A bauma Innovációs Díj jelöltjei

1324

A bauma 2019. április 8–14. között várja az érdeklődőket a Müncheni Vásárközpontban, ahol a kiállítók bemutatják legújabb fejlesztéseiket, újdonságaikat. Egy szakmai zsűri kiválasztja a legkiemelkedőbb innovációkat. Az előzetesen meghatározott 138 újításból választották ki öt kategóriában a három díjra esélyes jelöltet.

Január végén jelentették be öt kategóriában a három jelöltet, amelyek érdemesek lehetnek a kitüntető bauma Innovációs Díj elnyerésére.

GÉP KATEGÓRIA

Herrenknecht AG – E-Power Pipe®

Az E-Power Pipe® egy árokásás nélküli módszer a földalatti kábelek gazdaságos és környezetbarát telepítésére. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a kis átmérőjű meghajtók tízszer hosszabb szakaszon, sekélyebb mélységben nagy pontossággal és sebességgel működjenek.

Liebherr-Werk Biberach GmbH – 370 EC -B Fibre

A Liebherr a bauma kiállításon bemutatja új Flat-Top gépsorozatát. A 370 EC -B 12 Fibre jelenleg a sorozat legnagyobb daruja, mely páratlan teljesítményt nyújt a nagy szakítószilárdságú soLITE rostkötélnek, a számos innovatív szállítási és szerelési megoldásnak, valamint a lenyűgöző designjának köszönhetően.

Wirtgen GmbH – Nagy hidegmarógép MILL ASSIST segítséggel

A Wirtgen új hidegmarógépe MILL ASSIST-tel a nagy marógépek között az első intelligens gépdesign, amely képes egymagában megfelelni az üzemeltetők teljesítmény- és minőségi követelményeinek. A teljes marási folyamatot valós időben szimulálják és optimalizálják az összes paraméter átfogó elemzése alapján. Ez jelentősen csökkenti a kezelő leterheltségét, miközben jelentősen javítja a gép teljesítményét, csökkenti a dízelfogyasztását, a CO2– és a zajkibocsátását.

KOMPONENSEK, DIGITÁLIS RENDSZEREK KATEGÓRIA

Bomag GmbH – Bomag Ion porvédő

Az építési területeken sok a látható és láthatatlan por, a légzőszervekre káros finom por. Ez igaz a régi útfelületek eltávolítására és az azt követő újrahasznosításra szolgáló hideg őrlésre is. A Bomag az első olyan gyártó, amely a hidegmarógépek 1 méteres osztályától ion porvédő technológiával porelszívást alkalmaz a por csökkentésére, ezáltal védve a kezelőt és a környezetet.

Doka GmbH – DokaXact helymeghatározó rendszer

Doka legújabb fejlesztései közé tartozik a DokaXact, mely többszintes épületeknél egy olyan helymeghatározó rendszer, amely valós idejű adatokat szolgáltat, és segít a helyszíni személyzetnek a zsaluzást ± 2 mm pontossággal beállítani. Ez az első interaktív, érzékelő alapú rendszer a zsaluelemek pontos helymeghatározásához. A rendszer alkalmazása hozzájárul a kitűzött határidők és kötlségek biztosításához, a termelékenység növeléséhez, összességében egy magasabb kivitelezési minőség eléréséhez.

Moba Mobile Automation AG – PAVE-TM rétegvastagság mérés

A PAVE-TM a világ egyetlen olyan rendszere, amely az automatikus rétegvastagság mérésére szolgál az útépítésben. Az úttörő rendszer folyamatosan mutatja a kövezett aszfaltréteg vastagságát, ezáltal csökkenti a kézi mérések számát, támogatja az útburkoló csapat munkáját. Az új, rétegvastagságra specializált CSMT-300 ultrahangos érzékelő lehetővé teszi a tűréshatáron belüli pontos munkát.

ÉPÍTÉSI MUNKA/ÉPÍTÉSI FOLYAMAT/ÉPÍTÉSI MÓDSZER KATEGÓRIA

Bauer Spezialtiefbau GmbH – b-project

A b-project adatkezelő szoftverrel a BAUER Spezialtiefbau GmbH az összes releváns építési adatot szisztematikusan, digitálisan felveszi, majd ezeket célzott módon hálózatba kapcsolja, és automatikusan kiértékeli.

Max Bögl Stiftung & Co. KG – Worldwide. The Mobile Fabrication

A Max Bögl Wind AG hibrid tornyai magas emelési magasságukról ismertek, és hozzájárulnak a szélenergiával történő hatékony villamosenergia-termeléshez. A mobil gyártásnak köszönhetően a betonelemek gyártása a világ bármely pontján lehetséges.

Ed. Züblin AG, Stuttgarti Igazgatóság – Innovatív építési technikák a jövőben

Ed. Züblin AG új mércét állít fel mind a magas, mind a mélyépítésben a stuttgarti földalatti vasútállomáson megépített kehely alakú oszlopokkal. Az innovatív technikák és digitális folyamatok kitágították az építés korábbi határait. A Züblin Timber komplex, szabadon alakítható zsaluzata választ ad az új építészeti kihívásokra.

KUTATÁS, TUDOMÁNY KATEGÓRIA

TU Bergakademie Freiberg, Feldolgozógépek Intézete – Conti-E-Impulse aprítás

A világszerte termelt villamosenergia mintegy 7%-át aprításhoz használják. A legtöbb folyamatban az anyagot csak mechanikusan törik. Az energiahatékonyság ritkán haladja meg az 1%-ot. Az elmúlt években a tudományos kutatás középpontjában egyre inkább a nagyfeszültségű impulzus technológiával történő, nyersanyagok energetikailag kedvező és erőforrás-megtakarító feldolgozása áll. Különösen a hibrid, mechanikus aprítással kombinált technológia tűnik ígéretesnek.

Müncheni Műszaki Egyetem, Anyagáramlási és Logisztikai Tanszék – Driver guidance 4.0

Az „Építési terület 4.0 az AR és a BIM segítségével” egy teljesen új holografikus technológiát hoz a kivitelezési helyszínre. A technológia segítségével a virtuális 3D-s építési modellek, a hozzáférési utak, a veszélyzónák és a tárolóterületek, a mennyiségi és költségadatok, valamint egyéb információk a tényleges objektumokra helyezhetők el a vegyes valóságot bemutató eszközökkel, például a Holo-Lens segítségével. Ez egy pillanat alatt megadja az összes fontos helyszíni információt például a gépkezelőnek vagy a tervezőnek anélkül, hogy az egyes terveket át kellene nézni.

Karlsruhei Műszaki Intézet (KIT) – Erős vasbeton szerkezetek távvezérelt bontása

A vasbeton az építés egyik alapeleme, mely az alapoktól kezdve a különböző mérnöki szerkezetek, mint például hidak, alagutak vagy akár atomerőművek alkotóeleme. Ahogyan minden betonszerkezetet, úgy a vasbeton szerkezeteket is legkésőbb az élettartam vége után el kell bontani. Kérdés, hogyan lehet ezt élő munkaerő helyszíni használata és a beton-, valamint acélbontásra alkalmas különböző eszközök cserélgetése nélkül megtenni? Továbbá hogyan tudjuk egyszerre minimalizálni a környezetkárosító hulladék mennyiségét, és ezzel erőforrásainkat megtakarítani? Ezekre a kérdésekre adott választ az innováció.

DESIGN KATEGÓRIA

Liebherr-Hydraulikbagger GmbH – INTUSI Intuitives User Interface

Ez az innovatív, adaptív és intuitív működési koncepció forradalmasítja az építőgépek közötti kommunikációt. Az INTUSI összeköti a Liebherr építőipari gépeket és rakodókat az IoT technológia segítségével, és egy intelligens működési logikát ötvöz az okos gépintelligenciával. Az INTUSI-val a Liebherr teljesen új, modern vezérlési környezetet hozott létre.

Mecalac Construction Equipment UK – Mecalac TV1200

A Mecalac innovatív megoldása növeli a tömörítő hengerek biztonságát és kényelmét. A kormányoszlop teljes eltávolításával a Mecalac megváltoztatja az ilyen típusú gépek elérésének és vezetésének módját. A hozzáférés soha nem volt ennyire biztonságos, a vezetés pedig ilyen kényelmes.

Tracto-Technik GmbH & Co. KG – Design HDD-System Drill 2019

A vízszintes irányú fúrási módszernek (HDD – horizontal directional drilling method) mint árok nélküli technológiának számos előnye van a csövek klasszikusan nyílt fektetési módszerével szemben. Egyrészt kevésbé avatkozik be a földszerkezetbe, az értékes felső felületek védve vannak, a környezetszennyezés mértéke jelentősen csökken, és a forgalom vagy a gazdasági aktivitás nem akadályozott. A Tracto-Technik ezen ún. NODIG technika fejlesztésében úttörő szerepet tölt be. A termékportfóliója lefedi az árok nélküli csővezeték-telepítés teljes körét.

Részletek: https://www.bauma-innovationspreis.de/en/nominees-2019.html

FT

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét