Karbantartásmentesség és maradandó szépség – e két dolog biztosan jellemzi a szerelt átszellőztetett homlokzatburkolatok kialakítására alkalmas szálcement anyagokat. A tervezők és a beruházók körében is egyre népszerűbb megoldások 3D hatású modellje még érdekesebbé teszi a homlokzatot. Ez a Patina Inline.

A legváltozatosabb épülettípuson láthattuk már a látványos Cembrit burkolatokat, ez a sokoldalú anyag a klasszikus elegánstól a határozottan modernig mindenütt megállja a helyét. A könnyű szerelhetőség miatt a praktikus döntések és a designt szolgáló ötletek kéz a kézben járhatnak. A gyártási technológiának köszönhető elegáns vékony lapok akár a manapság kedvelt nagy táblás megjelenéssel társulva szolgálják az építészeti szabadságot.

És mindez fokozható az egyre kedveltebb bordázott felületű anyagokkal, amely az évszázadnyi tapasztalattal rendelkező gyártók ma is folyamatos fejlesztéseinek köszönhető. Ilyen a mai design irányzathoz alkalmazkodó modell, a 3D hatású Patina Inline is.

Az anyag felületének jellegzetessége, hogy az évszakok változásának és az évek múlásának hatása a rostcement természetes öregedéseként finom nyomokat hagy, így a homlokzat fokozatosan és szinte észrevétlenül változva jellegzetes patinát kap.

Színek és méretek

A Cembrit Patina Inline háromféle, időtálló színben, világosszürkében, sötétszürkében és homok színben érhető el. A lapok anyagukban színezettek, ezért vágásuk során az élek a felülettel egyező színűek lesznek. A rendelkezésre álló négy standard méret teszi változatossá felhasználást, amelyek akár egy épületen belül is színesíthetik a megjelenést (1192/1250 × 2500/3050).

Az anyag könnyű kezelhetősége is az előnyök közé tartozik: a kivitelezők értékelik, hogy a szálcement termékek könnyen szállíthatók, kezelhetők, ami hozzájárul a rövidebb építési időhöz.

A Cembrit Patina Inline szálcement homlokzati panelek megfelelnek a vonatkozó EN 13501-1 (A2, s1-d0) európai tűzvédelmi szabvány előírásainak. A Magyarországon az ÉMI laborban 2020-ban elvégzett homlokzati tűzterjedési vizsgálat alapján a Cembrit anyagok a jelenlegi előírásoknak megfeleltek (Th ≥ 45 perc).

Tartószerkezettel együtt

A szerelt átszellőztetett nagytáblás homlokzatok gyakori alkalmazási területe az akár több szintszámmal épülő középületek, ahol a szigorú OTSZ előírások miatt elvárt a szerkezet magas tűzvédelmi követelménynek való megfelelősége.

Alapvetően a fém (alu- vagy acél) távtartó alszerkezetek, a költségeket szem előtt tartva pedig ezen belül az alumínium univerzális alszerkezetek azok, amelyek a fenti igényeknek a legszélesebb körben megfelelnek. A CRLT Solution az általa forgalmazott homlokzatburkolatokhoz a Metalufix rögzítőrendszerét kínálja, saját forgalmazásban.

A többféle homlokzatburkolat fogadására alkalmas alumínium ötvözetből készült távtartó rendszerek nem éghető anyagúak, kicsi az önsúlyuk, illetve akár látszó- vagy rejtett hátfuratos mechanikai rögzítéssel, akár ragasztva alkalmazhatók.

A CRLT Solution, a Cembrit anyagok kizárólagos magyarországi forgalmazója építésztámogatással, mennyiségszámítással, logisztikával, veszélyeshulladék-elszállítás és hatékony kivitelezéshelyi tanácsadással segíti a minőségi épületek megvalósulását.

 

www.crlt-solution.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.