Tűzterjedés: Equitone homlokzatburkolatok komplexen letesztelve

1174

Részben a Grenfell Tower 2017-es tragédiájának köszönhető napjaink egyre szigorodó építésügyi, energetikai, tűzterjedési szabályrendszere. A nyugat-londoni toronyház felújításnál ugyanis olyan alumínium és polietilén összetételű homlokzati paneleket alkalmaztak, amelyekből az olvadtan csöpögő anyag hozzájárult a tűz gyors terjedéséhez.

Az eset rávilágított a légréses homlokzatburkolattal ellátott rendszerek időszakos felülvizsgálatának fontosságára: szakszerű beépítés esetén az Equitone anyagok – száz százalékig biztonságos megoldást nyújtanak!

Az Etex cég Equitone szálcement homlokzatburkolati paneljei az ún. „nem éghető” tűzvédelmi osztályba (A2-s1, d0) tartoznak, de a helyi tűzvédelmi szabályozás alapján a homlokzatburkolati rendszer egyes elemeinek együttesen kell megfelelni a szabványkövetelményeknek.

Az Etex Csoport szakemberei évek óta azon dolgoznak, hogy a tervezők minél kevesebb kötöttséggel használhassák az Equitone szálcement lapokat homlokzatburkolati elemként minden országban, a helyi jogi és műszaki követelményeknek eleget téve.

Az elmúlt évek tűzterjedési vizsgálatainak fényében kijelenthető, hogy az Equitone homlokzatburkolati rendszerek – a szálcement burkolatok körében egyedülálló módon – rendelkeznek a Th> 45 perces minősítéssel minden lehetséges rögzítési módra (Uni-rivet® rendszerszegecs, Tergo Plus® (Fischer®), SIKA® ragasztás). E minősítés birtokában az Equitone szinte korlátlan lehetőséget nyújt az építészek számára a homlokzattervezés során.

A hazánkban jelenleg érvényben lévő 54/2014. (XII.5.) BM rendelet – az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról – rendelkezései 26. § (3) bekezdés a, b, c pontja foglalkozik az egyes homlokzati térelhatároló falainak tűzterjedési határértékei és az épület maximális szintszáma közti összefüggéssel. Ez alapján csak azok a minősített átszellőztetett homlokzatburkolati rendszerek alkalmazhatóak a homlokzaton 4 szintes (vagy magasabb) épület esetén, amelyek az MSZ 14800-6:2009 szabvány szerinti homlokzati tűzterjedési határérték vizsgálat során Th> 45 perces minősítést kaptak. A fenti vizsgálat minősíti a burkolati anyagot, az alszerkezetet, a hőszigetelést, valamint a burkolati anyagok rögzítését.

Az építési trendek fejlődését követve nem mehetünk el a tény mellett, hogy újra reneszánszát éli a szalagablakos homlokzatkialakítás.

Habár a korábbi tűzterjedési tesztekben ez a típusú megoldás nem szerepelt, most ez a beépítési mód is a vizsgáltak közé került az elvárásra reagálva, és a biztonságot szem előtt tartva. A szalagablakos kialakítású modell szintén megkapta a Th>45 perces minősítést a 2019. őszén végzett tesztek alapján.

A fenti eredmények birtokában kimondhatjuk, hogy az Equitone szálcement homlokzatburkolati rendszernek az összes általános építészeti modellre van műszakilag és tűzterjedési szempontból is megfelelő – Nemzeti Műszaki Értékelésben foglalt – megoldása.

További releváns információkat az anyagról és az alkalmazási lehetőségekről az Equitone honlapján talál.

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.