Az építészet peremén – Szabó Levente építész székfoglaló előadása

    882
    Az építészet peremén – Szabó Levente építész székfoglaló előadása

    2022. április 28-án 17 órától kerül sor Szabó Levente építész székfoglalójára a Magyar Tudományos Akadémia Kistermében.

    A székfoglaló előadása címe: Az építészet peremén

    Az előadás nyilvános és ingyenes.

    A székfoglaló meghívója letölthető INNEN.

    A Széchenyi Akadémia tagjai olyan írók és művészek, akik saját területükön kiemelkedőt alkottak. A tagok választása jelölés útján, többlépcsős rendszerben és a jelöltek teljesítményének alapos értékelésével történik.

    A Széchenyi Akadémiának rendes és tiszteleti és címzetes tagjai vannak. Rendes tag csak magyar állampolgár lehet, külföldi állampolgár tiszteleti tagnak választható. A testületnek egyszerre 60 olyan tagja lehet, aki nem töltötte be a hetvenedik életévét. Aki elmúlt hetvenéves, továbbra is teljes jogú tag marad, de helyére új tag választható.

    2018-ban a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia új tagsági formát hozott létre a szellemi élet olyan kiemelkedő személyiségeinek, akik nem, vagy nem elsősorban alkotóművészek, ezért az alapszabály értelmében nem lehetnek rendes vagy tiszteleti tagok. (A tiszteleti tagok nem magyar állampolgárságú alkotóművészek.)

    A Széchenyi Akadémia az MTA önálló társult testülete, amelynek az a feladata, hogy megjelenítse az irodalmi és művészeti élet sokszínűségében megvalósuló egységét. Működése azt a gondolatot testesíti meg, hogy a művész szellemi szabadsága és a művészi alkotómunka függetlensége sérthetetlen érték. A címzetes tagság szimbolikus jelentésének részeként a művészetek és tudományok összetartozását is kifejezi.

    A Széchenyi Akadémia öt osztályra tagolódik: (1) Irodalmi, (2) Képző- és Iparművészeti, (3) Zenei Alkotóművészeti, (4) Mozgókép- és Színházművészeti és (5) Építőművészeti. Minden osztálynak választott vezetője van.

     

    Forrás: A székfoglaló előadás Facebook eseményének oldala