A növekedést valószínűsítő elemzői várakozásokkal szemben januárban csökkent az építőipari termelés az euróövezetben.

Az uniós statisztikai hivatal jelentésében közölt előzetes adatok szerint szezonális kiigazítással számolva az euróövezet 19 tagállamában decemberhez képest 1,4 százalékkal esett vissza az építőipar termelése, éves összevetésben pedig 0,7 százalékos volt a csökkenés. Elemzők 2,1 százalékos, illetve 0,2 százalékos növekedésre számítottak.Az Európai Unió 28 tagállamában tavaly decemberhez képest stagnált, tavaly januárhoz képest viszont 0,7 százalékkal nőtt az építőipar termelése.

Decemberben éves összevetésben az euróövezetben 2,1 százalékkal, az unióban pedig 1,1 százalékkal nőtt az építőipar termelése. Egy hónap alatt az eurózónában 1,1 százalékos növekedést, míg az EU-ban 0,2 százalékos csökkenést mértek. Januárról a legnagyobb havi növekedést Szlovéniából (+10,4 százalék), Magyarországról (+9,7 százalék) és Romániából (+5,1 százalék) jelentették. A legerősebb, 5,4 százalékos visszaesést Franciaországban mérték, majd Finnország (-2,2 százalék) és Spanyolország (-1,8 százalék) következik.

Kapcsolódó cikk(ek):
KSH: Januárban 29,1%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene

A legnagyobb növekedést 2018 januárjához képest Magyarországon (+29,2 százalék), Hollandiában (+5,5 százalék) és Szlovéniában (+4,3 százalék) regisztrálták. A legerősebb csökkenést Csehországban (-13,3 százalék), Romániában (-5,1 százalék) és Németországban (-3,5 százalék) mérték.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 12 országból nincs januárra vonatkozó adat, és közülük is 7 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.

A tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest az euróövezetben 0,6 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,4 százalékkal növekedett az építőipar termelése, éves összevetésben 1,7, illetve 2,0 százalékos emelkedést mértek.

Magyarországon a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben 21,1 százalékkal, negyedéves szinten pedig 4,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés. A 28 uniós tagállam közül ennél csak Lettországban volt erősebb a növekedés, 21,4, illetve 8,7 százalékkal.

További információ: ec.europa.eu/eurostat

Forrás: MTI/EUROSTAT

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét