Nyilvánvaló, hogy mindenki szép és funkcionális otthont szeretne. Bármi legyen is az oka a felújításnak, nem csak arra kell gondolni, hogy az adott tér milyen lehetőségeket nyújt, hanem arra is, hogy milyen korlátozó tényezők jöhetnek szóba a felújítás során. A felújítást a háztartásban élők számához, a szokásaikhoz és igényeihez kell igazítani. A lakásnak nemcsak szépnek, hanem mindenekelőtt praktikusnak kell lennie. Bizonyos esetekben a túlzott kreativitás és az irreális elvárások visszafelé sülhetnek el.

Jól meg kell tervezni az egész folyamatot, fontos, hogy minden  költséget számba vegyünk, rengeteg dologra kell figyelni. De, ha mindenre figyeltünk az eredmény nem marad el, és a felújítás után, kedvenc kanapénkról gyönyörködhetünk lakásunkban.

Mire kell figyelni egy lakásfelújítás előtt, közben és után? Ehhez adunk most hasznos tanácsokat.

Költségvetés és tervezés

Szinte mindig van különbség a felújítás tervezett költsége és a felújítás tényleges költsége között. Határozza meg a felújítási költséget, hogy ne kelljen kompromisszumot kötnie az igényeivel kapcsolatban. Ha nincs elég pénze arra, hogy mindent megcsináljon, amire szüksége van, inkább várjon, minthogy a minőség rovására újítson fel.

Nézze meg, mennyibe kerülhet a felújítás. Hacsak nem saját maga végzi, akkor számolnia kell a mesteremberek fizetésével és az anyagköltséggel is. Kerülje el, hogy a felújítás közepén elfogyjon a pénz. Az ár kiszámításakor számoljon tartalékkal is – mi van, ha váratlanul új vezetékeket kell bekötni? A felújítások pénzügyi tartalékának a teljes felújítás becsült költségének 15 százalékát kellene kitennie.

Mielőtt munkához lát, mindent alaposan tervezzen meg. Ez az egyetlen módja annak, hogy a felújítás a lehető leggördülékenyebb és legnyugodtabb legyen. Szervezzen meg mindent, ellenőrizze az anyagok szállítási idejét (sok felújítás elhúzódik, mert a helyszínen nincs elegendő anyag).

Gondolkodjon észszerűen a felújítás során. Ne legyenek túlzott elvárásai.

Intézzen el mindent, amit csak tud előre. Legyen szó mesteremberekről, statikusokról vagy az építési hatóság engedélyeiről.

Kép forrása: Pinterest

Csináld magad vagy inkább ne?

Sokan takarékosságból maguk veselkednek neki a felújításnak, szakmai tudás híján. Természetesen ha valóban érti az adott  szakmát, sokat spórolhat, de ha nem tudja, hogyan kell valamit csinálni, hívjon inkább szakembert. A saját hibák kijavítása több pénzbe kerül, mintha azonnal szakembert hívott volna. A mesteremberek kiválasztását ne bízza a véletlenre. Figyeljen arra, hogy a potenciális mesterember hogyan reagál a telefonhívásokra és e-mailekre. Nézze meg a korábbi ügyfelek valódi értékeléseit, kérjen ajánlásokat barátaitól, ismerőseitől.

A teljes felújítás helyes menete a következő:

  • Bontási és takarítási munkák
  • Előkészítő munka
  • Ablakok cseréje
  • Gáz-, fűtési, elektromos és vízvezeték-szerelési problémák megoldása
  • Kőműves és burkoló munkák
  • Festési munkák
  • Elektromos szerelési munkák
  • Padlózat
  • Keretek, ajtók
  • Bútorok

    Kép forrása: Pinterest

A felújítás előtti legfontosabb teendők

Ha elektromos vezetékeket akar cserélni vagy falakat bontani, előzetesen tájékozódjon arról, hogy hol futnak az eredeti víz-, gáz- és villanyvezetékek. Ha társasházi lakás átalakításán dolgozik, vagy egy lakástulajdonosi társulás tagja, vannak olyan helyzetek, amikor mindent előre be kell jelentenie a társulásnak vagy a szomszédoknak. Szüksége lehet egy konténerre is az építési törmelék és egyéb hulladékok számára

Először is nézze meg alaposan az eredeti állapotot, és határozza meg, hogy mit és hol fog csinálni. Jó ötlet megrajzolni, hogy hová kerül az új áram, hol lesznek a konnektorok és hol futnak majd az egyéb vezetékek. Nézze meg az eredeti falak állapotát. A régi házakban gyakori, hogy a falakon és mennyezeteken lévő vakolat nem bírja túl jól a strapát. Eltávolításkor könnyen előfordulhat, hogy egy nagyobb darab letörik.

Ha egy ház felújításáról van szó, először ellenőrizze a szigetelés és a vízszigetelés állapotát. Ha penész és gomba van a falakon, vagy ha tudja, hogy ha leesik a hó, az azonnal elolvad a tetőn, biztos lehet benne, hogy a ház szigetelési problémával küzd (ha egyáltalán szigetelt). Tehát először a különböző szerkezetek szigetelését kell rendezni.

Ezután maga a felújítás általában a beépített bútorok és berendezési tárgyak leszerelésével, majd a régi falak elbontásával és újak építésével kezdődik (ha az elrendezés megváltoztatását is tervezi).

Kép forrása: Pinterest

Először villanyszerelőt vagy vízvezeték-szerelőt hívjon? 

Általában mindkettővel egyszerre foglalkoznak, de a vízvezeték-szerelés elsőbbséget élvez. Ki kell alakítani a lefolyók és a szennyvízcsövek megfelelő lejtését. Ha ezek megvannak, akkor jöhet az elektromos vezetékezés. Ha nagyobb beavatkozásra készül, érdemes átgondolni az elektromos csatlakozások helyét, vagy növelni azok számát. Lehet, hogy a lakásban túl kevés konnektor van, mert régen nem használtak annyi konnektort, mint manapság. Próbálja meg kitalálni, hogy hol van szükség konnektorokra – hol lesz a TV, a számítógép, a vízforraló és más, mostanában gyakran használt háztartási gépek helye. Dolgozza ki a világítás elrendezését – az étkezőasztal felett, az ágyaknál, a mennyezeten. Fordítson nagy figyelmet a kapcsolók elhelyezésére. Az aljzatok és kapcsolók jól átgondolt elhelyezése nagyban megkönnyíti a mindennapi életét, és elkerülheti a csúnya kábeleket és hosszabbító aljzatokat.

A vezetékezés rendben, mi a következő lépés?

Most a klasszikus befejező simítások várnak Önre. Vakolja a falakat, fektesse le a csempéket, készítse el a padlót, fesse ki, szerelje be a zuhanyzót vagy a fürdőkádat, a WC-t és a mosdókat. Ha a konyhát is átalakítja, itt az ideje, hogy felkérjen egy asztalost a konyha és a készülékek elhelyezésére.

Kép forrása: Pinterest

Végeztünk?

Nos, nem egészen. Ellenőrizzen mindent kétszer. Most még a megbúvó hibák könnyen felfedezhetők és javíthatók. A cél, hogy „új” lakását teljes elégedettséggel és az egész család örömére vehesse birtokba.

 

www.novohome.hu