A Debreceni Nemzetközi Iskola épületegyüttesének hűtési/fűtési rendszereit kiszolgáló úgynevezett folyadékhűtő gépház zajszigetelése elengedhetetlen volt a környező lakóépületek zajhatás elleni védelméhez.

A lakókörnyezet nyugalmának megőrzése természetesen alapvető szempont volt a zajcsökkentési rendszer létesítése során, de nem mellékes az sem, hogy megfelelő hangszigetelés hiányában a környezetvédelmi hatóság megtilthatja a hűtő/fűtő rendszer használatát. Fokozott a zajcsökkentési igény, ha a gépek üzemeltetése az éjszakai órákban is várható.

A tervezési adatok ismeretében a Knauf Insulation Kft. szakemberei javasolták – majd a szaktervező tervező jóváhagyta – a kétrétegű Tektalan 037/2 termék beépítését, 75 mm vastagságban.

A kőzetgyapot maggal, fagyapot kéreggel készülő Tektalan 037/2 kompozit tábla hangelnyelése kiemelkedő, a jellemző paraméterek alapján a célnak legjobban megfelelőt választották.

Hangelnyelési tényezői táblázat MSZ EN ISO 11654 szerint:

  • aw (súlyozott hangelnyelési tényező): 0,95
  • NRC érték (Noise Reduction Coefficient): 0,90

A szigetelés kivitelezése során fontos volt az időjárás-állóság megteremtése. A Tektalan lapokat a felső síkjukon elhelyezett bádogozással védik meg a csapadéktól – mivel a gépház a tervek szerint felülről nyitott lesz – tűzihorganyzott járdarács fedéssel.

A táblákat vasbeton falra, illetve OSB lapra kellett rögzíteni. A beton felületre DHM dűbelt, míg az OSB rögzítéshez alátéttel kiegészített Reisser csavart alkalmaztak.

A lapok rögzítését követően indokolt lehet a festés/lakkozás a táblák időjárás-állóságának növelésére. A hangelnyelés megtartása érdekében fontos viszont a lapok porózus felületének megőrzése, tehát sűrű diszperziós festés szóba sem jöhet, csak hidrofóbizáló alapozó, vagy a gyártó által előírt mennyiségű diszperziós homlokzati festék.

 

További információ: www.knaufinsulation.hu

 

 

Forrás: Knauf Insulation Kft.