Még a komoly tapasztalatokkal bíró kivitelezőknek is érdemes naprakészen tartaniuk ismereteiket, hiszen a gyártók folyamatosan fejlesztenek, és részletes útmutatókkal segítik a kivitelezők munkáját.

A tető manapság több mint egy huzatos padlás, amit csak a kéményseprő lát vagy a közmondás szerinti „fedél a fejünk fölött”. A beépített tetőtér az életterünk, minden olyan követelménnyel, amit például egy egyszintes ház négy falával szemben is támasztunk.

A szerkezet védelmet kell, hogy biztosítson az olyan külső behatások ellen, mint az eső, a hó, a szél, a vihar, de a hőséggel, az UV sugárzással és a zajjal szemben is. Az összetett elvárásoknak csak úgy lehet megfelelni, ha jó minőségű anyagokkal, nagy gondossággal építjük meg a tetőszerkezetet és megbízhatóan védjük a nedvességtől: tetőfóliákkal.

Az építőipari szakemberek fontos feladata, hogy minél közelebbről megismerjék a korszerű technológiákat, így tudnak hiteles forrásként szolgálni a hozzájuk forduló laikus háztulajdonosok számára. A kivitelezők részéről elengedhetetlen, hogy a rendszermegoldások beépítési kívánalmait a legapróbb részletekbe menően megismerjék, hiszen az újfajta termékeket így tudják csak az adott épületszerkezethez tökéletesen illeszteni, hogy azok valóban kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak. A gyártók mindegyike arra törekszik, hogy vagy mozgóképes vagy nyomtatott formában, könnyen követhető beépítési útmutatót bocsásson közre.

Itt vannak például a hazánkban eddig méltatlanul kevéssé elterjedt, magas minőségű URSA SECO páratechnikai fóliák és professzionális kiegészítőik, amelyek teljes mellbedobással és versenyképes árral veszik fel a versenyt a többi elérhető fóliatermékkel.

URSA SECO termékek

Természetesen nem mindegy, hová és hogyan építik be. A tetőfóliák körül is kering néhány tévedés az építőipari piacon: az egyik ilyen a fóliaátlapolások összeragasztásának kérdése.

RAGASZTANI MÁRPEDIG KELL!

Alapvetően kétféle tetőfólia – a megfelelő szélességben átlapolva – szükséges ahhoz, hogy az elkészült tetőszerkezetben a szükséges helyeken megfelelő szélzárás, párafékezés, párazárás, légzárás és vízzárás jöjjön majd létre.

Az egyik fontos tetőfóliát a szarufák fölé, közvetlenül a cserépfedés alá kell rögzíteni. Az URSA SECO 0,02 fantázianevű, magas páraáteresztő képességgel rendelkező fedési alátétfóliát azért alkalmazzuk (akár újépítés, akár felújítás esetén), hogy megóvja a szarufaközöket teljesen kitöltő szálas szigetelést a hézagokon bejutó csapadéktól: ne nedvesedhessen át.

A külső fóliák átlapolásainak légzáró ragasztása azért elengedhetetlen, mert az átszellőztetett fedési légrésben télen áramlik a hideg levegő, és ha a fólia átlapolása nem légtömör, úgy a hideg levegő bejutna a két fólia közé, és az alatta elhelyezkedő hőszigetelést hűtené. Ez nemcsak az elérhetőhöz képest kisebb hőszigetelési teljesítményhez vezetne, hanem – mivel emiatt a belső burkolaton alacsonyabb felületi hőmérsékletet generálna – párakicsapódáshoz, gombásodáshoz és a por lerakódásához vezetne. A beépítést megkönnyítendő, a fóliát gyárilag ellátják öntapadó ragasztócsíkkal, amellyel a fóliadarabok átlapolt rétegei könnyedén egymáshoz ragaszthatók.

TÖKÉLETES PÁRASZABÁLYOZÁS

A tökéletes páraszabályozás érdekében, és hogy a belső térben lévő nedvesség nehogy bejusson a szigetelésbe, gondosan kell megválasztani, hogy a belső (gipszkarton) burkolat alá milyen páratechnikai fóliát építünk be.

Ahol párafékezés biztosítása a feladat, ott az URSA SECO PRO 2 párafékező és légzáró fólia a tökéletes választás. Amikor belülről építjük ki a hőszigetelést és a kiegészítő tartószerkezeti vázrendszert, akkor az URSA SECO PRO 100 párazáró és légzáró fólia alkalmazható.

Kifejezetten tetőfelújításoknál – amikor a beltéri burkolatra kívülről terítjük rá a fóliát oly módon, hogy a szarufákon is áthajtjuk – ajánlott az URSA SECO PRO SDV fólia, amely kiváló páraszabályozó és légzáró képességgel rendelkezik.

A belső páratechnikai fóliák átlapolásainak egymáshoz ragasztása nagyon fontos a légzárás miatt, mert ez biztosítja, hogy az a mozgó levegő, amely hőt és párát szállít, ne haladhasson át az egész szerkezeten akadálytalanul. Az átfiltráló hő hőveszteséget okozna: hőtechnikai szempontból a lakók nem éreznék hatékonynak a beépített szigetelést. Ráadásul a szabályozatlanul bejutó párával túl sok nedvesség jutna a szerkezetbe, károsítaná azt, elázna a szigetelés és a faszerkezetek gombásodni, korhadni kezdenének. (Érdekességként: Az ilyen szabályozatlanul közlekedő pára mennyisége sokszorosa lenne a páratechnikai fólián normál esetben páradiffúzióval átjutó párához képest: akár annak 15-20-30-szorosa is lehet.)

MODERN MEGOLDÁSOK

A belső tetőfóliák csatlakozó szerkezetekhez való ragasztásához modern megoldásként szóba jön az URSA SECO PRO DKS öregedésálló és tartósan rugalmas tixotróp ragasztópaszta, amely szorítóléc alkalmazása nélkül biztosít páramentességet és légtömörséget.

Az átlapolások leragasztásához a piros URSA SECO PRO KP magas kezdeti tapadószilárdsággal rendelkező, nedvességálló ragasztószalag nyújt minőségi megoldást.

A legizgalmasabb kiegészítők egyike a kék URSA SECO PRO KA ragasztószalag, amely magas kezdeti tapadószilárdsággal rendelkező, nedvességálló ragasztószalag, és egyedülállóan kiváló a tetőfóliák áttöréseinek körberagasztásához, ragasztógallér kialakításához, például az elkerülhetetlen csőáttöréseknél.

Az URSA tetőfóliák és az URSA ásványgyapot termékek kombinált felhasználásával a 21. századi épületfizikai követelményeknek megfelelő épületszerkezeti rétegrend-kialakítás valósítható meg, akár újépítésű, akár felújításra váró beépített tetőterek esetében.

 

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu