A hazai építőiparban elsőként indított körforgásos gazdálkodást a MASTERPLAST

168

Hulladékkezelés: szigorodó szabályozás, növekvő költségek

Az európai szabályozási irányelvekkel összhangban várható a hazai jogszabályok változása, ami több területen is szigorítást és költségnövekedést hozhat az építőiparban keletkező hulladékok kezelésével kapcsolatban. A hatósági jogkörök bővítése mellett, az építési hulladékok lerakási díjainak markáns emelkedésére, az illegális lerakás szigorúbb büntetésére, de a gyártói felelősség hangsúlyosabb megjelenésére is számíthatnak az iparág szereplői.

A lerakási díjak drasztikus emelkedésével előtérbe kerül az újrahasznosítás lehetősége, amiben fontos szerep hárul a gyártókra. A felhasználás során keletkező maradék anyagok körkörös gazdálkodási rendszerekbe szervezésével ugyanis jelentős mennyiségű hulladék képződést lehet megelőzni.

Több, mint gondolnánk

A jelenlegi építési gyakorlatban a polisztirol anyagok felhasználása során a méretre vágásból keletkező káló mértéke elérheti az 5 százalékos arányt, ami más megoldás nélkül hulladékká válik. Becslések szerint évente akár a 100 ezer köbméteres mennyiséget is elérheti az így keletkező hulladék, ami a jelentős mértékű környezetterhelés mellett komoly hulladékkezelési költséget is jelent a kivitelezők számára. A tiszta-vágott, fel nem használt polisztirol azonban értékes alapanyagként is szolgálhat újrahasznosított szigetelőanyag gyártásához.

A MASTERPLAST válasza: HUNGAROCELL ZÖLD PROGRAM

A MASTERPLAST a hazai építőiparban elsőként, egyedülálló szolgáltatást vezetett be, aminek keretében az általa gyártott HUNGAROCELL polisztirol termékek felhasználása során keletkező tiszta vágott anyagot visszaveszi és feldolgozza. A körforgásos gazdálkodást megvalósító programmal már az első évben mintegy 10 ezer köbméter vágott polisztirol begyűjtését és feldolgozását célozta meg a magyar gyártó.

A vágott HUNGAROCELL maradékok újbóli felhasználása több szinten is segíti a környezeti terhelés csökkentését, hiszen a vegyes hulladékok mennyiségét számottevően csökkenti, valamint a polisztirol hőszigetelési képességét viszi tovább az újrahasznosított anyagban. A THERMOBETON könnyűbeton adalékként újjászülető termék tovább csökkenti az épületek energiaigényét és CO₂ kibocsátását.

MASTERPLAST ÖKO PONTOK

A HUNGAROCELL ZÖLD PROGRAM-ban fontos szerep hárul a MASTERPLAST viszonteladó partnereire. A program 2020 július 1-i indulás óta, országosan már több, mint 60 építőanyag kereskedés lépett be „MASTERPLAST ÖKO PONT”-ként a programba.

Amennyiben valaki ezekben megjelölt a kereskedésekben vásárol MASTERPLAST gyártmányú polisztirol terméket, és a felhasználás során keletkezik tiszta, maradék anyaga, azt ugyanoda, az erre a célra rendszeresített 600 literes gyűjtőzsákokban leadhatja. A gyűjtőzsák egységára 600 forint, ami egy jelképes ár a megtakarított hulladékkezelési költséghez viszonyítva. Az építtető vagy kivitelező feladata a vágott HUNGAROCELL leadásával befejeződik.

A MASTERPLAST saját logisztikájával gyűjti be az ÖKO-PONT-okra leadott vágott polisztirolt, amelyből karbonsemleges munkafolyamat során THERMOBETONT állít elő. A program kezdete óta, közel 1000 köbméter mennyiségű anyag hulladékká válását akadályozta meg a MASTERPLAST – HUNGAROCELL ZÖLD PROGRAM-ja, ami szinkronban van a magyar gyártó évi 10.000 köbméteres mennyiségű anyag újra hasznosítására vonatkozó célkitűzésével.

Úgy gondoljuk, hogy a HUNGAROCELL ZÖLD PROGRAM-al példamutató és meghatározó mérföldkövei leszünk a körforgásos gazdálkodás megteremtésének a magyar építőiparban.” – tette hozzá Pécsi László a MASTERPLAST HUNGÁRIA Kft. cégvezetője

 

www.masterplast.hu