Továbbra is vonzó célpont a befektetők számára a közép- és kelet-európai befektetési piac. Az elérhető terület azonban nem biztos, hogy elegendő a kereslet kielégítésére – véli a Colliers ingatlan- és befektetési tanácsadó vállalat.

A legtöbb közép- és kelet-európai (KKE) gazdaságban gyorsabb volt a COVID utáni fellendülés, mint a nyugati uniós tagországokban – különösen Lengyelország, Magyarország, Románia és a balti államok teljesítettek jól. A globális inflációs nyomás, a magasabb kamatlábak, az ellátási láncok problémái, valamint a lehetséges kínai recesszió azonban a világ más részeiből érkező tőkeáramlásnak való kitettség okán 2022 második felében hatással lehet a közép- és kelet-európai gazdaságokra – derül ki a Colliers legújabb, CEE Investment Scene H1 2022 című jelentéséből.

“A 2022 első félévére vonatkozó, kb. 5,3 milliárd euróval a kelet-közép-európai volumen 8,5%-kal nőtt éves szinten. Az első negyedévben meglehetősen erős aktivitást regisztráltak, a második negyedévben pedig ismét lassulás volt tapasztalható. Nagy volumenű volt az ‘M&A tranzakciós’ tevékenység állományvásárlás vagy -átruházás révén, de a számokban ezek nem jelennek meg. A Colliers becslése szerint az év végi volumenek 2022-ben 9,0 és 10,0 milliárd euró között várhatók” – mondta Kevin Turpin, a Colliers közép- és kelet-európai regionális tőkepiaci igazgatója.

A közép- és kelet-európai régió befektetési volumenének növekedési ütemei

Lengyelország 56%-os részesedést ért el a 2022. első félévi volumenből, amelyet Csehország és Magyarország követ 16, illetve 12%-kal, sorrendben. A befektetők továbbra is óvatosak, tekintettel a geopolitikai és gazdasági hangulatra, a megnövekedett finanszírozási költségekre és a várható árképzési változásokra, amelyek várhatóan 2022 második felében realizálódnak majd – véli a Colliers.

A közép- és kelet-európai régió változásai, szektorok szerint

Az ingatlan- és befektetési tanácsadó cég elemzésében kitér arra is, hogy 2022 első felében az irodai szektor dominált, Lengyelországban pedig különösen erős aktivitást regisztráltak. Ezt követte a kiskereskedelem, a Tesco és az EPP portfóliók teljes eladásának, vagy részvényeladásának köszönhetően. A logisztikai- és a lakóingatlanok iránt továbbra is nagy a kereslet, de visszafogja azt a rendelkezésre álló kínálat szűkössége.

A közép- és kelet-európai régió változásai, a befektetők eredete szerint

Az első félévben a közép-kelet-európai, belföldi tőke volt a legaktívabb, az összvolumenből 40%-os részesedéssel. Különösen a cseh és a magyar tőke volt továbbra is meghatározó, a teljes regionális volumen 20, illetve 11%-ával, sorrendben. Ezt követte az észak-amerikai (25%) és az európai tőke (21%). A dél-afrikai tőke is aktívabb volt az elmúlt hónapokban, míg az ázsiai tőke, jellemzően a kínai és a dél-koreai, idén eddig meglehetősen csendes volt – számol be a Colliers.

A befektetők jelenleg összetett piaccal szembesülnek, tekintettel az ukrajnai háború viszonylagos földrajzi közelségére és annak tágabb értelemben vett, az üzemanyagokra, az energiahordozókra és az ellátási láncok további zavaraira gyakorolt hatásaira, valamint a nem túl pozitív makrogazdasági és geopolitikai tendenciák kialakulására.
Mindezek mellett ezek nem kizáró kihívások a közép- és kelet-európai régió, vagy annak egyes országai számára – a lehetőségeket ennek megfelelően kell mérlegelni – tette hozzá Kevin Turpin.

Forrás: Colliers sajtóanyag