Megatrendek a bauma kiállításon

2053

Digitalizáció, fenntarthatóság – alapvetően ez a két fő világtrend a mozgatórugója a bauma kiállításon megjelenő kiállítók termékfejlesztéseinek. Ezek közül ismertetünk néhányat.

A 33. bauma építőipari és építőanyag-gyártó gépek, bányászati gépek, építőipari jármű­vek és berendezések vezető világvására 2022. október 24–30. között várja a szak­embereket a Müncheni Vásárközpontban. A világ egyik legnagyobb kiállításán több mint 3000 kiállító jelenik meg termékeivel, újdonságaival, ahová több mint félmillió ipar­ági szakembert várnak. A mintegy 614 000 négyzetméteres kiállítási területen a rendez­vény erre a hétre egy helyre összpontosítja a teljes iparágat.

A vásár kiemelt témái

 1. A jövő építési eljárásai és anyagai: 3D nyomtatás, moduláris építés, új anyagok
 2. Út az autonóm gépekhez: Human Machine Interface (HMI), segéd- és biz­tonsági rendszerek, robotok az építkezé­seken
 3. Bányászat – fenntarthatóság, hatékony­ság és megbízhatóság
  A bányászat digitalizálása, környezetvé­delem és rekultiváció
 4. Digitálizáció az építés helyszínén
  Virtuális valóság, digitális iker, BIM, M2M (Machine-to-Machine) kommunikáció
 5. Út a nulla kibocsátás felé – a csökken­tett CO2-kibocsátású anyagoktól a hibrid járműveken át a teljesen elektromos meg­hajtásig

DIGITALIZÁCIÓ

Az építőipar teljes értékláncában egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a digitális megoldások, hozzájárulnak az építési tevé­kenység átláthatóságához, hatékonyságnö­veléséhez, az elkészült építmények optimá­lis működtetéséhez, és nem utolsósorban részben választ adnak a régóta fennálló szakemberhiányra. A digitalizáció révén keletkező értékes adatok egyúttal segítik a további fejlesztéseket, a folyamatok opti­malizálását.

A bauma vásáron kiállítók körében a ter­mékfejlesztéseknél az alábbi főbb irányok figyelhetők meg:

 • az építőgépek, berendezések könnyebb kezelhetősége, vezetői komfort fokozása (pl. PALFINGER Smart Control vagy Paltronic 180 rendszere, mely utóbbi ide­iglenesen több darukar-pozíciót tárol),
 • adatmenedzsment, IoT-eszközök alkal­mazása (pl. Bosch Rexroth BODAS rendszere),
 • balesetvédelem (pl. virtuális falak, vész­fékező rendszerek, munkafolyamatok automatizálása),
 • a kivitelezési folyamat egyszerűsítése, gyorsítása (pl. betonmonitoring),
 • élőmunkaigény kiváltása technológiával (pl. 3D-nyomtatás).

Példák

Az új LIEBHERR 258 HC-L 10/18 Fibre toronydarut a sűrűn beépített építési területekre fejlesztették, és rendkívül erős teljesítményértékekkel bír. A 60 méter körüli maximális gémkinyúlás mellett a 2500 kilogramm gémvégi teherbírása rendkívüli ebben a métertonna osztályban.  Az olyan kifinomult mozgásokat lehetővé tevő asszisztens rendszerek, mint a „Micromove” program rendkívül precíz és finom mozgásokra is képessé teszik a darut, és az ergonomikusan kialakított daruvezető-fülke pedig hozzájárul és segíti a darukezelőt a biztonságos munkavégzésben.

Forrás: LIEBHERR

Közel 4500 m2-es kiállítási területén a DOKA számos újdonságot mutat majd be, többek között egy új födémzsaluzat családot, mely bármilyen födémgeometriához illeszkedik és az új Framax Xlife plust, mely 3 m-es elemmagassággal a lakóépületekben még gazdaságosabb kivitelezést tesz lehetővé. Emellett számos digitális megoldás is helyet kap, mint például a DokaXact vezeték nélküli rendszer, mely ± 2 mm-es pontosságának köszönhetően kimagasló precizitással segíti a zsaluelemek pozicionálását, valamint a Concremote betonmonitorozó rendszer.

DOKA Framax Xlife plus (Forrás: DOKA)

A bauma 2022 kiállításon a Bosch Rexroth a munkagépek automatizálásának széles spektrumát vonultatja fel. Ez magában foglalja a kotrógépek, kerekes rakodógépek és teleszkópos rakodók segítségnyújtási funkcióit, beleértve a fejlett érzékelőket és az intuitív kezelőeszközöket. A kínálat a hatékonyabb munkavégzést szolgáló vezetőtámogató funkcióktól a virtuális falakig és a lényegesen magasabb munkabiztonságot szolgáló vészfékező asszisztensekig terjed. A magasabb automatizálási szintek hardverplatformjaként a Bosch Rexroth mikroprocesszor-alapú, ROS2-kompatibilis robotvezérlő egységet mutat be.

Forrás: Bosch Rexroth

PERI számos sikeresen befejezett európai és amerikai 3D nyomtatási projektet tudhat maga mögött. A PERI 3D nyomtatási csapata az idei baumán élőben is bemutatja a nyomtatási folyamatot és az ahhoz kapcsolódó átfogó szolgáltatási portfólióját.

Forrás: PERI SE

A PERI InSite Construction készlet mérőeszköze és szenzorai a beton hőmérsékletének és érettségének hatékony vizsgálatát teszik lehetővé, így nemcsak időt lehet megtakarítani, de a költségek is csökkenthetők.

Forrás: PERI SE

Természetesen nincs éles határ a digitalizációs és a fenntarthatósági célok között, sok esetben kéz a kézben járnak. Például a digitalizáció nyújtotta adatok alapján az anyagfelhasználás, anyagreceptúra opti­malizálható.

FENNTARTHATÓSÁG

Napjaink talán egyik legnagyobb kihívása a fenntartható életmód elérése, a rendelke­zésre álló anyagok környezettudatos keze­lése, a körforgásos gazdaság megvalósí­tása, az ehhez szükséges szemléletmód kialakítása. Mind az elmúlt évtizedek klí­maváltozása, mind a világjárvány és az orosz–ukrán háború bebizonyította, hogy mennyire sérülékeny a környezetünk, egy­úttal milyen jelentős zavar keletkezhet a gazdaság működéséhez szükséges ellátási rendszerekben. Ezek kezelésére a bauma kiállítók termékkínálatában is számos megoldás létezik.

Néhány fejlesztési irány:

 • az építőipari gépek elektromos meghaj­tásúvá tétele, ezáltal a kivitelezés hely­színén csökkentve a károsanyag-kibo­csátást, a zajszennyezést,
 • felhasznált anyagok kiváltása újrahasz­nosítható anyagokkal,
 • a többszöri felhasználás, a hosszabb ter­mékélettartam biztosítása,
 • kompaktabb design a sűrűn lakott terü­leteken végzendő munkákhoz.

Példák

A BAUER eBG 33 fúróberendezés elektromos meghaj­tású, mely biztosítja a CO2-mentes munkavégzést. A szokásos fúrási eljárásokon túl nagy teljesítményt igény­lő feladatok elvégzését (pl. talajkeverés és kétfejű fúrás) vagy árokfalvágóval történő alkalmazást is lehetővé tesz. Az idei baumán a BAUER bemutatja az elektromos fúrók következő generációját a felső nyomatékosztályban. (Forrás: BAUER)

Palfinger eWorX – a ZF és a Mercedes-Benz Trucks cégekkel kifejlesztett, minden haszongépjárműben használható modul lehetővé teszi a Palfinger teljes termékválasztékának elektrifikációját.

Forrás: Palfinger

A LIEBHERR a Betomix és Mobilmix betonkeverő telepek új generációját is bemutatja a baumán. Az új keverőüzemek rugalmasan kombinálhatók mert előregyártott modulokból állnak, amiket nagyon könnyen lehet szállítani és felépíteni. A meghajtások optimalizálása illetve a frekvenciavezérelt keverőegység, valamint a cementcsiga-hajtás lehetővé teszi, hogy akár 30 százalékkal csökkenjen az energiafogyasztás, növelve a cementadagolás mérési pontosságát, így akár 7,5 kg cement is megtakarítható betonköbméterenként. Emellett fokozatmentesen állítható a keverő sebessége, melynek köszönhetően nő a keverő teljesítménye.

Forrás: LIEBHERR

PERI SKYMAX zsaluzat – az elemek alumíniumból és polimerből készülnek. A könnyű polimer panelek valamint az alumínium keretes panelek különösen strapabíró rétegelt lemez zsaluhéjazata a hagyományos famegoldások fenntartható alternatíváját képviselik, ellensúlyozva a szélsőséges globális fapiaci fejlemé­nyeket.

Forrás: PERI SE

A Benninghoven REVOC rendszer az aszfaltgyártás emisszió-csökkentésére nyújt megoldást. Az EVO JET többüzemanyagú égővel olyan regeneratív tüzelőanya­gok, mint a biomasszából előállított folyadék (BtL) és fapor használhatók. Mindkét üzemanyag semleges CO2-mérleggel rendelkezik. A Benninghoven elektromos fűtésű bitumentartályokat kínál a bitumen tárolására, amely szintén CO2-semleges.

Forrás: Wirtgen Group

BAUER Cube System – komplett marógép, beleértve a tömlődob-rendszert is, három szabványos, 20 láb magas, kockaméretű konténerben elhelyezve. Emiatt problémamentesen használható például 3×3 m-es alagutakban – ez komoly előny a sűrűn lakott nagyvárosi területeken végzett marási projekteknél. Az elektromos hajtás jelentősen csökkenti az építési terület ökológiai hatását. A rendszer kompakt méretei logisztikai szem­pontból is előnyt jelentenek, az egyes elemek standard konténerként a felhasználási helyükre szállíthatók. (Forrás: BAUER)

Legfrissebb, aktuális információ:
https://bauma.de/de/
Képviselet: Promo Kft.,
www.munchenivasar.hu

messemunchen@promo.hu

FT