Zsaluzóács továbbképzés

1055

Az ÉVOSZ az Erasmus+ Program keretében, 2018 novemberében a nagytáblás zsalurendszerek alkalmazási lehetőségeinek bemutatására építőipari szaktanárok és gyakorlati oktatók számára szervezett tanulmányutat. Az ország különböző építőipari szakiskolájából érkező húsz szaktanár és oktató az egyhetes tanulmányút keretében a Paschal és a NOE cégeknél tett látogatás mellett a Biberachi és a Sigmaringeni Gyakorlati Képzőközpontokban a német duális képzés egyik fontos pillérét jelentő üzemen kívüli gyakorlati képzést is tanulmányozta.

Németországban az egyszerűbb vasbetonszerkezetek zsaluzatát a kőművesek készítik, a zsalurendszerek építése pedig a betonszerkezet-építő szakma feladata. A képzés ennek következtében nem az ács, hanem a kőműves szakma körébe tartozik. A gyakorlati képzésnek a Sigmaringeni Építőipari Gyakorlati Képzőközpont ad helyet. A német építőipari szakképzési rendszerben az un. üzemen kívüli gyakorlati képzőközpontok feladata, hogy a tanulók ott az adott szakma teljes spektrumát megismerjék és gyakorlati fogásait elsajátítsák. Erre ugyanis az őket foglalkoztató, döntően kisvállalkozásoknál nem lenne lehetőség. A tanuló emellett a munkahelyi gyakorlaton munkatapasztalatot és szakmai gyakorlatok szerez.

A továbbképzés résztvevői a sigmaringeni oktatási központ tanműhelyében a zsaluzók által végzett gyakorlati feladatokat is tanulmányozták. A Biberachi Ács Képzőközpontban pedig tájékoztatást kaptak a német duális képzés módszertanáról és finanszírozási rendszeréről.

Ezt követően a Paschal cég központi gyártótelepén tettek látogatást. A hatvanas évek elején családi vállalkozásként zsaluzati elemek gyártásával induló cég mára már világszerte ismert nagyvállalattá nőtt. A résztvevők egy előadás keretében megismerhették a zsaluelemek alkalmazási lehetőségeit, majd a cég informatikusának segítségével betekintést nyertek a zsaluzattervező program működésébe is. Ezt követően bemutatótermükben szinte az összes terméküket, azok szakszerű gyakorlati alkalmazását, az elemek összeállítását, valamint a kapcsolóelemek működési módját is megismerhették. Az összeszerelt zsaluzatok körüljárhatók voltak, és egyúttal a zsalutáblákat összekapcsoló, tartó-, valamint beállító elemek alkalmazását is ki lehetett próbálni. Végezetül a gyártótelepen a zsalurendszer elemeinek gyártási folyamatát is meg lehetett tekinteni.

Ezt követően a résztvevők Süßenbe, a NOE Zsaluzattechnikai Gyárba látogattak el. Ez a cég a Paschal céghez hasonlóan szintén családi vállalkozásként indult és ma is ekként működik. A cég termékeit bemutató prezentációt követően lehetőség volt a bemutatóteremben kiállított zsaluzási rendszerek megtekintésére. A termékek egy része robosztus, a zsalutáblák igen masszívak, ugyanakkor mozgatásuk a Paschal Raster zsaluzatával szemben, csak gépi úton lehetséges. Újdonságként hallottuk, hogy a francia megrendelésre készülő termékek estében, az ott érvényes szabványoknak megfelelően az állványzatokhoz külső feljárókat is biztosítani kell. A gyártócsarnokban az íves falazatok zsaluzata is bemutatásra került.

Az üzemlátogatások mellett mód nyílt a Biberachban épülő 370 ágyas, több szintes kórház főépülete szerkezetépítési munkáinak megtekintésére is. Az építésvezető, valamint a szerkezetépítés műszaki vezetőjének terv- és helyszínismertetőjét követő épületbejárás során a nagytáblás zsaluzatokkal való építkezés egyes fázisait, azaz a zsalutáblák mozgatását, beállítását, rögzítését és a kizsaluzás lépéseit is nyomon követhettük.

A résztvevők a tanulmányút eredményeként továbbfejleszthették a zsaluzási rendszerekkel kapcsolatos ismereteiket, és egyúttal betekintést nyerhettek a német duális képzési rendszer, ezen belül az üzemen kívüli gyakorlati képzőközpontok működésébe is.

Pete Zoltán
ügyvezető igazgató helyettes
ÉVOSZ

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét