Útmutató asztali körfűrész vásárláshoz: típusok, előnyök és felhasználási lehetőségek

68
Kép forrása: Freepik

Egy megbízható és jó minőségű szerszám hosszú évekig, sőt akár évtizedekig használható. Így érthető, hogy az ezermesterek miért töltenek rengeteg időt vásárlás előtt összehasonlító videók, műszaki cikkek és termékleírások böngészésével. Útmutatónkban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az asztali körfűrészekről, amelyek alapján kiválasztható a személyes igényeknek leginkább megfelelő szerszám!

Mire használható az asztali körfűrész? 

Az asztali körfűrésszel tökéletesen párhuzamos vágások készíthetőek, így a haladó hobbi barkácsolók és professzionális asztalosok műhelyéből nem hiányozhat. Az asztali körfűrész gond nélkül képes megbirkózni a kemény és puha fával egyaránt, így számos feladatra használható. Hogy pontosan mire képes? A következőkben bemutatjuk, milyen vágások hajthatóak végre asztali körfűrész segítségével:

  • Hosszanti vágás során a fa erezetének megfelelően vágjuk a munkadarabot.
  • Kereszt vagy haránt irányú vágás esetén az erezetnek keresztirányban vágjuk a faanyagot.
  • Gérvágás alkalmával a cél pontosan negyvenöt fokos szögben elvágni a fadarabokat, melyek így később könnyebben egybeilleszthetőek.
  • Ferdevágás esetén szintén előre meghatározott szögben vágjuk meg a fadarabot a körfűrész eldöntésével.

Szempontok, melyeket érdemes megfontolni vásárlás előtt

Számos eltérő kialakítású, méretű és teljesítményű asztali körfűrész érhető el a piacon, így a döntés korántsem egyszerű. A tökéletes gép megtalálásához a legfontosabb, hogy pontosan tudjuk, mire fogjuk használni a szerszámot. Míg hobbi barkácsként elegendő lehet egy kisebb teljesítményű modell, addig egészen biztos, hogy egy asztalos műhelyben kizárólag az ipari körfűrész állja meg a helyét. A következőben sorra vesszük a vásárlás előtt végig gondolandó legfontosabb szempontokat.

Fűrészlap méret

A gép kiválasztásakor gondoljunk előre a barkácsolás során vágni kívánt anyagok méretére. Ezek alapján érdemes a meghatározni a fűrészlap méretet, hobbi ezermesterek számára elegendő lehet 180 mm átmérőjű penge is, míg profiknak érdemes nagyobbat választani.

Kerülendők azok az asztali körfűrészek, melyek egyedi méretű fűrészlappal rendelkeznek, hiszen ezek pótlása sokkal költségesebb és nehezebb az elkopást követően.

Teljesítmény

A szerszám teljesítménye kardinális kérdés, mely alapjaiban határozza meg a felhasználási lehetőségeket. Amennyiben túl gyenge a motor, az asztali körfűrész könnyedén túlmelegedhet folyamatos használat mellett, így alkalmatlan vastag faanyagok átvágására.

Hobbi barkácsoláshoz elegendő egy kisebb teljesítményű 1500 W körüli motor is, azonban professzionális használatra érdemesebb nagyobb teljesítményű szerszámot választani. Továbbá érdemes szem előtt tartani, hogy a szénfékes motorok általában jobban melegednek, mint az indukciós kialakításúak.

Áramforrás

Az áramforrás alapján az alábbi két kategóriát különböztetjük meg:

  • Hálózatról működtethető modellekről, melyek előnye, hogy nem szükséges az akkumulátor töltéssel vesződni, ugyanakkor kizárólag elektromos aljzat közelében vagy hosszabbítóval használhatóak.
  • Akkumulátoros asztali körfűrész esetén sokkal nagyobb mobilitást élvezhetünk, mely előnyös lehet asztalos munkák esetén. Azonban nem szabad megfeledkezni a pót akkumulátorokról sem, amelyek életmentőek lehetnek.
Kialakítás

Végül pedig érdemes szót ejteni a kialakításról is. Két fő típus különböztethető meg:

  • Szimpla asztali körfűrész: Ezek a modellek egyszerűen beépíthetőek bármely stabil, vízszintes munkafelületre. A legtöbb gyártó kínálatában elérhető lábazat, amely utólag is megvásárolható a készülékhez.
  • Lábon álló asztali körfűrész: Ezek a szerszámok saját talpazattal rendelkeznek, így nem szükséges őket meglévő munkapadra szerelni.
Kép forrása: Freepik

Ne feledkezzünk meg a biztonságról sem

Körültekintő használat mellett az asztali körfűrész használata biztonságos. Azonban a balesetek kockázatának minimalizálása érdekében a munkavédelem, munkaruházat és tolófa szem előtt tartásáról sem szabad megfeledkezni.

Legyen szó asztali körfűrészről, védőfelszerelésről vagy egyéb barkács eszközökről, a Zákány Szerszámház webáruházában megtalálja, amit keres. A megbízhatóság, szakértelem és széles kínálat mellett garantáltak a kedvező árak és villámgyors kiszállítás.

 

Forrás: zakanyszerszamhaz.hu