Maximalizálja az őszi vírusvédelmet az épületen belül!

603

A vírusok szeretik az épületek belső, száraz levegőjét, de van megoldás!

A vírusok légi úton történő terjedését és élettartamát a beltéri levegő páratartalom is befolyásolja. A legkisebb átadási kockázat 40-60% közötti levegő páratartalom között áll fenn. Ez egyben az a tartomány is, amelyben az ember immunvédelme a leghatékonyabb, tehát egyszerre vértezi fel a szervezetet és gátolja a vírusok terjedését.

A helyiségek páratartalma döntő jelentőséggel bír a vírusokkal telített aeroszolok lebegési tulajdonságai szempontjából. Míg a köhögésnél vagy tüsszentésnél kijutó, nagyobb és nehezebb cseppek néhány másodperc alatt a padlóra süllyednek, a kisebb és könnyebb aeroszolok órákon át lebeghetnek a levegőben.

Az aeroszolok lényegében vízből, az abban oldott sókból és fehérjékből állnak. 40% alatti relatív páratartalom esetén az aeroszolok elveszítik a víztartalmukat, és kiszáradnak. Száraz aeroszolok jönnek létre, amelyek kisebbek és könnyebbek, és még tovább a helyiség levegőjében tudnak maradni. A nedves aeroszolokhoz képest a kisebb víztartalmuk miatt kevésbé ragadósak és kevésbé tapadnak össze. A helyiség használóinak mozgása következtében a száraz aeroszolok hamarabb felverődnek a felületekről, és tovább terjednek.

A lebegési tulajdonságok mellett a páratartalomnak jelentős hatása van a csíracseppek fertőzési tulajdonságaira is. 40%-os relatív páratartalom alatt az aeroszolok olyan nagy mértékben kiszáradnak, hogy a bennük található sók kikristályosodnak. Így a vírusok konzerválódnak, ami miatt hosszabb ideig fertőzőek maradnak. A belélegzés során a kikristályosodó sók feloldódnak a nedves légutakban. A még mindig fertőző vírusok felszabadulnak a légutak nyálkahártyáin, és fertőzések kialakulásához vezethetnek. Amennyiben a relatív páratartalom 40 és 60% között van, akkor az aeroszolok víztartalma csak olyan mértékben párolog el, hogy a sókoncentráció kikristályosodás nélkül erősen megemelkedjen, és a benne található vírusok inaktiválódjanak.Csökkenő páratartalom esetén a kórokozók terjedése azonban elveszíti a hatékonyságát. Az alacsony páratartalom vizet von el, a csillószőrök egyre inkább lenyomódnak és elveszítik mozgóképességüket. A nyálkahártyák növekvő viszkozitása egyre inkább a nyálkaáramlás gátlásához és a nyálkahártya-sejteken keresztül bejutó vírusok miatti fertőzési kockázat növekedéséhez vezet. Amennyiben a relatív páratartalom 20%-ra csökken, akkor az öntisztítási folyamat teljesen leáll. Vizsgálatok kimutatták, hogy a legnagyobb szállítási sebességet, ezáltal a legkisebb fertőzési kockázatot 45%-os relatív páratartalommal lehet elérni.

Javítsa az épület egészségügyi minőségét, csökkentse a megbetegedések esélyét! Ha további információra van szüksége, kérje ingyenes kiadványunkat vagy vegye fel velünk a kapcsolatot!

További információ: www.condair-systems.hu 

 

Forrás: Hrenko