Mivel életünk legnagyobb részét,mintegy 90 százalékát épület(ek)ben töltjük, ezért nagyon fontos egy olyan otthon kialakítása, ami támogatja egészségünket. Az allergiás betegek számára elengedhetetlen az olyan lakókörnyezet, amiben a betegségük minél enyhébben, és kisebb mértékben jön elő.

Szervetlen és légszennyező anyagok, háziporatka, penészgomba. Például ezek olyan tényezők, amik rontják a lakásunk egészséges belső környezetét. A megfelelő szellőzés, higiénia, az allergének elkerülése – amik hatására az allergia kifejlődhet, előtörhet – nagyon fontos.

Lehetőség szerint ki kell irtani a lakásból a háziporatkát, a penészgombát, amire a legkézenfekvőbb megoldás, ha a lakásunkban megszüntetjük a nedvességet, párát. A nedvesség a házon belül az úgynevezett hőhidakon csapódik le, ezzel megteremtve a penészgombák számára az ideális légkört, élő felületet. Ezek az allergiások számára fulladásos köhögést, nehézlégzést és náthát okozhatnak, de az egészséges emberek számára is mérgező és légúti megbetegedést okozhatnak.

Dr. Mezei Györgyi allergológus, gyermek tüdőgyógyász szerint, az egészséges légkör és optimális páratartalom kialakításának érdekében elengedhetetlen lépések a következők:

1. A friss levegő jótékony hatással van az allergia kialakulásának elkerülésére, ezért fontos a rendszeres szellőztetés. Ezt megoldhatjuk egyszerű ablaknyitással vagy szellőző berendezések alkalmazásával is. Naponta többszöri szellőztetéssel elkerülhetjük a nagy mennyiségű pára, alacsony beltéri hőmérséklet és a hidegebb felületeken történő párakicsapódást, ami később penészedéshez vezethet. Nem mellesleg a friss levegő jótékony hatással van a szervezet, az agy jobb oxigénellátására, a jobb alvásminőségre illetve a mentális működésünk optimalizálására is.

2. Az épületet burkoló falak valamint a hőszigetelő anyagok kiválasztása szintén fontos, mivel olyan anyagúnak kell lennie ezekek, melyek lég és pára áteresztőek. A kőzetgyapot kiváló páraáteresztő, ugyanis nyílt pórusú szerkezete miatt alacsony páradiffúziós ellenállású. Ez azt jelenti, hogy páraáteresztő képessége szinte a levegőével megegyező, így nem akadályozza a homlokzatokon keresztüli páravándorlást.

A páradiffúziós ellenállási tényező megmutatja, hogy 1 m vastag anyag páradiffúziós ellenállása hogyan arányul 1 m vastag levegőéhez. A kőzetgyapoté 1,1-1,5, vagyis páradiffúziós ellenállása a levegőével majdnem megegyező, teháta vízpára gyakorlatilag akadálytalanul vándorolhat a kőzetgyapotban.

A ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelőanyagok megkapták a finn „M1″ beltéri klímaminősítést, ami Európában a legszigorúbb előírásokkal rendelkezik: ami nulla kritikus szag-, részecske- és lebegő szerves összetevő-kibocsátást és a levegőével gyakorlatilag megegyező páraáteresztő képességet jelent.

A ROCKWOOL kőzetgyapot termékek a természetben előforduló természetes anyagból, a vulkáni aktivitás eredményeképpen kialakult bazaltkőből készülnek, és egyedülálló terméktulajdonságaiknak köszönhetően hozzájárulnak egy élhetőbb, modernebb, fenntarthatóbb világ megteremtéséhez. Nem véletlen hogy például a vállalat számos akusztikus álmennyezeti termékét dán Beltéri Klíma Minősítéssel jutalmaztak.

További információ: www.rockwool.hu

Forrás: VMKomm

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét