Csőbilincsbetétek a passzív minősítések szolgálatában

487

Napjaink építészeti trendjében meghatározó az épület ökológiai láb­nyoma. Ennek számos vetülete van, de minden esetben elmondható, hogy az energiafelhasználásért felelős részleteknek harmonizálniuk kell az elvárásokkal.

Az épületgépészeti szigetelési rendszerek fontos részlete a csőbilincsbetétek használata és minősége. A szigetelés nélküli vagy nem megfelelően szigetelt felfüggesztéseken, tartóbilincseken és csatlakozásokon nemcsak jelentős energiaveszteség jön létre, de hideg rendszereknél a jegesedés, páralecsapódás és az ebből csö­pögő víz gyakran járulékos károkat is okoz, nemegyszer elektromos rendszereket, gépeket is megrongál.

Szerencsére eltűnőben van az a gyakorlat, hogy a kivitelezők a költ­ségcsökkentés érdekében a szigetelést a bilincsbetétek mellőzésével, a haszoncső méretéhez igazodó, kisebb bilincsekkel próbálják meg­oldani. Ilyenkor a bilincsek alá kaucsuk ragasztószalagot vagy csőhé­jat tettek, ami látszólag folyamatos minőségű szigetelést jelent. Csak­hogy a bilincs összeszorításával a kaucsuk akár a tizedére vékonyodik, elveszíti szigetelőképességét, a zárt légcellák pedig kiszakadnak.

A megoldás a megfelelően méretezett csőbilincsbetét beépítése, aminek az Isoflex Kft. európai szinten is meghatározó gyártója. A cég sztenderd portfóliója mellett egyedi falvastagság- vagy átmé­rőigény esetén is ügyfelei rendelkezésére áll. Bilincsbetéteiket PVC- vagy aluhéjalással gyártják. Szintetikus kaucsukréteggel látják el a betét mindkét, csőhéjhoz kapcsolódó oldalát, így a bilincsbetétek hőhídmentesen illeszthetők a csőhéjakhoz. A bilincsek -45 és 105 Celsius-fok között használhatók, páradiffúziós ellenállásuk 7000.

 

www.isoflex-europe.eu