Egyre nagyobb teljesítményű napelemes rendszereket építenek be a magyar háztartások, az elmúlt években duplájára nőtt a telepített rendszerek mérete – derült ki a Huawei Technologies Hungary napelemes üzletágának adataiból.  Míg a háztartások korábban elsősorban a villanyfogyasztást fedezték napelemmel, ma már tudatosan sokkal nagyobb energiaigényre terveznek: a fűtést, klímát, sőt akár az autó töltését is megújuló energiából szeretnék kielégíteni. Tavaly a legkeresettebbek a 6, 8, illetve 10 kilowattos rendszerek voltak, a legújabb trendet pedig úgynevezett hibrid napelemes megoldások jelentik, amelyek már energiatároló akkumulátort is tartalmaznak – így akkor is adnak le áramot, amikor nem süt a nap.

Robbanásszerű növekedés indult a napelemek piacán. Nemcsak egyre több háztartás szeretné zöldenergiából fedezni az áramfogyasztását, hanem az igények is jelentősen átalakultak az elmúlt években – többek között a napelemes rendszerek telepítéséhez elérhető támogatásoknak köszönhetően. A háztartások ma már a nagyobb teljesítményű és tudású, és a későbbiekben is bővíthető napelemes rendszereket keresik.

Míg a korábban jellemző 3-4 kW-os rendszerekkel a villanyfogyasztás kiváltása volt a fő szempont, ma már sokkal összetettebb feladatokra, nagyobb teljesítményre paraméterezik napelemes termeléseiket. Ezzel párhuzamosan a fogyasztási igény is nőtt, jellemzően úgy, hogy akár a teljes fűtési rendszer, a klíma, sőt a kerti medence energiafogyasztását is megújuló energiaforrásról fedezzék.

Azt tapasztaljuk, hogy a háztartások már a jövőbeli energiaigényük felhasználásán is gondolkodnak a vásárlás pillanatában. Például, ha a jövőben egyszer elektromos autóra váltanak, ahhoz ne kelljen egy teljesen új rendszert kiépíteni” – hangsúlyozta Szabó Róbert. A Huawei Technologies Hungary napelemes üzletágának technikai szakértője hozzátette, noha a legtöbb háztartásban a jelenlegi igények szerint egy 4-5 kW-os rendszer is elegendő lenne az áramfogyasztás kiváltására, tavaly már az ennél jóval nagyobb teljesítményű, 6, 8, illetve 10 kW-os inverterek voltak a legkeresettebbek. Minden napelemes rendszer lelke az inverter, ennek az eszköznek a teljesítménye határozza meg, hogy a rendszer mekkora energiaigényt tud kiszolgálni. Kiválasztása kulcsfontosságú későbbi bővíthetőség és a rendszer végleges teljesítménye miatt.

A méret a lényeg

Egy 6 kW teljesítményű napelemes rendszer egy átlagos, ötfős háztartás áramfogyasztásának nagyjából 23 ezer Ft-os költségét fedezi egy 100-120 m2-es ingatlannal számolva. A 8 kW-os a villanyszámla kiváltását és a fűtésköltség csökkentését jelentheti, míg egy 10 kW teljesítményű inverterrel szerelt rendszerrel a háztartás teljes áramfogyasztásának és elektromos fűtésének kiváltása megoldható.

Az elektromos autóval rendelkező vásárlók jellemzően a 12 kW-os invertereket keresik, itt már nagy valószínűséggel a fűtést klímával, hőszivattyúval vagy villanybojlerrel váltják ki. A legnagyobb, 20 kW teljesítményű lakossági inverter beépítésére is volt már példa, ez már egyértelműen azt feltételezi, hogy az ingatlanban minden villanyról működik: fűtés, hűtés, vízmelegítés, elektromos autókat is töltenek, illetve a ház mérete minimum 200 négyzetméter.

Nemcsak a teljesítményt tekintve nagyobbak a fogyasztói elvárások, hanem magától a rendszerektől is sokkal többet várnak.

A tulajdonosok nemcsak paneleket és invertert, hanem összetett rendszereket szeretnének vásárolni, amelyben optimalizáló, okosmérő, külső energiatároló rendszer bekötési lehetősége is van, az energiatermelést pedig mobilalkalmazásról folyamatosan nyomon lehessen követni” – mondja a vásárlói igényekről Szabó Róbert.

A Huawei szakembere szerint a komplexitás mellett nagy szerepe van a termékek kiválasztásban a több éves garanciának és a kiterjedt szervizhálózatnak is, hiszen napelemet jellemzően nem 2-3, hanem 20-30 évre vásárolnak. Szintén fontos szempont, hogy a rendszer elemei – az inverter, az optimalizáló és az energiatároló – kompatibilisek legyenek egymással, azokat lehetőség szerint egy gyártótól be lehessen szerezni.

A hibrid a jövő

A következő időszak napelemes trendjét az energiatárolóval is rendelkező úgynevezett hibrid rendszerek jelentik majd. Ez a megoldás a napközben megtermelt, de fel nem használt energiát nem a hálózatba táplálja vissza, hanem egy külső akkumulátorba, így az akár éjszaka is rendelkezésre áll. Ez főként annak lesz előnyös, aki 2024 után úgynevezett bruttó elszámolásra áll át, és a napelemek által megtermelt energiatöbbletet nem éri majd meg neki „eladni” az áramszolgáltatónak. Minden olyan fogyasztó ebbe az elszámolási rendszerbe kerül majd, aki az új Otthonfelújítási támogatást választja és 2021. július 1-je után köt az áramszolgáltatóval hálózathasználati szerződést.

Az energiatárolás újdonságnak számít, mégis sokan keresik az ilyen megoldásokat. A Huawei 2021-ben már teljes termékpalettát kínál a lakossági ügyfeleknek, az új generációs inverterekkel optimalizálóval és LUNA energiatárolóval (akkumulátorral), amivel akár 24 órán keresztül használható a zöld energia” – mondta Szabó Róbert.

 

További információ: www.solar.huawei.hu

 

 

Forrás: PressInform