Szinte nincs olyan építmény, amely ne tartalmazna acélszerkezetet, ennélfogva foglalkozni kell ezek korrózióvédelmével. De mennyi egy ilyen szerkezet élettartama? Mi befolyásolja ezt és hogyan lehet maximalizálni? Hogyan kapcsolódik ehhez Magyarország piacvezető tűzihorganyzó cégcsoportja?

Az építészet mindennapi életünk szerves része. Sorra épülnek az új épületek és újulnak meg a régiek. Értékteremtő és értékmentő folyamatok ezek, melyeknek köszönhetően pompás létesítményeket hoznak létre.

Ha napjainkban bármilyen médiatartalmat nézünk, hallgatunk vagy olvasunk, sorra jönnek szembe velünk az építészeti hírek: felújítják a Lánchidat, Budapest–Belgrád vasútvonal épül, töretlenül villamosítják az eddigi dízelvontatású vasúti pályákat, hogy csak néhányat emeljek ki. Egy közös pont van ezekben a beruházásokban: meghatározó szerepet tölt be bennük az acélszerkezetek korrózióvédelme.

A KORRÓZIÓVÉDELEM FONTOSSÁGA

Tűzihorganyzott felsővezeték-tartóoszlopok a vasútvillamosításhoz (Fotó: https://infostart.hu)

Egy új szerkezethez már a tervezésekor ki kell választani a megfelelő korrózióvédelmi eljárást, a beépítés helyétől és az azt körülvevő környezettől függően. Ha festést választunk felületvédelemnek, akkor számolnunk kell azzal, hogy a létrehozott adhéziós típusú bevonat mechanikai sérülés hatására képes leválni, attól kezdve pedig semmilyen formában nem látja el korrózióvédelmi funkcióját. Sajnálatos értesülni azokról a hírekről, amelyekben arról számolnak be, hogy néhány évvel ezelőtt épült és átadott épületeket akár már milliárdos költséggel kell felújítani, mert a számos festett elemen, különféle sérülések miatt elindultak a korróziós folyamatok.

Ezzel szemben a tűzihorganyzás sokkal hatékonyabb korrózióvédelmi tulajdonságokkal rendelkező eljárás. Legnagyobb előnye, hogy a horganyzás során lejátszódó termodiffúziós folyamat eredményeként nem adhéziós, hanem kohéziós bevonat képződik a kezelt felületen. Az így kialakult bevonat a mechanikai sérülések hatására sokkal kevésbé sérülékeny, mint a festés, emellett kopásállósága is kiemelkedőbb.

Ebben a technológiában lehet a vevők legalkalmasabb partnere a NAGÉV csoport két tűzihorganyzó üzeme.

PIACVEZETŐ A HORGANYZÓ SZEKTORBAN

A NAGÉV csoport Magyarországon piacvezető szerepet tölt be a horganyzó szektorban. Hatalmas előnye, hogy az országban két helyen is van bevonatoló üzeme: Északkelet-Magyarországon, Tiszacsegén és Közép-Magyarországon, Ócsán. Ez utóbbi gyáregység nemcsak azért kiemelkedő az összes hazai horganyzóüzem közül, mert technológiája nagyrészt teljesen automatizált, vagy mert környezetbarát módon, szinte hulladékmentesen működik, hanem azért is, mert a legnagyobb befogadóképességű horganyzókáddal rendelkezik.

Tűziorganyzott dombornyomott lemez

Akár 15 méter hosszú termék is horganyozható, tömege pedig a 7 tonnát is elérheti. Ez az impozáns befogadóképesség ideálissá teszi az ócsai üzemet arra, hogy a nagyméretű építészeti szerkezeteket is képes legyen tűzihorgany bevonattal ellátni.

 

IDEÁLIS VÁLASZTÁS

De miért a tűzihorganyzás az ideális választás az építőipar számára? A fentiekben bemutattam, hogy ez a bevonat miért alkalmasabb a hosszú távú korrózióvédelemre, mint a festés. Megfelelő környezetben egy tűzihorganyzott szerkezet akár 30–40 évig is képes védelmet biztosítani a korrózió ellen, viszont az úgynevezett duplex eljárással még ennél is hosszabb élettartam garantálható. Ezen eljárás folyamán a horganyzott felületet egy plusz festékréteggel látjuk el, amely akár 50 évig is segít szavatolni a rozsdamentes felületet.

Tűzihorganyzott csigalépcső

Az eljárás előnye továbbá, hogy a tűzi (mártó) horganyzás során egy hegesztett, zárt acélszerkezet belső tereit is el lehet látni felületvédelemmel, amíg például a festés az ilyen szerkezetek külső felületének tud csak védelmet nyújtani. A NAGÉV csoport a tűzihorganyzást az MSZ EN ISO 1461:2009 szabvány szerint végzi, amely – többek között – előírja a különböző falvastagságú alapanyagokon minimálisan megkövetelt horganyréteg-vastagságokat.

Ennek köszönhetően a különféle acélszerkezeteken egyenletes minőség biztosítható. Legyen szó tehát az építészet bármelyik területéről, a tűzihorganyzás jelenti a leghosszantartóbb korrózióvédelmet az alkalmazott acélszerkezetek esetén. Tulajdonságai kiemelkednek a többi korrózióvédelmi eljárás, például a festés közül. A NAGÉV csoport hosszú távú célja, hogy minél több felhasználó válassza a tűzihorganyzást más felületvédelmi módszerekkel szemben.

Köszönhetően az eljárás pozitív sajátosságainak és a bevonat kimagasló tulajdonságainak, a tervezők kezében a döntés, hogy a beépítendő acélszerkezet hány évig és milyen állapotban marad fent; gyermekeink vagy még unokáink is fogják-e látni.

 

Dr. Lévai Gábor 
fejlesztési igazgató 
NAGÉV CINK Kft.