Az újrahasznosított üveg ipari felhasználása évente közel 320 tonnával csökkentheti bolygónk szén-dioxid kibocsátását, ami összesen 34 500 kWh energiának felel meg. Az üveg végtelenszer újrahasznosítható anyagában rejlő lehetőségeket építészeti és energetikai innovációk sora használja fel a 2030-as klímavédelmi direktívák eléréséhez – ezt a sort pedig magyar szabadalom is gazdagítja.

Az üveg a gazdaság minden területén jelen van a csomagolóipartól kezdve az autóiparon és építőiparon át az energetika, a gyógyszeripar és a telekommunikáció területéig. A fenntartható energia szektor napelemeinek felületei, a szélturbinák üvegszálai, az optikai kábelek mellett pedig atomipar is használ különleges összetételű üveget a műszaki berendezéseiben.

„Okosüveg” a fenntartható épített környezetért

A síküveg globális piacának egyik mozgatórugója az építőipar, amely a világ szén-dioxid kibocsátásának mintegy 40%-áért felel. Az intelligens, vagy „okosüveg” megjelenése számtalan előnnyel jár a fenntartható építészet és energetika szempontjából. A Glass for Europe megbízásából készült, 2021-es kutatásból kiderül, hogy 2030-ra az európai épületek 30%-al kevesebb energiát használnának fel, ha nagyteljesítményű üveg borítaná őket – írja közleményében a Bohus-Lugossy Alapítvány.

„Az intelligens üveghomlokzatú épületekben kevésbé van szükség a légkondicionálók használatára. Ez egy, a hagyományos üvegnél jóval energia- és költséghatékonyabb megoldás. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a tervezők az energetikai előírások betartása mellett tervezhetnek üvegfelületekben bővelkedő épületeket” – mondta el az innováció kapcsán Ferenci Péter, a Szilikátipari Tudományos Egyesület üveg szakosztályának elnöke, a Tungsram korábbi fejlesztési vezetője.

Vízréteg az üvegpanelben – 30%-os energiamegtakarítás

Gutai Mátyás építész vízháza a falaiban áramló vízzel egy egyedülálló hőtartó megoldást vezet be a fenntartható építészet eszköztárába. Az üveg víz hőtartó képességét használja fel a szakember építészeti szabadalma, a water-filled glass, ami tulajdonképpen egy napkollektor, mely hűtő-fűtő berendezés is egyben. A technológia lényege, hogy az innovatív üvegpanelben a külső szigetelő gázréteg mögött egy teljesen átlátszó vízréteg található. A vízpanelből a vizet hagyományos gépészeti rendszerekhez kötve lehet tárolni és újrahasznosítani, így nyáron az üveg megakadályozza az épület üvegházhatásból eredő felmelegedését, télen viszont megfogja az épületből kiszökő meleget.

A “vízház” kísérleti épülete (Forrás: a fejlesztést bemutató YouTube videó)

A rendszer jelentős, 30%-os energiát képes megtakarítani mind új épületeknél, vagy akár meglévő épületek üveghomlokzatai mögé is könnyen, gazdaságos módon beépíthető. A water-filled glass, mely hosszú fejlesztés eredménye, több kísérleti épületben is hatékonyan bizonyított, Magyarországon. Kecskeméten vagy Székesfehérváron a Jüllich Glass üveggyár irodáiban, de készült bemutatóház Tajvan szigetén is.

Globális vállalatok is törekszenek a környezettudatos építészetre

Fenntarható építészeti megoldásokon nem csak egyedi tervezők, de a világ legnagyobb üveggyártói is dolgoznak. Olyanok, mint a Guardian Glass és a Saint-Gobain, akik a melléktermékek újrahasznosításával, valamint az üvegtörmelék gyártási folyamatokba való újrafelhasználásával csökkentik ökológiai lábnyomukat. A Saint-Gobain termékei jelenleg 30%-ban újrahasznosított üvegből készülnek, amely 11%-a a cég saját feldolgozóüzemeiből származik. A Guardian Glass olyan, intelligens üveg bevonatokat fejleszt, amelyek segítik az épület hőtartó funkcióit, ezáltal hozzájárulnak az épületek olyan zöld tanúsítványainak megszerzéséhez, mint a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), a Living Building Challenge és a WELL Building Standard.

Több tízezer tonna üveghulladékot nem tudnak újrahasznosítani hazánkban

Évente 110 ezer tonna visszaforgatásra alkalmas üveghulladék keletkezik Magyarországon, ennek jelenleg körülbelül 35%-át tudják újrahasznosítani. Több innovatív hazai kezdeményezés is foglalkozik az üvegcserép ismételt feldolgozásával, használatával. A debreceni Energocell például 100%-ban újrahasznosított üvegből készít üveghab granulátumot, amely egy, az épületek aljzat hőszigetelésénél használható környezetbarát hőszigetelő anyag.

A magyar tulajdonú, orosházi székhelyű Re-Glass Kft. pedig egy új, okosüzemként működő automata szabályozórendszer révén tette lehetővé a szennyezett lakossági csomagolóüvegek feldolgozását is. A vállalat helyi hulladékkezelőktől vásárol üveghulladékot, az ebből készült újrahasznosított anyag 90%-át pedig az orosházi öblösüveggyár használja alapanyagként. A Re-Glass Kft. évente mintegy 25 ezer tonna sík- és öblösüveg-hulladék feldolgozására képes.

Az ENSZ 2021-es döntése nyomán az idei év az Üveg Nemzetközi Éve. A szakmai év magyarországi társszervezője, a Bohus-Lugossy Alapítvány. A szervezet kiemelt céljának tekinti az üveg alapú technológiák és az újrahasznosítás innovációinak népszerűsítését, valamint szerepének hangsúlyozását fenntartható jövőnk megteremtésében.

Forrás: Sajtóközlemény