A Tokiói Egyetem által végzett kutatás bizonyítja a Daikin Flash Streamer technológiájának hatékonyságát az újtípusú koronavírussal (SARS-CoV-2) szemben.

A lakossági és ipari hűtő-fűtő, szellőztető berendezések, klímák és légtisztítók gyártásával foglalkozó Daikin Industries bejelentette, az újtípusú koronavírus jelentette kockázatok felmérése miatt teszteltette az általa szabadalmaztatott Flash Streamer technológia hatását a SARS-CoV-2 vírusra. A Tokiói Egyetemen laboratóriumi körülmények között elvégzett teszt szerint a Flash Streamer technológia 3 óra alatt képes lebontani az újtípusú koronavírus (SARS-CoV-2) több mint 99,9%-át[1]. A Daikin következő lépésként azt vizsgálja, hogy az egyes, Streamer technológiát alkalmazó berendezései – a Streamer légtisztító, a Daikin Perfera, a Stylish és az Ururu Sarara split beltéri egységek – mennyire hatékonyan képesek hatástalanítani a koronavírust valós körülmények között.

A Daikin által 2004-ben kifejlesztett Streamer technológia képes oxidációval lebontani a levegőben lévő káros anyagokat.  A Streamer kisülés egyfajta plazmaionizálás, amely egy olyan innovatív légtisztító technológia, ami folyamatosan nagysebességű elektronokat bocsát ki. Az erőteljes streamer kisülés lebontja a levegőben lévő vírusokat, baktériumokat, penészgombát, egyéb veszélyes kémiai anyagokat azáltal, hogy nagysebességű elektronokat bocsát ki és az oxidáció révén lebontja a levegőben lévő fehérjéket – így hatástalanítja a vírust is.

A Flash Streamer mechanizmus

A standard plazmakisüléshez képest a Daikin Streamer kisülés szélesebb spektrumú, így az elektronok könnyebben ütköznek a levegő oxigén- és nitrogénmolekuláival. Ezáltal az aktivált molekulák egy szélesebb területen, három dimenzióban képződnek, amelynek eredménye az elektromos árammal létrehozott sebességnél ezerszer nagyobb oxidációs lebontási sebesség. A Streamer kisülés ezután ártalmatlan nitrogén-, oxigén- és vízmolekulává bomlik. A Streamer technológiát alkalmazó légtisztítók jelentősen hozzájárulnak az asztmás és allergiás betegségekben szenvedők életminőségének javulásához – most pedig az bizonyosodott be, hogy a Streamer technológia a koronavírussal szemben is hatékonyan alkalmazható.

Kutatási eredmények

A kutatás a Daikin Industries Ltd. megbízásából készült Prof. Shigeru Kyuwa vezetésével a Tokyoi Egyetem Orvosbiológiai Tudományok Tanszékén, szoros együttműködésben a Prof. Shigeru Morikawa által vezetett kutatócsoporttal az Okayamai Tudományos Egyetem Mikrobiológiai Tanszékről. A kutatócsoport kísérlete során a vírust 3 órán keresztül tették ki a Daikin Flash Streamer technológia Streamer kisülésének.

Forrás: “Tanulmány a plazma ion generátor (Daikin Streamer) hatékonyságára a SARS-CoV-2 vírus inaktiválását illetően” – Shigeru Morikawa, Okayamai Tudományos Egyetem Mikrobiológiai Tanszék, Állatorvosi Osztály

A tudományos kísérlet a következő eredményeket hozta:

  • a Flash Streamer kisülés a koronavírus (SAR-CoV-2) 93,65%-át hatástalanította 1 óra alatt
  • a Flash Streamer kisülés a koronavírus (SAR-CoV-2) 99,97%-át hatástalanította 3 óra alatt

 

További információ: www.daikin.hu

 

 

Forrás: Solutions Communications Kft.

 

 

_______________________________________________________________________

[1] Az itt leírt teszt a szabadalmaztatott Flash Streamer technológiára vonatkozik. A Flash Streamer technológiával felszerelt berendezések hatása, illetve a valós körülmények között kifejtett hatás eltérhet a laboratóriumi vizsgálat eredményétől.