URSA ReFloc: a könnyed szigetelés

105

A padlásfödémek hőszigetelésére van már olyan megoldás, ami összetett feladatok esetén is alkalmazható: az úgynevezett „befújható ásványgyapot”.

Adott a helyzet: a lelkes háztulajdonos vásárolt egy nem túl jó állapotban lévő régi építésű faszerkezetes tetejű vagy könnyűszerkezetes házikót. Azóta arról álmodozik, hogy egy komfortos, egészséges, energiahatékony otthont épít belőle a családjának.

Csak az a gond, hogy már a padlásfödémnél elakad, ezért szakemberhez fordul. Szakértőként pedig nem hagyhatjuk, hogy elvegye a kedvét az első fennforgás! Akár régi, akár új épületről beszélünk, divatos és költséghatékony megoldás a fából készülő, könnyű padlás és tetőszerkezet.

Tudni kell azonban, hogy ezeknél a szerkezeteknél – geometriai összetettségük miatt – nehezebb hibamentesen hőszigetelni.

Hogy miért jelent problémát az üreges fafödémek szigetelése? Egyrészt mert a tér alig megközelíthető. Azt is figyelembe kell venni, hogy – egyéb lehetőség híján – többnyire a 21. századi igényeknek megfelelően modern, és emiatt egyre terjedelmesebb helyet elfoglaló gépészet is mind ott fut. Ráadásul olyan korban élünk, ahol egyre nagyobb gond a minőségi élőmunka megtalálása és megfizetése, ezért a hatékonyság érdekében, amit lehet, célszerű gépesíteni. Kezdődhet a kihívás…

BEFÚJHATÓ ÁSVÁNYGYAPOT

Szerencsére a padlásfödémek hőszigetelésére van már olyan megoldás, amely ilyen összetett feladatok esetén alkalmazható!

Ez pedig az úgynevezett „befújható ásványgyapot”. Hogy is jön a képbe egy halom sárga vattapamacs? Mi a fújható szigetelés működésének lényege?

Miután az újdonsült boldog háztulajdonos elszántan felküzdi magát a padlásra, elborzadva körülnéz az egy gigantikus erőművet is meghazudtoló csőrengetegben, ami bár nyilvánvalóan az ő közel nulla energiájú házának optimális működését biztosítja majd, de gyakorlatilag lehetetlenné teszi a padlásfödém szigetelését. Ami pedig elengedhetetlen, különben fűthet-hűthet, „hőcserélhet” a ház, ha utána a födém átengedi az összes hasznos energiát, és a teljesítmény fele elvész.

Megfelelő megoldásra és gyakorlott szakemberre van szükség. Olyan szakira, aki tud „zsákból” szigetelni.

A befújható gyapot beépítésére szakosodott vállalkozó a helyszínre érkezve, megnyugtató mosollyal tudomásul véve a padlástérben uralkodó csőbe fulladt állapotokat, beletölti az URSA ReFloc ásványgyapot szigetelőanyagot a magával hozott, pontosan erre a célra kifejlesztett „befújógépbe”. A gép lazítja, pelyhesíti, majd ráfújja a sárga vattapamacsokat a szigetelni kívánt padlásfödémre, amelyek így eljutnak az épületgépészeti csőhálózat alá, közé és fölé is. Egyenletesen és lazán szétterülnek, és maximálisan kitöltik a rendelkezésre álló teret és üregeket. Kész!

GYORS ÉS HULLADÉKMENTES

A szolgáltatás komplex, hiszen nincs külön anyagszállítási költség: az ásványgyapottal töltött zsákok a befújó gép kíséretében érkeznek a tett helyszínére, és azonnal beépítésre is kerülnek. A befújható szigetelés a különleges technológiának köszönhetően gyorsan beépíthető és hulladékmentes megoldást jelent felújítás és új építés esetén is, hiszen jellegéből adódóan egyáltalán nincs az installáció során vágási veszteség. Különösen kedvező, hogy mivel nincsenek illesztési hézagok, ezért a hőszigetelésben nem jön létre vonalmenti hőveszteség sem, amely pedig a többi megoldásnál valós problémaforrás lehet.

Az URSA ReFloc további előnye, hogy könnyű súlya miatt egy esetleges régi épület felújításánál sem terheli meg az adott szerkezetet (pl. egy fa-szerkezetű padlásfödémet) statikailag.

Természetesen ennél a szigetelési módszernél is minden esetben elengedhetetlen a szerkezeti rétegrendek gondos tervezése – csak ezek ismeretében végezhető el szakmailag kifogástalan módon a szigetelés kialakítása.

Az URSA ReFlockal valóban ilyen egyszerű a szigetelés. Ezzel az optimális szigetelő módszerrel réteges külső falak, beépített ferde tetők és könnyűszerkezetes épületek minőségi szigetelése is elvégezhető.

Ráadásul nem hasznosított tetőtérnél, ritkított deszkaburkolattal lefedve, gyakorlatilag az egyetlen minőségi megoldás.

A nagy testsűrűségű és A1-es kategóriába tartozó – azaz nem tűzveszélyes – URSA ReFloc hőszigetelő anyag az S2 (25 kg/m3-nél) – S1 (30–35 kg/m3-nél) füstképződési kategóriába sorolható, és nem tartalmaz a rágcsálók számára kívánatos anyagot sem. Nemcsak remek hőszigetelő – 35 kg/m3 e setében 0 ,039 W /mK –, de kiváló hangelnyelő is a termék, továbbá páraáteresztő, így a penész veszélye sem fenyeget.

A házak minden szeglete megfelelő figyelmet érdemel, és hosszú távon meg is hálálja majd a gondoskodást. Ne hagyjuk hát, hogy a háztulajdonosok egy legyintéssel elintézzék a tetőszigetelés problémáját, mert a befújható ásványgyapot tényleg egy számukra kitalált, korszerű technológia.

 

Varga Tamás
alkalmazástechnológus 
URSA Salgótarján Zrt. 
www.ursa.hu