A MOL Campus megkapta a LEED Platinum minősítést

1065

Magyarország első toronyháza, a MOL Campus az Óbuda-Újlak Zrt. fenntarthatósági csapata tanácsadói munkájának köszönhetően a BREEAM Excellent után a LEED Platinum minősítést is megszerezte, amely az elérhető legmagasabb szintű elismerés az épületek fenntarthatósági minősítése terén.

A fenntarthatóság egyre nagyobb prioritást élvez az építőipari beruházások során Magyarországon is. Habár az utóbbi időben látványosan megnőtt a fenntartható működést fókuszba helyező épületek száma, és a hazai épületek között találhatóak olyanok, amelyeknek a két fent említett minősítés egyikét sikerült megszerezniük, a MOL Campus az első olyan magyar épület, amely a brit BREEAM és az amerikai LEED rendszerekben is ennyire magas szintű, kettős minősítést szerzett.

A minősítési folyamat során olyan szempontokat vizsgálnak, mint a menedzsment, az épületben tartózkodók egészsége és jólléte, az épület energia- és vízfelhasználásának hatékonysága, a fenntartható közlekedési eszközök infrastruktúrájának kiépítése, a fenntartható anyaghasználat, a szelektív hulladékkezelés, a telekhasználat és ökológia, valamint a szennyezésmegelőzés.

Végrehajtott intézkedések

A 86 000 m2 alapterületű, 143 méter magas, 28 emelettel és 4 garázsszinttel rendelkező, az Infopark és a Kopaszi-gát mellett található, teljes mértékben akadálymentesített toronyház számos intézkedéssel érte el azt, hogy megszerezze a BREEAM és LEED rendszerek ennyire magas szintű minősítéseit:

  • A toronyház építése során az építési hulladék 98%-át sikerült újrahasznosítani, a felhasznált anyagok több mint 23%-a újrahasznosított anyagból készült, a felhasznált ragasztó- és tömítőanyagok, festékek, bevonatok és padlószerkezetek pedig kivételesen alacsony károsanyag-kibocsátását laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták, majd a megvalósult épületben helyszíni mérésekkel is ellenőrizték, hogy a lehető legegészségesebb beltéri levegőminőséget biztosítsák az épületben dolgozóknak.
  • Az épület éves hűtés-fűtés energiafogyasztásának körülbelül 40%-át fedezi a talajszondás hőszivattyús rendszer, továbbá a tetőn elhelyezett napelemekkel az éves fogyasztás 5-6%-a megtakarítható, a maradék villamosenergia igényt pedig 100%-ban zöldenergia forrásból vásárolják.
  • A területre hulló esővíz 100%-át helyben kezelik, egy részét a telken kialakított zöldfelületek szívják fel, a többit pedig az épület pincéjében gyűjtik össze, majd öntözésre és az épületben kiépített szürkevízhálózat segítségével WC-öblítésre használják – ezzel csökkentve a városi csatornarendszer terhelését és az öntözéshez, valamint öblítéshez felhasznált ivóvíz mennyiségét.
  • Az okos épületfelügyeleti rendszer automatikusan és összehangoltan szabályozza többek között a komfortot biztosító berendezéseket, például a belső árnyékolókat és világítást az aktuális fényviszonyoknak, napszaknak megfelelően.
  • Végül a tájépítészeti megoldások és a zöldtetők ökológiailag értékes élőhelyeket hoztak létre a projekt területén, amelyek nemcsak a növényvilág, hanem a városi állatvilág számára is kedvező életkörülményeket biztosítanak.

„Büszkék vagyunk arra, hogy részt vehettünk Magyarország egyik legizgalmasabb beruházásában. A projekt során komoly szakmai kihívást jelentett a gyakran egymásnak ellentmondó, komplex fenntarthatósági követelmények, a magas beruházói igényszint, a különleges tervezői elképzelések és a megvalósítás gyakorlati szempontjainak összehangolása és megvalósítása. A befektetett munka végül kifizetődött, hiszen sikerült megfelelnünk a magas elvárásoknak, így egyedülálló módon a MOL Campus mindkét nívós elismeréssel büszkélkedhet” – mondta Egyed Mónika, az Óbuda-Újlak Zrt. fenntarthatósági csapatának vezetője.

„A MOL-csoport tradicionális energiavállalatként a régióban elsőként hirdette meg transzformációs stratégiáját azzal a céllal, hogy kulcsszereplője legyen Közép és Kelet-Európa alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságának. Ezzel összhangban határoztunk új székházunk megépítéséről is, amely amellett, hogy a XXI. századi kihívásoknak megfelelő, emberközpontú munkakörnyezetet kínál, megfelel a legmagasabb szintű globális fenntarthatósági sztenderdeknek is. Büszkék vagyunk rá, hogy a BREAAM Excellent után most a LEED Platinum minősítést is megszerezte a MOL Campus és örömünkre szolgált, hogy a folyamat során az Óbuda-Újlak Zrt. felkészült csapata segített minket. – mondta Varga Péter, a MOL Campus ügyvezetője.

A MOL Campus-t a MOL Ingatlankezelő Kft. megbízásából a Market Építő Zrt. építette, az angol Foster + Partners és a Finta és Társai Építész Stúdió Kft. tervezőiroda tervei alapján, amelyben MOL-csoport 2500 munkavállalója dolgozik egyszerre. Az ÓBUDA Grouphoz tartozó Óbuda-Újlak Zrt. a projekt kezdeti fázisától kezdve tanácsadóként támogatta a beruházást; amely magában foglalja a projektelőkészítés során a beruházás fenntarthatósági stratégiáját, a LEED Commissioning szolgáltatásokat, valamint a tanácsadást és minősítő szolgáltatást a tervezés, a kivitelezés és az átadás-átvétel során.

 

Forrás: ÓBUDA Group