Energiahatékony vállalat díjat nyert a LAFARGE

1015

A Királyegyházi Cementgyár másodlagos tüzelőanyag-beruházását és Geocycle márkanév alatt végzett tevékenységét ismételten díjjal ismerték el: Energiahatékony Vállalat Díjat nyert el a cég. A szakmai zsűri ezúttal a beruházás eredményeként a termelés során kevesebb CO2 kibocsátási értéket díjazta.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Zrt. 2011-ben indította el a Virtuális Erőmű Programot, amelynek fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök és védnöke dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. A program célja, a hazai vállalatok energia- és CO2 megtakarításainak összegyűjtése, bemutatása, pályázatain keresztüli díjazása. A program továbbá célul tűzte ki, hogy Magyarország EU-s vállalásaival összhangban 2020-ra egy 200 MW fosszilis erőmű kapacitásának megfelelő virtuális erőművet „építsen fel” igazolt megtakarításokból.

Az Energiahatékony Vállalat Díjat március 6-án ünnepélyes keretek között adták át a Parlamentben. A díj az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat második, komolyabb szintje: a részvételi feltétel egy már megvalósult, sikeres energiahatékonysági projekt felmutatása volt.

Egy díj elnyerése egyrészt mindig büszkeséggel tölt el minket, másrészt visszajelzés is a megfelelő üzletpolitikánkról – mind társadalmi, mind környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve. A LAFARGE-nál a 2011-es indulásunk óta törekszünk a legjobb technológiák alkalmazására, annak érdekében, hogy minél kisebb hatással legyünk környezetünkre. Ennek megfelelően a 2014-ben bevezetett másodlagos tüzelőanyagok használatával mostanra további 20%-kal tudtuk csökkenteni az amúgy is alacsony határértékű CO2 kibocsátásunkat.” – foglalta össze a pályázatot Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A közel 700 millió forintból, két éves előkészítő munkát követően 2014-ben valósult meg a Királyegyházi Cementgyárban az a környezetvédelmi beruházás, amelynek eredményeként a gyár a fosszilis tüzelőanyagok egy részét alternatív tüzelőanyagokkal helyettesíti. A másodlagos tüzelőanyag használata amellett, hogy a gyár számára versenyképesség növelő, a hulladékgazdálkodási problémák megoldásán túl további környezetvédelmi előnnyel jár. A Királyegyházi Cementgyár az elmúlt négy évben több mint 310 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást takarított meg, ami közel 1 millió MWh villamosenergiának feleltethető meg.
A projekt kiválóságát mutatja az is, hogy a bevezetés évében már Környezetvédelmi díjban részesült.

2019-ben az alternatív tüzelőanyagok még nagyobb arányú hasznosítását célzó, mintegy 1,7 milliárd forint értékű saját tőkéből megvalósuló környezetvédelmi beruházás indult el a Királyegyházi Cementgyárban. A beruházás eredményeként az alternatív tüzelőanyagok arányát 60%-ról 80% fölé kívánjuk emelni, amellyel az eddigiekhez képest várhatóan évente további 30 000 tonna CO2 tudunk megtakarítani.” – tette hozzá már a jövőbe mutatóan Hoffmann Tamás, ügyvezető igazgató.

Forrás: Lafarge

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét