gyártásához használ fel már maradék nélkül.

2022-ben először készült el a Forbes Levegő összeállítása, ami a legizgalmasabb hazai fenntarthatósági projekteket hivatott megmutatni. Nevezni már lezárult, vagy futó projektekkel lehetett. Az egyéni, önkormányzati vagy civil szervezetek esetében a kezdeményezésnek meg kellett valósítania legalább egy, az ENSZ által meghatározott környezeti fenntarthatósági SDG-cél, melyekről bővebb információ ITT található.

A vállalati projektek között olyan, az adott cég működéséhez kapcsolódó pályázatokat vártak, melyek zöldebbé, fenntarthatóbbá tették a vállalat mindennapjait. Legalább egy környezeti fenntarthatósági SDG-célnak ebben a kategóriában is meg kellett felelni. Erre a listára került fel a Masterplast Hungarocell Zöld Programja.

A fenntarthatósági program keretében a vállalat, partnereivel összefogva olyan Öko-pontokat hozott létre, ahol az általuk rendelkezésre bocsátott zsákokban lehet visszaszállítani a ragasztómentes hungarocell vágási hulladékot. A Masterplast ezekből egy másik szigetelőanyagot, thermobetont gyárt úgy, hogy itt már nem keletkezik maradék.

Újrahasznosított építési hulladék

Amint azt a Forbes Levegő összeállításában is ismertetik, a polisztirolmaradékok kezelésével napi szinten van bajban az építőipar, a szigetelőanyag négy-öt százalékát nem használják fel, vágási hulladék lesz belőle. Ahogy arról a Magyar Építéstechnika is beszámolt korábban, a Masterplast erre válaszul indította el körforgásos gazdálkodási rendszerét a hazai építőiparban elsőként. A visszagyűjtött polisztirolmaradékokat száz százalékban egy másik szigetelőanyagba, termobetonba dolgozzák bele, ahol már nem keletkezik maradék anyag, hulladék.

A programban részt vevő viszonteladó Öko-Pont üzletek a rendszer fontos állomásai, itt vásárolhatják meg a kivitelezők a polisztiroltermékeket és a maradékok gyűjtésére használatos zsákokat, majd a bezsákolt vágási felesleget is ide hozhatják vissza – foglalják össze a program bemutatásában. A 600 literes gyűjtőzsákok is a környezettudatosság jegyében készülnek, újrahasznosított anyagból állítják elő. Ugyan ezek a gyűjtők kilencszáz forintba kerülnek, de még így is jelentős költséget spórolhatnak meg a kivitelezők – hívja fel a figyelmet a Masterplast.

A 2020 júliusi indulásakor körülbelül ötven viszonteladó csatlakozott a vállalat programjához, és évi két–háromezer köbméter polisztirolt hasznosítottak újra. Az azóta eltelt két évben a partnerek száma megduplázódott és a feldolgozott mennyiség is öt–hatezer köbméterre emelkedett – számol be a program eredményeiről a vállalat. Az évi tízezres cél pedig azt jelzi, hogy a piacon ennél jóval többet is el tudnának adni.

A Forbes fenntarthatósági listájára beérkezett nevezéseket egy öttagú zsűri értékelte: Lukács Ákos klímaváltozási és fenntarthatósági üzletágvezető; Méhes Martina, az Energiaklub ügyvezetője és szakmai igazgatója; Merza Péter, a Humusz Szövetség alelnöke és oktatási programvezetője; Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője; Vaszkó Csaba éghajlatvédelmi és energetikai szakember.

A teljes FORBES Levegő lista itt érthető el: https://www.forbes.hu/extra/levego-lista-fenntarhatosagi-projektek/