Csőbilincsbetétek a passzív minősítések szolgálatában

1085

Az épületenergetika a részletek összessége

Napjaink építészeti trendjében meghatározó az épület ökoló­giai lábnyoma. Ennek számos vetülete van, de minden esetben elmondható, hogy az energiafelhasználásért felelős részleteknek harmonizálniuk kell az elvárásokkal.

Ilyen része az épületgépészeti szigetelési rendszernek a csőbilincsbetétek használata és minősége is. A szigetelés nélküli vagy nem megfelelően szigetelt felfüggesztéseken, tartóbilincse­ken és csatlakozásokon nemcsak jelentős energiaveszteség jön létre, de hideg rendszereknél a jegesedés, a páralecsapódás és az ebből csöpögő víz gyakran járulékos károkat is okoz, nemegyszer elektromos rendszereket, gépeket is megrongál.

Szerencsére eltűnőben van az a gyakor­lat, hogy a kivitelezők a költségcsökken­tés érdekében a szigetelést a bilincsbetétek mellőzésével, a haszoncső méretéhez iga­zodó, kisebb bilincsekkel próbálják meg­oldani. Ilyenkor a bilincsek alá kaucsuk ragasztószalagot vagy csőhéjat tettek, ami látszólag folyamatos minőségű szigetelést jelent. Csakhogy a bilincs összeszorításá­val a kaucsuk akár a tizedére vékonyodik, elveszti szigetelőképes­ségét, a zárt légcellák pedig kiszakadnak.

Hőhídmentes illeszthetőség – szintetikus kaucsuk réteg a betét mindkét, csőhéjhoz kapcsolódó oldalán

A megoldás a megfelelően méretezett csőbilincsbetét beépítése, aminek az Isoflex Kft. európai szinten is meghatározó gyártója. A cég sztenderd portfóliója mellett egyedi falvastagság- vagy átmérőigény esetén is ügyfelei rendelkezésére áll. Bilincsbetétei­ket PVC- vagy aluhéjalással gyártják. Szintetikus kaucsukréteg­gel látják el a betét mindkét, csőhéjhoz kapcsolódó oldalát, így a bilincsbetétek hőhídmentesen illeszthetők a csőhéjakhoz. A bilin­csek –45 és +105 Celsius-fok között használhatók, páradiffúziós ellenállásuk 7000. Gépésztervezők részére igény szerint szinteti­kus kaucsuk-csőhéjkalkulátort is biztosítanak.

 

Tóth Ferenc, üzletágvezető
+36 (70) 390 71 43
www.isoflex-europe.eu
contact@isoflex-europe.eu