ITM: másodszor is sikeres volt a megújuló energiaforrásból termelt áram támogatására kiírt pályázat

1574

Több mint ötszörös volt a túljelentkezés a 2020 nyarán második alkalommal meghirdetett METÁR-tenderen, a pályázók 2145 gigawattóra megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termeléshez igényeltek támogatást; a beérkező ajánlatok közül 36 nyertes pályázat született, és összesen 343 gigawattórára osztottak ki támogatást.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv célkitűzéseinek megfelelően a kormány kiemelt célja az olcsó és tiszta energiaellátás biztosítása a magyar családoknak.

Az államtitkár emlékeztetett: a magyar energiastratégia alapja, hogy a hazai villamosenergia-termelés 2030-ra az atomenergiára és a megújuló energiatermelésre, elsősorban naperőművekre alapozva 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen.

A METÁR-rendszer a megújuló energiaforrások felhasználásával történő hazai villamosenergia-termelés sarokköve, amelynek keretében a kormány már második alkalommal biztosít jelentős forrásokat működési támogatásra.

A beruházások a hazai megújulóenergia-szektor fejlődésének köszönhetően egyre kisebb támogatási igénnyel, költséghatékonyan valósulhatnak meg. A nyertes projektek pályázói a kiírásban meghatározott, kilowattóránként 26,70 forintos támogatási korlátnál lényegesen, csaknem felével alacsonyabb ajánlati árakat adtak.

A kis támogatási kategóriában (az 1 MW alatti erőművek esetében) az átlagos nyertes ajánlati ár 22,35 forint volt kilowattóránként, míg a nagy támogatási kategóriában (az 1 MW és 50 MW közötti erőműveknél) 17,22 forint kilowattóránként, a két kategóriára együttesen pedig kilowattóránként 17,82 forint volt.

A második METÁR-tender nyertesei 15 éven át évente összesen 75 millió forintos támogatást igényeltek a projektek megvalósításához.

A közlemény szerint a jövő év közepéig további négy METÁR-tender meghirdetése várható, az új felhívásokat az ITM felkérésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) félévente teheti közzé, alkalmanként 300-500 gigawattóra közötti megújuló energiamennyiség támogatására.

A MEKH MTI-hez eljuttatott közleményében szintén hangsúlyozta, hogy sikeresen zárták le a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR-tendert.

Horváth Péter János, a MEKH elnöke kiemelte, hogy a támogatott beruházások segítségével tovább bővülhet a környezetbarát naperőmű-kapacitás, összesen évente 343 gigawattóra (GWh) villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló forrásból.

A pályázaton gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, amelyek vállalták, hogy új beruházás révén létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50 százalékát meghaladó mértékben fejlesztik. Az eredmények alapján valamennyi nyertes pályázat naperőmű megvalósítására vonatkozott.

A MEKH becslése szerint a nyertes pályázatok mintegy 70 milliárd forint új beruházást indukálnak, és az általuk megtermelt villamos energia mintegy 160 ezer háztartás igényét tudja fedezni. A kis támogatási kategóriában 30, a nagy támogatási kategóriában 6 nyertes pályázat született.

Az ajánlati árak a járványhelyzet és a forint árfolyamának gyengülése ellenére is igen kedvezőek, a nagy kategóriában a villamos energia nagykereskedelmi piaci árához közeliek voltak. A kedvező ajánlatoknak és az erős versenynek köszönhetően a 2019-es pályázathoz viszonyítva 23, míg a korábbi hatósági árhoz viszonyítva 47 százalékos árcsökkenést sikerült átlagosan elérni – emelte ki a közleményben a MEKH.

Az új erőműegységeknek a nyertessé nyilvánító határozat kézhezvételét követő három éven belül kell kereskedelmi üzembe állniuk.

 

 

Forrás: MTI