Az épületek energetikai jellemzőiről szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet legfrissebb módosítása érvénybe lépett, és benne változott az épületek szellőztetésére vonatkozó rész is.

A Helios – mint az egyik vezető európai szellőzéstechnikai cég – széles portfoliójában természetesen az új változtatásoknak megfelelő berendezések és rendszerek is elérhetőek. A rendelet által preferált hővisszanyerős rendszerek között decentrális és központi gépes megoldásaik is elérhetők.

A legkomfortosabb, legtakarékosabb a központi gépes hővisszanyerős Helios KWL® rendszerük. Teljeskörű megoldás, amelyben szériakivitelben megtalálható a rendelet által előírt páravezérlés, sőt további külső érzékelőkkel is kibővíthető. Így akár 24 szenzort is csatlakoztathatunk, folyamatosan ellenőrzés alatt tartva a CO2, pára és hőmérséklet értékeket. A gép kezelését a szériakivitelben beépített webszerveres easyControls® vezérlés valóban egyszerűvé teszi, és az ingyenes internetes Helios Portál a távoli internetes elérést is biztosítja, ha szeretnénk. A központi gépben található por- és pollenszűrők, illetve legújabban aktívszenes szűrők segítenek az egészséges belső klíma fenntartásában.

1. kép. Helios KWL® központi szellőztető rendszerek

A csövek nélküli decentrális, de hővisszanyeréssel is rendelkező szellőztető megoldásuk a Helios Ecovent Verso készülék, mely falba rejtett kifúvással is beépíthető. A lakóhelyiségek szellőztetése így energiatakarékosan, a használt levegő hőjét visszanyerve valósul meg. A rendszer vezérlése akár nyolc, ilyen egyedi szellőztetőt is tud egyszerre kezelni, továbbá lehetőséget biztosít, hogy a vizes helyiségek (fürdőszoba, konyha, wc) elszívásaival is összeköttetésben legyen. Az elszíváshoz a többszörös díjnyertes Helios M1 vagy a társasházakban legtöbbet használt Helios ELS típusaiból lehet választani az igényeknek megfelelően.

2. kép. Helios KWL EC 45/160 Ecovent Verso + Helios M1 és Helios ELS

Családi házaknál az egyes elszívások összefogására használhatók pl. a kamrába vagy a padlástérbe elhelyezett, akár hangcsillapítással is kiegészített csőventilátorok. Társasházaknál pedig az új fejlesztésű Helios VD vagy RD, azaz függőleges vagy vízszintes kifúvású tetőventilátorok használhatók. Az energiatakarékos EC meghajtásnak köszönhetően a fenti típusok folyamatosan szabályozottan és takarékosan üzemelnek. A páraérzékelést ebben az esetben az elszívási pontokon a Helios AE Hygro elszívó légszelepei biztosítják.

3. kép Helios ALEF Hygro + Helios ZLA 125 IB HY + Helios RD EC + Helios AE HYgro

A passzív légbeeresztésű rendszerek esetén a javasolt központi elszívó ventilátorok (Helios RR, SB, VD, RD) és az AE Hygro légszelepek párjai ­– az energiatakarékos hővisszanyerős KWL egységek helyett­ – a nappaliban és hálószobákban, a nyílászárókban vagy korszerűbben a falban elhelyezett légbeeresztő elemek. Az ablakba építhető, folyamatosan páraszabályozott Helios ALEF Hygro típus szinte észrevétlenül biztosítja a frisslevegő bejutását. A fali Helios ZLA 125 IB HY a szintén páraérzékelésen alapuló szabályozással, kiváló hangcsillapítással és a frisslevegő szűrésével kombinálva nyújt komfortosabb légbevezetést. A fali légbeeresztők további előnye, hogy a nyílászáróktól függetlenül, azok szerkezetének megbontása nélkül építhetők be.

4. kép. Helios ALEF Hygro + Helios ZLA 125 IB HY + ELS ventilátor

A TNM rendeletben megadott központi elszívásos rendszer egy családi ház esetében jelentheti a fürdőszoba és a WC elszívására felszerelt Helios ELS kisventilátort, amely előlapján a fürdőszobát, oldalcsatlakozóján a WC helyiséget szellőzteti. Az igény szerinti üzemet biztosíthatjuk a beépített páratartalom érzékelőt tartalmazó típussal, amely opcionálisan elindítható egy, a hálószobában vagy nappaliban felszerelt CO2 érzékelőről – és a WC villanykapcsolójáról is – a rendeletnek megfelelően.

A Helios ELS ventilátorai akár társasházi közös felszállós rendszerben is biztosíthatják az elszívásos szellőztetést a TÜV által tanúsított és folyamatosan ellenőrzött légtömörségű visszacsapó szelepnek és a magas nyomásteljesítménynek köszönhetően.

Az energiatakarékosság oldaláról sem lehet panasz, a legkorszerűbb változatok EC motorral mindössze 6W fogyasztással rendelkeznek. Természetesen a szellőztető rendszer szükséges része a már fent is említett légbeeresztő megoldások egyike.

5. kép. Helios ALEF Hygro + Helios ZLA 125 IB HY + Helios ZEB + Helios AE Hygro

Legyen szó családi házakról vagy társasházi lakásokról, a Helios széles palettájáról az igények szerint, többféle, az új TNM rendeltnek is megfelelő megoldás közül válogathat.

Keressen bennünket, szívesen segítünk eligazodni és a megfelelő megoldást kiválasztani!

 

Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete:
Kamleithner Budapest Kft.
1225 Budapest, Tétényliget utca 3.
Tel.: (+36-1) 425 3288
E-mail: iroda@helios.hu
www.helios.hu