Multipor belső oldali hőszigetelés

4422

Amennyiben kívülről tilos a hőszigetelés – ilyen eset például a műemlékvédelem alatt álló homlokzatok hőszigetelése –, a Multipor hőszigetelő lapokkal történő belső oldali szigetelés nyújt megoldást a szerkezet hőszigetelő képességének javítására.

A hőszigetelő anyagokat Magyarországon legtöbben a polisztirol és a szálas anyagú termékekkel azonosítják, pedig az utóbbi években egyéb, speciális igényeket is kielégítő hőszigetelési megoldásokra alkalmas termékek is rendelkezésre állnak a piacon.

A Multipor hőszigetelő lapok stabil, ásványi kristályszerkezetűek, nem tartalmaznak szálas összetevőket, így a hőszigetelések széles palettáján új alternatívát nyújt előnyös tulajdonságai révén: ásványi, tömör, mégis jó hőszigetelő. A millió apró pórusba zárt levegő – amely természeténél fogva kiváló hőszigetelő – biztosítja az építőanyag kiemelkedő hőszigetelő képességét.

AZ YTONG INNOVÁCIÓS TERMÉKFEJLESZTÉSE

A pórusbetongyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált a hőszigetelő lapok előállítása, amely Németországban Multipor néven került az építőanyag-piacra.

Multipor ásványi
hőszigetelő lap előnyei

  • nem éghető (A1)
  • kiváló hőszigetelő képesség
  • homogén, tömör anyagszerkezet
  • alaktartó
  • könnyen alakítható
  • gazdaságos felhasználás
  • környezetbarát
  • hangelnyelő
  • impregnált

A pórusbeton hőszigetelő lapok gyártásához tulajdonképpen a pórusok számát kellett növelni. Így alkották meg a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m³) Multipor hőszigetelő lapot. Hazánkban a termék 2008 óta elérhető kereskedelmi forgalomban, és számos referenciával bír belső oldali alkalmazása tekintetében (pl. Csiky Gergely Színház – Kaposvár, dr. Szántó László Szeretetotthon – Pécs, MKT Stadion – Budapest stb.).

A természetes alapanyagok (homok, cement, víz), az alacsony előállítási energiaszükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás (nem szabadulnak fel mérges gázok) mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. Ebből adódóan a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer megfelel a vonatkozó környezetvédelmi követelményrendszernek, amelyet független tanúsító szervezet a „Környezetbarát” védjegy használatának jogosultságával is igazolt.

A BELSŐ OLDALI HŐSZIGETELÉS ELVE

A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete lehetővé teszi, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kialakítható.

Az anyagszerkezet a fűtött tér páratartalmát képes felvenni, majd azzal egyidejűleg a kapilláris szerkezetből adódóan azt visszavezetni a belső tér felé (kiszáradás).

A Multipor ásványi lapokkal történő belső oldali hőszigetelés csak normál hőmérsékletű és páraterhelésű helyiségekben nyújt optimális megoldást. A tartósan magas páratartalmú, rosszul szellőző, és nedvességnek kitett helyiségek (mosókonyhák, nem szigetelt vizes pincék) utólagos belső oldali kiegészítő hőszigetelésére nem javasolt.

Csak akkor működik jól a hőszigetelés, ha a ragasztás az alapfelületre Multipor rendszerhabarccsal, a belső felületképzés pedig páraáteresztő réteggel történik. A belső oldali hőszigetelés alkalmazását minden esetben gondos tervezésnek kell megelőznie, ami kiterjed a szerkezetek külső felületképzésének, csapadékvédelmének vizsgálatára és a hőszigetelt szerkezet teljes keresztmetszetű működésének épületfizikai igazolására.

A HŐHIDAK PROBLÉMÁJA

Eltérő hőtechnikai tulajdonsággal rendelkező anyagok összeépítésekor szerkezeti hőhidak, a határoló szerkezet formai gazdagságából következően pedig geometriai hőhidak alakulnak ki. A hőhidak környezetében többdimenziós hőáramlás jön létre, ami hasonló egy fürdőkád leeresztésekor tapasztalható megnövekedett vízáramláshoz.

A meleg levegő magával viszi a párát és a hőhidas felületen lehűl, a nedvesség kicsapódik belőle. A nedves, alacsony hőmérsékletű felületek ideális környezetet teremtenek a penészgombák fejlődéséhez, szélsőséges esetben a tartósan nedves szerkezetek állagromlásának a veszélye is fennáll.

A Multipor belső oldali hőszigetelés alkalmazásával a belső felületi hőmérséklet megemelkedik, így megszűnik a felületi páralecsapódás. Az anyag szervetlen lúgos összetételéből ( pH = 11) adódóan a penészgombák kialakulásának a kockázata minimálissá válik. A felületi hőmérséklet emelkedése növeli a komfortérzetet, alacsonyabb léghőmérséklettel is biztosítható az elvárt kényelem, ami energiamegtakarításhoz vezet.

 

 

www.xella.hu