Kiváló megoldás erkélyek utólagos vízszigetelésére

A PURTOP EASY egy olyan vízszigetelési rendszer, amely a felhasználót már az első alkalmazáskor lenyűgözi egyszerűségével, sokoldalúságával, de leginkább az általa elérhető eredménnyel.

EGY KIS TÖRTÉNELEM

1937-ben Otto Bayer kutatóigazgató a poliamidokhoz hasonló szintetikus szál kifejlesztésén dolgozott. Kísérleteiben egy reaktív csoportot használt, amelyek uretánokat alkottak és alkohollal kerültek érintkezésbe, így születtek meg a poliuretánok. Kezdetben azonban senki sem tudta, hogy mire lehet felhasználni, csak tíz évvel később, amikor – az első gyártósor feltalálásának köszönhetően – megkezdődött a mai poliuretán habtermékek gyártása. 1979-ben került forgalomba az első, kifejezetten épületszigetelési célra kifejlesztett PU hab.

A kezdeti poliuretánt később továbbfejlesztették, így alkalmassá vált a teljes felületen tapadó vízszigetelések készítésére. Ez a folyamat forradalmasította a vízszigetelési technológiákat azáltal, hogy folytonos, lemezcsatlakozások nélküli, bármilyen felületi alakhoz alkalmazható, kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező és hosszú élettartamú vízszigetelő anyag jött létre.

Jelentős javulást eredményezett a meglévő akril rendszerekhez képest, amelyek nem alkalmazhatóak lejtés nélküli lapostetőknél.

A POLIURETÁN

1. ábra

A poliuretán folyékony vízszigetelő anyag egy izocianát és egy poliol molekula reakciója által jön létre egy katalizátor jelenlétében.

A poliuretánok a legsokoldalúbb anyagok a polimerek családjában; az alkalmazott polioltól és izocianáttól függően végtelen termékpalettát lehet létrehozni belőlük, a legszilárdabbtól a legrugalmasabbig (1. ábra).

 

PURTOP EASY

A PURTOP EASY egy olyan vízszigetelési rendszer, amely a felhasználót már az első alkalmazáskor lenyűgözi egyszerűségével, sokoldalúságával, de leginkább az általa elérhető eredménnyel. A PURTOP EASY a felhordás után csupán néhány órával sima, rugalmas réteget formál átfedések nélkül, amely rendkívüli repedésáthidaló tulajdonságokkal rendelkezik, és a szerkezetekre ható normál dinamikus igénybevételnek is nagyon jól ellenáll.

Nagyfokú rugalmasságának és az aljzathoz történő kitűnő tapadásának köszönhetően ezek a termékek mind új, mind meglévő épületszerkezetek és régi padlók szigetelésére alkalmasak, és nagyon gyorsan vízhatlanságot biztosítanak.

PURTOP EASY vízszigetelés felhordása simítóvassal

Felhasználási területei:

  • új lapostetők szigetelése és meglévő lapostetők felújítása,
  • teraszok, erkélyek, sétányok és járható felületek általában,
  • zöldtetők.

A PURTOP EASY előnyei:

  • kiválóan rugalmas és tartós,
  • egykomponensű,
  • azonnal bedolgozható,
  • könnyen felhordható,
  • egyetlen, gyorsan száradó rétegben készül, hozzáadva a PURTOP ADY adalékanyagot a PURTOP EASY-hez,
  • mechanikai tulajdonságai alacsony hőmérséklet mellett (egészen -40 °C-ig) állandóak maradnak.

Ezek a termékek igen sokoldalúak, ami azt jelenti, hogy a kivitelező döntheti el a sokféle felhordási mód közül, hogy melyiket választja: simítóvas, henger vagy a gépi szórás. Az alapozók teljes skálájának köszönhetően tökéletesen tapad számos felülethez.

Az 2–4. ábrán néhány jellemző rétegfelépítést mutatunk be a PURTOP EASY bevonatszigetelés alkalmazásával.

A PURTOP EASY bevonatszigetelési rendszer további előnye, hogy alkalmazásával bonyolult alakzatú tetőfelületek vízszigetelése is lehetséges, amire ékes példát nyújt a spanyolországi Casa Bosque étterem tetőbevonata.

 

www.mapei.hu