Rendhagyó homlokzatszigeteléssel készül egy iskola Fehérgyarmaton

938

A SAJÓ DESIGN Bt tervezésében, Sajó Imre építőművész, vezető tervező irányításával készült tervek alapján szerelt homlokzatszigetelésben Heraklith táblák felhasználásával épül Fehérgyarmaton a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola.

A tervező – látva a Heraklith lapokban rejlő lehetőségeket – a Knauf Insulation Kft. mérnökeinek együttműködésével egy merőben új, a megszokottól eltérő homlokzatkialakítást választott. A merész kezdeményezés során a szerelt jellegű homlokzatszigetelést a fagyapot lapok kötőanyagának – fehér és szürke cement – megfelelő fedőfestékkel bevont Heraklith táblákkal zárta le.

A fehér és szürke cementtel készült lapokból egy változatos, játékos, nehezen felejthető felület alakult ki.

„...Az iskolaépület tervezett homlokzatképzésének finom játékos árnyalatváltása nem idegen hazai építészetünkben: a XIX-XX. század fordulója nagy volumenű tanintézeti építkezéseinél mindennapos volt a nyerstégla homlokzat ritmikus, eltérő árnyalatú téglával történő falazása. Ezt a hagyományt folytatja a fehérgyarmati új iskola tervezője intuitív tehetséggel egy igen korszerű homlokzati hőszigetelő-burkoló elem játékos ritmusú árnyalatváltakozásával.

A szűkebb szakmai érdekességen túl nem elhanyagolható hozadéka a tervezett homlokzati megjelenésnek az, hogy az innen kikerülő diákok a kiváló pedagógia mellett egy szerethető iskolaépület megjegyezhető emlékképét is magukkal viszik majd.” – mondta Janáky György Ybl díjas építész, a Magyar Érdemrend középkeresztje birtokosa, építészkamarai küldött.

…Sajó Imre általános iskolájának homlokzata az egyénekből építkező közösséget, annak erejét, összekapaszkodását reprezentálja, mint sok kis Lego elem épít új, erős tudásvárat. Szerelt könnyedsége oldja a méretes épületet, segíti annak lépték lebontását, egyedisége megkülönböztető jel az itt tanulók számára.” – jegyezte meg Kálmán Ernő DLA Ybl díjas építész, a MMA Köztestületi Tagja, Pesthidegkúti Presbiter, a V4 Építészeti Alapítvány kuratóriumi Elnöke.

A Kölcsey Ferenc Iskola különleges, kétarcú épület: elsőre úgy tűnik, hogy mást mutat a nagy forma és mást mutatnak a részletek. De ez a kétarcúság nem hiba, hanem erény: pont a következetessége és a kidolgozottsága folytán tud erénnyé válni. … Az építész összehangolja a részeket, harmóniára törekszik, ügyel a részletezettség mértékére és eloszlására. Ha ebben sikert ér el, a tervhez nem lehet hozzátenni, sem elvenni belőle anélkül, hogy az ne károsodna.” – állapította meg Jancsó Miklós DLA egyetemi docens, , a BME Építészmérnöki Kar, Lakóépülettervezési Tanszék tanszékvezető helyettese.

Az épületre a Knauf Insulation Kft a tervezői elvárásoknak megfelelő egyedi lapokat gyártott. A nem éghető, 25 mm vastag fehér cementtel – Heraklith A2 25x500x2000 mm -, valamint a szintén nem éghető szürke cementtel – Heraklith A2 C 25x500x2000 mm – készült lapok megnövelt testsűrűséggel kerültek legyártásra. Az élképzett, gyalult lapokat Sto Kft. Hydrogrund alapozójával kezelték és a lap színének megfelelő Sto Color Lotusan festékkel festették le.

A homlokzatburkolat a Garage Kft kivitelezésében kerül beépítésre.

 

További információ: www.knaufinsulation.hu

 

 

Forrás: Knauf Insulation Kft.

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét