Az épületüzemeltetők jelentős lehetőséget kaptak arra, hogy a Covid-19 elleni küzdelem élvonalába kerüljenek egy amerikai kutatócsoport által közzétett tanulmány szerint. 

A kutatócsoportban L. Dietz, P. F. Horve , D. Coil, M. Fretz, és K. Van Den Wymelenberg vett részt, és kritikus információkat talált az épületüzemeltetők számára, hogy mit tehetnek a Covid-19 épített környezetben történő terjedése ellen. A csoport szakértői elemzést készítettek, és megvizsgálták az épületek mikrobiológiája és az előző világjárvány, a SARS-CoV-1 – közismertebb nevén SARS – közötti összefüggést.

Minimum relatív páratartalom 40-60 %

Számos meglévő, hiteles kutatás vizsgálata alapján azt találták, hogy a beltéri relatív páratartalom (RP) 40-60% közötti szinten tartása segít korlátozni a vírusok terjedését és túlélését az épített környezetben. A tanulmány szerint az RP ezen szinten tartása kulcsfontosságú intézkedés, amelyet az épített környezetben a vírusok ott dolgozó vagy lakó emberek közötti terjedésének megakadályozásához alkalmazni lehet. Ez különösen akkor hasznos, amikor a munkavállalók a következő hónapokban visszatérnek, és a Covid-19 fertőzés fenyegető kockázatot jelent majd.  Amikor a külső hőmérséklet 13°C-ra vagy az alá csökken, akkor a 23°C-ra fűtött épületekben a páratartalom 40% alá csökken, ha nem biztosítanak megfelelő párásítást. A 40%-osnál alacsonyabb RP-ú, száraz beltéri levegő a középületekben télen nagyban hozzájárul a szezonális betegségekhez, mint az influenza.

Az épületüzemeltetők felelősek

Világszerte számos létesítmény és üzleti épület nem rendelkezik páratartalom-szabályozással, amely biztosítani tudná a RP optimális, 40-60% közötti szinten tartását. A létesítmény-menedzserek és épületüzemeltetők ki tudják venni a részüket a Covid-19 elleni harcból, ha átültetik a gyakorlatba a legújabb vizsgálat ajánlásait.

Az épületüzemeltetők általában költségeket takarítanak meg a párásítás kihagyásával, mivel jelenleg nincs globális jogszabály a minimális beltéri páratartalomra vonatkozóan. Azonban ők felelősek azért, hogy a munkavállalóknak biztonságos munkahelyet biztosítsanak. A létesítmény-menedzserek gyakran nincsenek tisztában a beltéri levegő párásítás munkaerőre gyakorolt hatásával, mint amilyen a vírusok terjedése.

A vizsgálat közzétételére a Condair vezérigazgatója, Oliver Zimmerman ezt mondta: „Nagyon örülünk a tanulmánynak, amely egyértelműen megmutatja, hogy az épületüzemeltetők a vírusok terjedésének megakadályozásával megvédhetik az embereket. A jól kezelt relatív páratartalom az első védvonal a betegségek ellen és az épített környezet el nem hanyagolható tényezője, különösen az olyan soha nem látott időkben, mint amilyen a Covid-19 válság.

 

Infócsomag: Új levegő párásítás az épülettechnikához

 

 

Forrás: HRENKO Digital Agency