Ahhoz, hogy egy épületet alacsony energiabevitellel tudjunk üzemeltetni télen és nyáron egyaránt, arra van szükség, hogy jól szigetelt és légtömör legyen.

Természetes légcsere egy légtömör és jól szigetelt épületnél „automatikusan” nem jön létre. Ahhoz, hogy az épületben elegendő mennyiségű, az emberi szervezet számára szükséges és egészséges friss levegő, oxigén keringhessen, valamint hogy elkerüljük a későbbi penészesedéseket, fontos, hogy az épületszerkezet számára biztosítsuk a levegő megfelelő mozgását. Ez pedig azt jelenti, hogy az épületben elengedhetetlen mesterségesen kiépített szellőztető (hőcserélős) rendszer létesítése.

Az URSA vállalat magas minőségű szálas és zártcellás polisztirol szigetelőanyagok gyártásával foglalkozik. Ásványgyapot (üveggyapot) termékei optimális hő-, hangszigetelési és tűzvédelmi képességgel bírnak, és különféle épületszigetelési alkalmazási területeken teljesítenek kitűnően.

Kifejezetten az „előreszigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz, valamint speciális, látszó hangelnyelő burkolati célokra fejlesztették ki az URSA szakemberei az URSA AIR ásványgyapot termékcsoportba tartozó termékeket, melyek már évtizedek óta elismert minőséget képviselnek nemzetközi szinten is.

A LEGJOBB VÁLASZTÁS

Miért az URSA AIR a legjobb választás szigetelt légtechnikai rendszerek építéséhez?

 • Az URSA AIR termékek nagy testsűrűségű, merev üveggyapot panelek, melyek mindkét oldalán speciális kasírréteg található. A táblák műszaki tulajdonságai lehetővé teszik a levegő nagysebességű áramlását minimalizált nyomásvesztés és magas fokú hangelnyelés mellett.
 • Előnyük a hagyományos fém légcsatornákkal szemben, hogy felhasználásukkal egy ütemben készül a légcsatorna gerinchálózata, és annak elengedhetetlen szigetelése.
 • Az URSA AIR Zero termékek egyedülálló hangelnyelő képessége lehetővé teszi a zajterjedés csökkentését a teljes légcsatorna felületén. Az akusztikai méretezés függvényében a légkondicionáló berendezések által keltett zajhatások minimalizálását maga a szigetelt légcsatorna oldja meg, így elhagyható a külön erre a célra gyártott hangcsillapító kulisszák beépítése.
 • Kiváló az URSA AIR termékek tűzbiztonsága. A panelek vagy a B s1 d0 nehezen éghető tűzveszélyességi kategóriába, vagy pedig az A2 s1 d0 éghetetlen tűzveszélyességi osztályba tartoznak. A termékek mindkét oldalának tűzbiztonsági bevizsgálása Európai Uniós szabványoknak megfelelően történt.
 • Az URSA AIR kasíranyagait úgy alakították ki, hogy optimalizálják a vágási folyamatot, és hogy a lapok összeállításakor a peremek is szigetelve legyenek.
 • Komoly tárolási és szállítási költség takarítható meg a fém légcsatornákhoz képest az URSA AIR termékek választásával, hiszen a panelek lapra szerelten szállíthatók és a helyszínen szerelhetők. Ezzel párhuzamba állítva: a fém légcsatorna idomok tárolási és szállítási helyigénye jelentős (nagy térfogatuk miatt esetükben a levegőt is figyelembe kell venni).
 • A kész légcsatorna elemek bár könnyűek, mégis önhordó tulajdonsággal rendelkeznek.
 • Az URSA AIR termékcsoport feldolgozásának megkönnyítésére speciális kézi vágószerszámok állnak rendelkezésre; az úgynevezett EASY TOOL pengék biztosítják a panelek sokkal precízebb és könnyebb vágását.
 • Légtechnikai csatornák építésekor az előszigetelt lapokból minimális hulladék keletkezik.
 • A panelek univerzális formák kialakítására alkalmasak. Építhető belőlük az egyenes csatorna idomokon kívül bármilyen ív, könyök, elágazás, csatlakozás, szűkítés, bővítés, tisztítónyílások is.
 • Az URSA AIR panelek nemcsak új építés esetén használhatók, hanem olyan típusú felújításoknál is, ahol már korábban kiépített fém légtechnikai rendszerhez kell csatlakozni. Ilyen esetben egy speciális elem közbeiktatásával csatlakoztathatjuk a két eltérő anyagú légcsatornaelemet.
 • Az URSA AIR termékek kasíranyaga minimumszintre csökkenti a szennyeződések bejutását a légcsatornába, és lehetővé teszi a légcsatorna tisztításának folyamatát is.
 • A termék belső felületének antimikrobiális kezelése megakadályozza a baktériumkolóniák növekedését a szerves részecskék lerakódásának gátlásával. Az URSA AIR ásványgyapot nem nyújt táptalajt sem gombáknak, sem baktériumoknak, így nem segíti elő azok terjedését sem.
 • Az URSA AIR termékeket kiváló hővezetési ellenállás jellemzi: minimum hőveszteség, maximum energiahatékonyság – mindez összhangban az EN 14303 szabvánnyal.

MITŐL UNIVERZÁLIS AZ URSA AIR?

Az URSA AIR ásványgyapottáblák nemcsak légcsatornák építésére alkalmasak, hanem ipari, gépészeti burkolatok készítéséhez is, valamint különleges akusztikai célokra, úgymint hangelnyelő mennyezeti és falburkolatok építéséhez!

Előfordul, hogy a „hangelnyelés” fogalmát összekeverik a „hangszigetelés” fogalmával, ám ez teljesen téves megközelítés.

A hangelnyelés, azaz a beeső hangenergiából visszaverődő hang energiájának csillapítása általában rezonáns vagy porózus szerkezetekkel érhető el. A rezonáns szerkezetek jó hatásfokkal igazán csak rezonálás közben működnek, míg a porózus szerkezetek esetében sűrű szálszerkezetű anyaggal (pl. üveggyapottal) növelik a hanghullámok áramlásának súrlódását.

Ebből következik, hogy a szálas hőszigetelő anyagok hangelnyelő tulajdonságúak, viszont önmagukban nem „hangszigetelők”, mivel a hangot alapvetően áteresztik. Igaz, hogy a szerkezetek hangszigetelő képessége egyes esetekben növelhető az üregekben elhelyezett hangelnyelő anyagokkal, ám a két dolog akkor sem ugyanaz.

Az URSA első hazai referenciája 2014-ben a Bródy Hangstúdió volt, ami Puha Szabolcs hangmérnök indítványozására Fürjes Andor akusztikus tervező bevonásával, a Nortec Épületgépész Kft. kivitelezésben valósult meg.

A megrendelő legnagyobb meglepetésére az URSA AIR ásványgyapot panelek felhasználásával egy olyan kitűnő akusztikájú terem jött létre, amely dinamikus és egyenletes lehallgatást biztosít, ez pedig a hangmérnöki szakmához kulcsfontosságú alapkövetelmény. A különböző területekről érkező, az akusztikai szemléletet egyszerre több oldalról is körbejáró szakemberek, több terület hosszú éves tapasztalatát összerakva és egy innovatív terméket felhasználva, együtt megépítettek egy nagyon magas technikai tudással rendelkező hangstúdiót.

A különleges szobát használatba véve kiderült, hogy a stúdió meglévő berendezései számottevően magasabb szintű teljesítményt nyújtanak ebben az új hangelnyelő környezetben, mint korábban más stúdiókban.

A speciális hangelnyelő tulajdonságokkal rendelkező URSA AIR panelek hazai alkalmazása minél több stúdió és koncertterem létrehozásánál, illetve felújításánál elengedhetetlen volna – ebben a sikeres projekt lezárásával mind az akusztikus tervező, mind a megrendelő egyetértett.

 

 

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu