A hiányzó fogaskerék: URSA TECH Lamella

1521

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy épületgépészeti szigetelés, amit úgy hívtak, hogy „lamella”… 2020 tavaszától megújult műszaki tartalommal, környezetbarát kötőanyaggal ismét elérhető Magyarországon ez a speciális URSA szigetelőanyag.

KÜLÖNLEGES SZIGETELŐANYAG

Az üvegszál-erősített alumínium fóliával kasírozott ásványgyapot szigetelőanyag különlegessége abban rejlik, hogy az őt alkotó hajszálvékony üveggyapot szálak merőlegesek a kiterített felületre, ez pedig rendkívül magas nyomószilárdsággal, rugalmassággal és mérettartó képességgel ruházza fel a terméket.

Az URSA TECH Lamella érdekes szerkezetének köszönhetően egyéb kivételes tulajdonságokkal is rendelkezik, például nagyon jól hajlítható. Ez képessé teszi nemcsak egyszerűen a légtechnikai elemek – szellőző- és klímacsatornák – minden műszaki igényt kielégítő hő- és hangszigetelésére, hanem a szellőzőcsatornák sarokéleire is könnyen installálható.

ALKALMAZÁSI TERÜLETEK

Ez a szigetelőanyag alapvetően kör vagy szögletes keresztmetszetű testek hő- és hangszigetelésére alkalmazható. Kis átmérőjű csövekhez nem ajánlott, viszont a szigetelendő átmérő maximális méretére nincs felső határ! Így az URSA TECH Lamella termék elsődleges választásként jön szóba nagyobb átmérőjű csövek és épületgépészeti vezetékek hő- és hangszigetelésére.

Az URSA TECH Lamella termékek az A2, s1-d0 éghetőségi osztályba tartoznak. Olyan melegvizes csővezetékek, központi fűtőberendezések, forró vizes és „telített” gőzvezetékekhez, valamint kazánházak vezetékeinek, melegvíztárolók és hőcserélők szigetelésére használható fel, amelyek maximális üzemi hőmérséklete nem haladja meg a 260°C-ot. E hőmérséklet felett a gyapotszálakat egymáshoz rögzítő kötőanyag lángmentesen kiizzik, így az üvegszálak szétcsúszhatnak. Fémburkolat és mechanikai rögzítők alkalmazása esetén magasabb hőmérsékletig alkalmazható, mivel az üvegszálak károsodása csak 500 °C felett következik be. A kasírozás felőli oldalon a maximális hőmérséklet a 80 °C fokot nem haladhatja meg (ezért fontos a megfelelő épületgépészeti tervezés).

Az URSA TECH Lamella hővezető képessége (lambdája) kedvező értéke lehetővé teszi a kis szigetelési vastagságot. Mivel a szigetelést igénylő csővezetékek gyakran elég szorosan helyezkednek el egymáshoz és az őket körülvevő falakhoz vagy szerkezetekhez képest, a kis vastagság igen előnyös tulajdonság, hiszen a beépítésénél helymegtakarítást eredményez. (Természetesen a szigetelés vastagsága minden esetben gépésztervező által méretezendő.)

Nemcsak a belbecs, hanem a külcsín is számít: az URSA lamellás termékének alufólia kasírozása a terméknek esztétikus külsőt is kölcsönöz, így az beltéri felhasználásra külön burkolat nélkül is alkalmas. A lamellázott anyag alumínium fóliával laminált felületének illesztési vonalait öntapadó alufólia csíkkal leragasztva az alufólia borítás összefüggő és kiváló párafékező tulajdonságú réteget képez a szigetelőanyag külső felületén.

1. ábra Hengeres tartályok szigetelése (elvi ábra)

Az URSA TECH Lamella szigetelőanyag a horganyzott acélcsatornák felületére ragasztott vagy ponthegesztett tüskékkel, illetve poliuretán ragasztóval egyaránt rögzíthető. A szigetelendő testre való rögzítés egyéb esetekben történhet önzáró pántoló szalaggal vagy horganyzott huzallal is, de az egyes szigetelő sávok érintkezésénél ajánlatos mindig öntapadó alumíniumszalagot alkalmazni.

Hengeres tartályok esetében gyakori még az ún. távtartó gyűrűk alkalmazása, amelyet szigetelés előtt hegesztenek a palástra; ezek a gyűrűk meg tudják tartani az esetleges később felhelyezendő lemezburkolatot is (1. ábra).

Az URSA TECH Lamella speciális ásványgyapot szigetelés igazi műszaki szakértő a maga nemében.

 

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu