Ha hangszigetelésről van szó, a koncert- és előadótermek vagy iskolai tantermek jutnak elsőként eszünkbe. A rendelkezésre álló lehetőségek közül ismerjük meg, mit kínál a Siniat egyre bővülő megoldásainak tárháza.

Ha a hangok elnyelése, a hanghatások támogatása, a visszhang csökkentése, illetve a munkához szükséges csönd biztosítása a cél, a Siniat kínálatával mind a tervezőnek, kivitelezőnek és beruházónak is érdemes megismerkednie.

A jó példáért nem kell messzire mennünk!

A Lengyelországban található Sosnowieci Zenei Iskola egy modern, koncert és oktatási jellegű létesítmény. A több mint 500 fő befogadóképességű hangversenytermen kívül a létesítményben található egy kamaraterem, valamint egy professzionális hangfelvételi stúdió is. Mindkét koncertterem minőségi hangelnyelő lapokkal épült, amelyek a belterek kitűnő akusztikáját biztosítják.

A magyarországi projektek közül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusát érdemes megemlíteni, ahol a NIDA Sonic lapokat használta fel a kivitelező a megfelelő akusztika eléréséhez. A projekthez a Siniat szállította a szárazépítési munkához szükséges valamennyi gipszkarton lapot és profilt. További részleteket a felhasznált anyagokról itt talál.

A válaszfal szerkezete és a hangszigetelés

Az épület típusától és funkciójától függetlenül a helyiségek közötti hangszigetelés egyike azon paramétereknek, amelyek az épület funkcionális minőségét meghatározzák. A szerkezettől függően megkülönböztetünk egysoros vagy kétsoros falprofillal kialakított válaszfalakat. Az egysoros válaszfalakban a váz egyes elemei összekötik a fal borítását alkotó gipszkarton lapokat, akusztikai hidakat alkotva. Befolyásolja a hangszigetelést a profilok szélessége is, így ennek függvényében különböző merevségű szerkezeteket kaphatunk, valamint annak a lehetőségét, hogy a válaszfalat különböző vastagságú szigetelőanyaggal tölthetjük ki.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy 12,5 mm vastag lapokból készült burkolat esetén, ha a profil szélességét 50 mm-ről 100 mm-re növeljük, az RA1 hangszigetelési jelzőszám – a térelhatárolók hangszigetelését laboratóriumi körülmények között meghatározó mutató – értékének akár 6 dB-es emelkedését érhetjük el. Duplavázas szerkezetre épült falaknál a gipszkarton burkolat lapjait két különálló vázszerkezetre szerelik, így nincsenek akusztikai hidak és a hangszigetelési paraméterek is jobbak, mint az egysoros falaknál. Jobb hangszigetelést a válaszfalaknál csak akkor lehet elérni, ha a fal belseje hangelnyelő anyaggal van kitöltve.

Vegyünk sorra néhány példát, hogy lássuk, hogy az egyes lapok milyen értékeket kínálnak.

A Siniat 125A75/Expert típusú falszerkezet kedvelt és épített szerkezeti megoldás középületekben, irodákban és lakásokban is.

Siniat Nida Cicha akusztikus lap

Expert( A2) építőlapokkal elérhetjük az Rw 57 dB labor értéket, míg a Nida Cicha akusztikus lappal az Rw 61 dB-t.

A Siniat 205B75/Expert kettőzött profilvázzal szintén gyakran használt szerkezet középületekben, irodákban és lakásokba.

Ebben az esetben az Expert( A2) építőlapokkal az Rw 64 dB labor érték érhető el, míg a Nida Cicha akusztikus lappal az Rw 67 dB.

A felsoroltakkal biztonsággal megoldható a helyiségek közötti megfelelő hangszigetelés, például lakások közötti falak esetében.

Az akusztikai vizsgálatok során különböző frekvenciatartományok hangszigetelési értékei is megtalálhatók. Ismerve a zajforrás frekvenciáját be lehet azonosítani az adott frekvenciatartományra vonatkozó dB értékkel.

Fokozott akusztikai követelmények esetén a Siniat Nida Cicha lap alkalmazása ajánlott. ( DFH1IR és A2) .

A burkolati lapok számának növelésével, valamint aszimmetrikus falburkolat alkalmazásával javíthatók az akusztikai paraméterek, ugyanakkor jelentős hatással van a gipszkartonnal burkolt válaszfalak hangszigetelésére a falakat kitöltő hangszigetelő anyag.

A hang elnyelése

Hangelnyelő rendszerekben NIDA Sonic lapokat használnak, amely a falak és függesztett álmennyezetek készítésére szolgáló perforált gipszkarton lapok széles skáláját jelenti. A lemez gipszmagja kartonnal van bevonva, csakúgy, mint a hagyományos gipszkarton lapok esetében. A NIDA Sonic lapok megfelelő kombinációja a piacon kapható burkolat-anyagokkal, például gipszkarton lapokkal, optimális hangterjedési körülmények elérését teszi lehetővé a helyiségben.

A szerelési lépések és a rendszer összetevői majdnem teljesen megegyeznek a normál gipszkarton lapokéval. Ezekkel a lemezekkel készült falburkolatok és plafonburkolatok másodlagos értéke az esztétikus megjelenés, hisz nagy szabadságot adnak már a tervezési lépéseknél is. A lemezek ideálisan homogén és egyenes felületet képeznek anélkül, hogy a lemezcsatlakozások láthatóak lennének.

 

További információkat a Siniat oldalán talál.

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.