A modern építészet egyik sokoldalú eleme az alumínium, amely tető vagy homlokzat burkolataként ma már a legkülönbözőbb színekben megjelenhet, arany színben pedig igazán látványos. Az alumínium családi házakon is remekül mutat, de még ma is jellemzőbb irodaépületek, kórházak, művészeti központok vagy más középületek burkolataként. Két igazán egyedi és kivitelezésében sem szokványos európai példán mutatjuk be a PREFA színes és egyedi homlokzatburkolataiban rejlő lehetőségeket.

Malmö: egy iparváros új szellemisége

A Dorte Mandrup Achitekter munkája, az AURA, a régi kikötői területen, a város ipari részén újonnan épült üzletház. Az épület mindössze 20 perc bicikliútra található a világ leghíresebb virágüzletétől, Sigurd Lewerentz építész 1968-ban készült munkájától, amelynek keletkezésekor Malmö még csak egy füstös iparváros volt. Mára azonban az ipari jelleg és a modernség kettőssége jellemezi az északi nagyvárost, amit e 20 perces út alatt is jól megfigyelhetjük. Parkok, közösségi kertek, lakóparkok, ipari épületek váltakoznak. A városra jellemző vörös és zöld homlokzatok között feltűnő az AURA napfényben megcsillanó aranyszínű Prefalz teteje.

AURA iroda- és üzletház, Malmö, Svédország

Építészet: Dorte Mandrup
Tetőfedés anyaga: Prefalz
Színe: egyedi szín, Jaisalmer arany

Az épület kialakítása a régi malmöi üzletházak szellemiségét hordozza, ugyanakkor tetőformája szakít a hagyományokkal. A tetőszerkezet négy irányban lejt: a klasszikus kikötői üzletház formát láthatjuk metszetben, míg oldalnézetben dinamikussá válik. A meredek hajlásszög azonban nem okoz felesleges és kihasználatlan tereket: irodák mellett, középen a légkondicionáló berendezés gépészete található.

A tető acélszerkezetét 2000 m2 Prefalz lemezzel burkolták, amelynek bevonatát a PREFA egyedileg gyártotta. Az újonnan kifejlesztett szín a „Jaisalmer-2525 arany” nevet kapta, az aranyló csillogásáról híres Jaislamer nevű indiai városról. A tetőszerkezet mondhatni hétköznapi, de kivitelezése korántsem volt az: a tetőt négy részben szerelték össze a földön, majd az épületre emelték. Ez egy meglehetősen izgalmas pillanat volt, hiszen a tetőnek el kellett viselne az emelésből adódó feszültséget és terhelést egyaránt.

Polyvalente Kulturális Központ, Kapellen, Belgium

Játék a rombusszal

A belga kisváros, Kapellen ugyan nem kifejezetten a tenger mellett található, az új multifunkcionális kulturális központjukat tervező építésziroda a hangulatos metzich top zee architecten– azaz „a tengerre néző” nevet viseli. A különleges stúdió egyik jellegzetessége, hogy az Antwerpen kikötővárosában található irodában folyamatosak a szokatlan anyagkísérletek. Terveikben a rendhagyó formákat helyezik előtérbe.

Művészeti stratégiájukat leginkább „a részleteket nem részletezni” mentalitással lehet összegezni. A kulturális központ esetén például a rombusz motívumával játszanak, amely az épületen több aspektusban is megjelenik. A homlokzat és a belső falak egy része nagy, 44×44-es PREFA rombusszal borított, maya arany és P.10-es fekete színekben. De az épület belső tereiben és elemeiben is találunk ilyen formákat: „Szeretünk egyszerű elemekkel játszani, majd rendhagyó módon felhasználni őket.” – mondja Toon Heyndrickx, a metzich top zee vezető tervezője. A klasszikus formák, színek és anyagok kreatív felhasználása lett az építészek védjegye, ami egy jól átgondolt és hatékony módszere annak, hogyan lehet a kézenfekvő lehetőségeket megragadni.

Távolság helyett átláthatóság

Polyvalente Kulturális Központ

Ország: Belgium
Épület, elhelyezkedés: színház és művészeti központ, Kapellen 
Építészet: metzich top zee architecten
Kivitelező: Platteau & Társai 
Homlokzat típusa: PREFA homlokzatburkoló rombusz 44 x 44
Homlokzat színe: Mayagold egyedi szín

A kapelleni központ két részből áll: egy lapos hengeres szerkezetből, amit alumínium és üveg borít, míg a másik egy téglatest formájú, előregyártott vasbeton elemekből álló épület. A két traktusban a funkciók is változatosak, van rendezvényterem, előcsarnok, konyha, tárolóhelyiség, öltözők és egy nyitott bár. Közelebbről látható, hogy az alumínium homlokzatot többször megtörik a néha kifejezetten nagy üveg felületek, biztosítva a be- és átláthatóságot. Már kintről is lehet látni, mi zajlik éppen az épületben. A kulturális központ előcsarnokában a tervek szerint még egy kávézót, illetve nyilvános találkozóhelyet is kialakítanak.

Belgiumban, a tetőfedők és bádogosok között sztár kivitelezőnek számít Danny Platteu, akinek nevéhez fűződik az antwerpeni főpályaudvar réztetőjének felújítása is. A szakember és cége egy sor fémmel dolgozik, ezek között kedvelt anyaguk a PREFA alumínium: „Sokszor dolgozunk réz- és cink anyaggal, de mindig izgalmas kihívás, ha PREFA alumínium rombusz kerül a kezünkbe. Eddig a PREFA anyag mindig meggyőzött: színállandósága és a hosszú garancia miatt is szeretek ezzel az anyaggal dolgozni.

A kapelleni központ homlokzata kis ívben hajlik, ami a kivitelezés közben megkövetelte az egyes elemekkel való pontos munkát, valamint a nagy precizitást mindvégig. „A munka során figyelembe kellett venni a rombuszok méreteit és a mintázatukat. Minden egyes elemet meg kellett hajlítani, és a végén pontosan oda kellett érkezni, ahonnan elindultunk, a mintának pontosan kellett illeszkednie.” – mondta Platteu a fedésről.

 

További információ a PREFA oldalán.

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.