Ezekből az alapanyagokból készül a tökéletes kőpárkány

678

A kőpárkányok alapanyagainak története akár Hollywoodban is íródhatna. A mélyből küzdik fel magukat, hosszú idő kell hozzá, hogy megmutassák szunnyadó erejüket a nagyvilágnak. Akadályok állják útjukat, de végül nagy kőtáblák formájában megérkeznek oda, ahol szakértő kezek által végül minőségi kőpárkánnyá alakulnak.

Gránit, márvány, mészkő

A nagy kőpárkányos hármas. Ebben az írásban ezeknek a természetes anyagoknak az útját követjük figyelemmel. Megvizsgáljuk, miért biztosítanak időtállóságot, kimagasló értéket, magával ragadó esztétikumot kőpárkányok formájában. Fény derül arra az anyagra is, amit a Nagy Piramisok, az Országház és a Westminster-Palota építésekor is felhasználtak.

Westminster-Palota

A természetes kövek ereje

A természetes kövek használata szinte egyidős az emberi civilizációval. A bennük rejlő értékeket tehát már kezdetektől fogva igyekszik kihasználni az emberiség.

Mik a természetes kövek előnyei?

A szilárdságuk tekintélyt parancsoló, ugyanakkor a megjelenésük is eleganciát, határozottságot sugároz magából. A kőpárkányos szakemberek nagy örömére a természetes kövek formálhatóak, könnyen faraghatóak. A nagy kőtáblák a világ különböző pontjairól érkeznek a kőpárkányos szakemberekhez, akik méretre vágják és megmunkálják őket. A természetes anyagok egyedi színezetük és mintázatuk miatt egyedülálló élményt nyújtanak. Egyszerű eszközökkel megmunkálhatóak. Időtállóságukat bizonyítja, hogy megfelelő karbantartással párkányok formájában életre szóló szolgálatot tehetnek. Ezek a tulajdonságok nem a véletlen művei. Ha megvizsgáljuk a minőségi kőpárkányok alapanyagát, mindenre fény derül majd.
Na de nézzük is meg végre a nagy kőpárkányos hármast!

Gránit – Időtállóságban verhetetlen

A gránit mélységi magmás kőzet, amit a természeti erők formálnak, alakítanak. Pettyszerűség jellemzi. Színben, megjelenésben széles választékot képvisel. A legmasszívabb kőzetről beszélünk, hiszen remekül bírja a hőt, a csapadékot és a karcolásokat. Talán nem véletlen, hogy a gránitot már az őskorban is használták építőkőnek. Manapság inkább kőpárkányoknak, burkolóköveknek, sír- és díszítőköveknek dolgozzák fel. A budapesti építkezésekre az 1900-as évek elején Németországból, a meisseni bányából is kerültek gránit építőkövek.

Márvány- A Föld mélyén szunnyadó érték

Hosszú idő, mire a nagy nyomás és hő hatására kikristályosodik, majd a kőzetlemezek mozgásainak köszönhetően felszínre jut. Kristályosan szemcsés mészkő, amely csiszolást követően rendkívüli megjelenést, örvényes erezetet mutat. Szép, letisztult színük, különösen egyenletesen sűrű, szemcsés szerkezetük alkalmassá teszi őket akár művészeti célokra is. Pl. A Londonban található Marble Arch egy 19. századi fehér márvány diadalív, aminek csodájára járnak szerte a világon. Bányászati szempontból is világhírű a carrarai márvány. A márvány főként fekete és fehér színben ismerhető fel, kőpárkány formájában is esztétikus megjelenést mutat.

Mészkő – Az Országház építőköve

A mészkő évszázadok óta meghatározó építőanyag. Az Egyesült Királyság parlamentjének (Westminster-palota) épülete is mészkőből van, csak úgy, mint hazánk egyik építészeti remekműve, a Steindl Imre által tervezett Országház.

A mészkő üledékes kőzet, tengerben és édesvízben is keletkezhet. Létezik az úgynevezett puha mészkő, ami könnyen faragható és a forrásvízi kemény mészkő.
A mészkő „malmára hajtja a vizet”, hogy pl. a Nagy Piramisok is mészkőből készültek és még mindig elég gyakran használják különböző épületek és szobrok készítésére. Könnyen formálható, bonyolultabb faragásokra is alkalmas anyagról van szó. Leginkább a világos bézses szín jellemzi.

Hogyan ápolja a kőpárkányokat?

Az ablakpárkányos jelszó ebben az esetben az impregnálás. Ez az eljárás mindegyik kőnél megbízható és célravezető. De azért vizsgáljuk meg alaposan a három alapanyagot!

A gránitnak szinte nincs is szüksége különleges ápolásra, hiszen az impregnálás már eredeti fényében ragyogtatja. Így eltüntethetők róla a makacs szennyeződések, olajos anyagok, festékek.

A márvány és a mészkő már kényesebb anyag, sokkal sérülékenyebb, mint a gránit. Előbb megárt nekik a sav, a karcolás, a lúg és bármilyen külső behatás, mint pl. az ütés vagy éles eszközökkel való érintkezés. Ezért nem szabad a mészkőből és márványból készült kőpárkányokat savas takarítószerekkel (Hypo, Domestos) tisztítani. Helyette a sima, tiszta víz használata ajánlott.

De a párkányos jelszó mindhárom kőpárkánynál érvényes: az impregnáló szerek a legalkalmasabb tisztítószerek.

A kőpárkányok magas szintje

Mivel természetes alapanyagok, ezért a fenti értékek miatt élethosszig tartó szolgálatot tehetnek a minőségi kőpárkányok. Főleg, ha megkapják a megfelelő ápolást. A nedvességnek, az extrém időjárási körülményeknek pompásan ellenállnak. Ráadásul megtartják a formájukat, színüket, azaz ragyogó megjelenésüket. Az ablakpárkánytól elvárható alapokat (pl. víz elvezetése) pedig magabiztosan hozzák.

A kőpárkányos minőség hazai képviselője

A Párkányos csapata és ügyfelei tökéletesen ismerik és tapasztalják a kőpárkányok erejét, minőségét. A vásárlói visszajelzésekből (legyen az lakossági ügyfél vagy viszonteladó) pontosan kiderül, hogy a gránit, márvány, mészkő párkányok kiemelkednek a párkányfajták „tengeréből” és méltán igazolják makulátlan hírüket. A határidők betartása, korrekt és gyors ügyintézés, profi szemlélet pedig a Párkányos legendás jó hírét jelzi.

Ön melyik kőpárkányt választaná a három közül?

 

Forrás: www.parkanyos.hu