STROPROCK G – pincék, garázsfödémek új, nem éghető szigetelése

205

Egy oldalon speciális felületkezeléssel ellátott, dűbelezést nem igénylő, ragasztható hőszigetelő termék.

Ha a födémek alsó síkjára kerülő szigetelések kivitelezése éghető hőszigeteléssel történik, az veszélyeztetheti az épületben tartózkodók tűz esetén történő menekülését. Azon túl, hogy egy épülettűz során ez a szigetelés ég, jelentős füstöt bocsát ki, az égve csepegő részecskéknek köszönhetően hozzájárulhat a tűz gyorsabb terjedéséhez is. Ezért igen sok esetben az éghető hőszigetelések alkalmazhatósága a födém alsó síkján tűzvédelmi szempontból az épületen kívül és belül is korlátozás alá esik.

SZABÁLYOZÁSI KÉRDÉSEK

Nagy probléma, hogy jelenleg nincs olyan harmonizált, szabványos vizsgálat, amely egzakt módon ki tudná mutatni a mennyezeten alkalmazott szigetelések veszélyeit. A tűzvédelmi osztály vizsgálatai közül az SBI is csak függőleges helyzetben, a valóságos tűzhöz viszonyítva igencsak távolról vizsgálja az égve csepegést.

Attól függően, hogy az alulról szigetelendő födém hol helyezkedik el, tűzvédelmi szempontból eltérő előírások vonatkozhatnak rá, amelyeket a tervezésnél figyelembe kell venni.

Az OTSZ 2020. január 22-én módosult. A fő szövegben előírásokat találhatunk a mennyezeten alkalmazható szigetelésekre vonatkozóan, továbbá a rendeltetéstől függő követelményeknél, valamint a táblázatoknál a menekülési útvonalakon alkalmazható hő- és hangszigetelésekre vonatkozó előírásoknál.

STROPROCK G

A ROCKWOOL a már jól ismert vakolathordó FRONTROCK MAX E, valamint az üvegszövet kasírozású CEILINFROCK terméke mellett új szigetelést fejlesztett ki és hozott forgalomba STROPROCK G néven.

A legújabb fejlesztésű STROPROCK G kőzetgyapot lamellák alkalmazása elsősorban zárt terű, alulról hűlő födémek hőszigetelésére javasolt, mivel egy oldalon speciális felületkezeléssel ellátott hőszigetelő termékek, amelyek nem zsugorodnak, így pontos kivitelezés mellett a későbbiekben sem kell tartani a vonalmenti hőhidak kialakulásától. A felületkezelése megakadályozza a kőzetszálak kiporzását és esztétikus megjelenést biztosít, illetve igény szerint festhető.

A STROPROCK G hőszigetelő lamellák rögzítése ragasztással történik, további mechanikus rögzítésre (pl. dűbelezésre) nincs szükség. A STROPROCK G hőszigetelő lamellák kiemelkedő hangelnyelő és tűzvédelmi képességük miatt kiválóan alkalmasak bevásárlóközpontok vagy irodaépületek alatti garázshelyiségek szigetelésére.

A STROPROCK G ELŐNYEI

  • Rögzítése ragasztással történik, dűbelezést nem igényel.
  • Kiemelkedő hangelnyelő képesség.
  • A1 tűzvédelmi osztályú, korlátozás nélkül beépíthető.
  • Kellősített felülete esztétikus, oldószermentes diszperziós vagy szilikát bázisú festékkel szórva egy vagy több rétegben festhető.
  • Hangelnyelő képesség: αw = 1,0 (80–200 mm-es termékvastagság esetén, 2 mm vastag festékréteggel).
  • Tűzállósági teljesítménye (REI) 240 perc (legalább 50 mm-es termékvastagság esetén és legalább 120 mm vastagságú vasbeton lemezre ragasztva).

A kellősített felület a felerősítés után oldószermentes diszperziós, illetve szilikát bázisú festékkel szórt kivitelezéssel festhető egy vagy több rétegben. Olyan helyeken is könnyen elhelyezhető, ahol a födém alatti gépészeti elemek a dűbelezéséhez szükséges furatok elkészítését nem teszik lehetővé, mivel ezt a terméket csak ragasztani kell.

A kivitelezési útmutató elérhető a cég honlapján: https://www.rockwool.hu/muszaki-informaciok/kozetgyapot-szigeteles-kivitelezese-utmutatok/stroprock-g-kivitelezesi-utmutato/

 

 

www.rockwool.hu