Összefogás a szakemberképzésért!

989

A mennyiségi és minőségi munkaerőhiány fékezi az építőipar további növekedését, melyet tovább súlyosbítanak a szakemberképzésnél tapasztalható hiányosságok, ennek enyhítésére az ÉMSZ és a BMI Magyarország közös képzést valamint helyi szintű akciókat indít – hangzott el a Braas Monier és az Icopal nemzetközi fúziójával létrejött a BMI Group által szervezett háttérbeszélgetésen.

Az összeolvadással létrejött BMI Group összesen 14 márkát fog össze, mellyel Európa és Észak-Amerika piacvezető, Ázsia meghatározó építőipari gyártócége lett a tetőrendszerek és a vízszigetelés terén – jelentette be a cég itthoni ügyvezetése. A BMI Groupot hazánkban a tetőrendszereiről ismert Bramac és a lapostetőkre specializálódott Villas képviseli – mindkettő jelentős gyártói kapacitást mozgósítva. A vállalat 1984-es megalakulása óta a hazai tetőfedő képzés megalapítója, majd támogatója, és a szakmai szervezetekkel közösen megvalósított képzési programokkal igyekszik leküzdeni a hazai építőipar legnagyobb kihívásaként azonosított szakemberhiányt.

Az építőipari bővülés legfontosabb korlátjának a GKI által megkérdezett iparági szereplők 61 százaléka a munkaerőhiányt, 36 százaléka pedig a válság utáni konjunktúra-időszakra jellemző kapacitáshiányt tartja. „Kongatni kell a vészharangot – figyelmeztetett Szalai Levente, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségének (ÉMSZ) ügyvezető igazgatója – országos szinten 23 tetőfedő diák végzett nappali képzésben 2018-ban. Ugyanakkor az ácsképzésből kikerülők száma 2017-ről egy év alatt 127-ről 559-re ugrott, ami bíztató. Ami viszont nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az épületszigetelő szakmánál jelenleg nincs nappali rendszerű oktatás. Rendkívül fontos, hogy a többi iparági szövetséggel és a piaci szereplőkkel közösen szülessenek olyan oktatási programok, népszerűsítő kampányok, amelyek a tetőfedő, ács, épületszigetelő szakmák iránti érdeklődést felkeltik, ezeket vonzóvá teszik.”
Példaként említette duális képzés keretein belül a jelenleg futó szegedi 20 fős, OKJ-s épületszigetelő képzést, mely ez évtől elérhetővé válik Zalaegerszegen, Győrben, Veszprémben és Nyíregyházán is a helyi képzési centrumokkal együttműködve.
A szakoktatáson belül a másik megoldandó terület a gyakorlati és elméleti szakoktatók pótlása, valamint az egyetemi szintű szigetelő szakmérnök képzés újraindítása.

Piaci várakozások

Az építőipari termelés továbbra is fellendülőben van Magyarországon, 2019-re a legóvatosabb európai és hazai becslések is 10 százalék körüli bővülést jeleznek előre. „A 2020-as évre viszont jelentősen lassuló növekedés vetíthető előre (1% körül), amely egyrészről a korábbi támogató jellegű kormányzati döntések (lakás ÁFA) kifutásának, másrészt az EU-s pénzügyi ciklus végének köszönhető, az Euroconstruct és a GKI becslései szerint egyaránt” – közölte sajtótájékoztatón Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója.

A kereslet jelenlegi növekedése mellett, hosszútávon a piaci szereplők is a növekedési ütem lassulására készülnek. A gyors változások hívták életre az itthon harmincöt éves múlttal és három gyáregységgel rendelkező, tetőrendszereiről ismert Bramac és a szigetelőanyag-gyártó Villas anyavállalatainak nemzetközi egyesülését. „Az újonnan létrejött cégcsoport, a BMI Group a megnövekedett innovációs és gyártókapacitásnak köszönhetően szeretné megőrizni piacvezető pozícióját a komplex tető- és szigetelőrendszerek területén” – mondta el Miheller Gábor, a BMI Magyarország ügyvezető igazgatója. A munkaerőpiaci kihívások enyhítésére az ÉMSZ és a BMI Magyarország közös képzést, valamint helyi szintű akciókat indít, továbbá a cégcsoport a terméktervezés során is előtérbe helyezi a szakemberek igényeire tervezett megoldásokat. „Különösen fontos ez egy olyan környezetben, ahol ugyan a jelenlegi konjunktúra lassul, talán rövidtávon még stagnál is, de a kivitelezők átlagéletkora 50 körül van, és az elmúlt években, évtizedben nem volt szakkivitelezői képzés, amely a minőségi munkavégzést akár már rövidtávon is biztosítaná” – tette hozzá Miheller Gábor.

2017-ben a teljes GDP-termeléshez viszonyított építőipari részesedés Magyarországon nem érte el az öt százalékot (4,8%), némileg elmaradt ezzel az uniós átlagtól (5,4%) és a hagyományosan hasonló gazdasági szerkezettel rendelkező régiós versenytársakétól is, mint Románia (6,4%), Szlovákia (7,7%) vagy Lengyelország (7,3%). A GKI adataiból az is kiderül, hogy a lakosság körében egyre többen terveznek építkezést vagy felújítást. Az idei év elején több mint félmillió ember volt érintett a kérdésben, miközben a kiadott építési engedélyek száma több mint tizenötezerrel meghaladta a használatba vett a lakások számát 2018-ban, tehát a hazai piacon adott a tér a további növekedésre.

Kihívások és fejlesztési irányok

A minőségi és mennyiségi munkaerőhiányon túl a digitalizáció, az előre gyártott megoldások iránti növekvő kereslet, az egyre összetettebbé váló projekteknek való megfelelés, valamint a fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülése mind jelentős kihívást jelent az építőipari vállalkozások, építőanyag-gyártók számára.

A tetőfejlesztések terén megfigyelhető a könnyebb cserepek, az alacsony hajlásszögű tetők iránti igénynek való megfelelés (pl. 7°-os Bramac tetőrendszer), valamint az energiatakarékosság felértékelődése miatt olyan plusz funkciók jelennek meg, mint az energiatermelés támogatása (pl. tetőbe integrált napelemes, -kollektoros rendszerek) vagy olyan speciális megoldások születnek, mint a hőreflexív cserepek (pl. Bramac Cool tetőrendszer).

A BMI Groupról

A BMI Group a Braas Monier és az Icopal összeolvadásából jött létre és a globális építőanyagiparban megkerülhetetlen, amerikai Standard Industries család része. A fúzióval az egyesült vállalat-csoport méretéből, gyártói kapacitásából, termék- és szolgáltatás innovációjából adódóan Európa és Észak-Amerika piacvezető, Ázsia meghatározó tetőrendszereket és szigetelő anyagokat gyártó vállalata lett, mely minőségi megoldásokat kínál magas- és lapostetős megrendelésekhez egyaránt. Több, mint 150 éves tapasztalattal, 40 országban, közel 11.000 munkatárs dolgozik azon, hogy szakértelmükkel kiszolgálják mind a lakossági, közületi és ipari projekteket. Itthon a Villas és a Bramac képviseletét és irányítását egyaránt a BMI Magyarország látja el.

Forrás: ComLab

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét