Hulladékból új termék

1121

Napjainkban az élet minden területét átszövi a fenntarthatóság. A rendelkezésre álló erőforrások végesek, a vállalatok és a magánszemélyek is egyre inkább odafigyelnek a takarékoskodásra és a környezetkímélő életvitelre, illetve működésre. Az építőipar sem kivétel ez alól, melynek jelentős ökológiai lábnyoma egyre több országban ösztönzi a környezetbarát építészeti előírásokat, illetve kivitelezéseket. Európában csak a PVC ablakok leselejtezése mintegy 350 000 tonna használt műanyagot eredményez évente, ami normál esetben a hulladék-lerakóba kerül. A Deceuninck ablakprofilgyártó ugyanennyi idő alatt 45 000 tonna hulladékot hasznosít újra, melyből ismételten nyílászárókat készít, 90 százalékkal csökkentve így az energiafelhasználást. 

Az éghajlatváltozás gyorsulása, valamint az egyre növekvő alapanyag- és energiaárak hatására már a felhasználók is gyakran keresik a fenntartható megoldásokat otthonukban. Az építőipar évente mintegy 3 milliárd tonna nyersanyagot használ fel építőanyagok gyártásához, miközben az ágazatban keletkező hulladék nagy része újrahasznosítható lenne. Az újrahasznosítás kíméli a környezetet azáltal, hogy csökken az alapanyag és az előállításához, valamint megmunkálásához szükséges energia iránti igény, ami mérsékli a folyamat szén-dioxid-kibocsátását. Az eljárás egyben költségcsökkentő is, hiszen kevesebbet kell költeni nyersanyagra, ezáltal szállításra, illetve hulladékkezelésre.

PVC, a fenntartható alapanyag

Az építkezéseknél használt PVC-ablakok élettartama körülbelül 35 év. A PVC azonban akár tízszer is újrahasznosítható anélkül, hogy veszítene az eredeti minőségéből, így élettartama akár 350 évre is növelhető. Ráadásul a folyamat során az anyag még képlékenyebbé válik, ami előnyt jelent az új nyersanyaghoz képest.

A PVC-t a legtöbb európai országban az 1980-as években kezdték használni, így a következő időszakban egyre több háztartásban cserélik le a műanyag ablakokat. Emellett az energiahatékonyságra vonatkozó irányelvek kapcsán nő a felújítások száma, ami szintén növeli a régi PVC anyagok kínálatát, egyben pedig az igényt az újakra.

Ezt felismerve a Deceuninck 2012 óta foglalkozik a saját gyártóüzemeiből és ablakgyártóitól származó anyagok újrahasznosításával, amikor megnyitotta modern újrahasznosító üzemét a belgiumi Diksmuidéban. Európában ez a legnagyobb ilyen jellegű létesítmény, amely évente 45 000 tonna PVC-t (2,3 millió ablaknak megfelelő mennyiséget) dolgoz fel automatizált folyamat során, melyből aztán a vállalat új profilokat készít. A zárt körforgásos rendszer nemcsak a bontásból vagy felújításból származó, használt PVC profilokra terjed ki, hanem olyan melléktermékekre is, mint a TPE, fém, üveg stb.

Minden elemében megújuló

A vállalat így hozta létre új, Phoenix termékcsaládját, amely Európában egyedülálló módon 100 százalékban újrahasznosított PVC-ből készül. Ahogy a főnix madár hamvaiból újjáéled, úgy születnek meg ezek az ablak- és ajtóprofilok, új életet adva a használt anyagoknak. A PVC újrahasznosítása 90 százalékkal kevesebb energiát igényel és kilogrammonként 2 kilogrammal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint az új anyag előállítása, mivel az extrudált profilok gyártásához a Deceuninck a használt műanyagból kinyert úgynevezett reciklátumot használja, amely nem igényel további megmunkálást.

A rendelésre kapható Phoenix profilok kétféle – 76 és 115 milliméteres – beépítési mélységgel érhetők el, és Forthex termomerevítővel megerősített tokkal rendelkeznek. A keretek az egyenes kialakítású Infinity Phoenix szárnnyal kombinálhatók, amely egyszerűségének, és minimalista, keskeny megjelenésének köszönhetően sokoldalúan használható. A Phoenix ablakprofilok külső borításához az Elegant termékcsalád teljes dekorfóliaválasztéka rendelkezésre áll, mintegy 50-féle dekorfólia közül lehet választani, négy különböző stílusban: természetes fa, színes fa, egyszínű és fémes színek.

 

Forrás: MorphoCom