Vegyipari nyersanyag-hiány az európai piacokon: beszerzési nyomás alatt a hazai építőkémia termékgyártók

7273

A homlokzati hőszigetelő vakolatrendszerek, festékek és színezőanyagok hazai gyártását jelentősen érinti a vegyipari ellátási lánc alján kulcsszerepet betöltő BASF március 3-i tűzesete, amelynek következtében számos vegyipari alapanyag-gyártó vis maior-ra hivatkozva mondja vissza az építőkémia termék gyártói megrendelések megfelelő teljesítését. Emiatt kulcsfontosságú vegyipari összetevők csak töredék mennyiségben és sokkal drágábban juthatnak el a hazai építőkémia termékek gyártóihoz is. Ezért a gyártók a beérkező vegyipari segédanyagokat úgy csoportosítják majd, hogy késztermék-kínálat összetétele és mennyisége a lehető legjobban igazodjon a belföldi kereslethez.

A hazai építőkémia termék gyártók további vegyipari beszállítókat kutatnak fel a kiesett kapacitások gyors pótlására. Továbbá, az építőanyag gyártókat összefogó MÉASZ a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz fordulva kért támogatást további piaci források feltérképezéséhez és bevonásához, hogy e nyersanyag-piaci hatások minél rövidebb ideig jelentkezzenek az újlakás-építési és felújítási piacon.

Egyes építőkémia termékek, így különösképp: homlokzati hőszigetelés rendszer ragasztók és tapaszok, színezővakolatok és egyes ragasztók gyártásához szükséges speciális, gazdaságosan csak nagy volumenben gyártható vegyipari összetevőket európai vegyipari- és petrolkémiai konszernektől szerzik be a hazai építőanyag gyártó vállalatok is. A kínai gazdaság Covid-19 járványhelyzetet követő erőteljes újraindulása jelentős elszívó hatást gyakorol Európa teljes nyersanyag- és alapanyagipari piacaira, amely önmagában is kapacitásszűkét és árfelhajtó hatást váltott ki.

A nyersanyag-kínálatot tovább szűkítette a vegyipari ellátási lánc alján kulcsszerepet játszó BASF Ludwigshafen-i vegyi üzemének március 3-i tűzesete, amelynek következtében a termékláncban az elsődleges vegyipari nyersanyagokat továbbfeldolgozó partnerek vis maior-ra hivatkozva mondták vissza az építőanyag gyártói szerződésekben foglalt volumenek felét, de esetenként 80%-át, amely a hazai gyártói szerződéseket is érinti. Ennek eredményeként a külpiaci beszállítók a hazai gyártók  által megrendelt, szerződésben foglalt segédanyagok mennyiségének csak töredékét tudják a gyártáshoz leszállítani, esetenként jelentősen megemelt (akár kétszeres) egységárakon.

A nyersanyag-beszállítók részéről a kapacitás-problémák miatt kvótaértékek meghatározására kell számítani. Az építőkémia termékek gyártói az elmúlt három évtizedben nem találkoztak hasonló ellátási problémával. Ezért a gyártók azon dolgoznak, hogy

  • a gyártáshoz beérkező segédanyagokat úgy csoportosítsák,  hogy késztermék-kínálat összetétele és mennyisége a lehető legjobban igazodjon a hazai kereslethez;
  • további nyersanyag- és alapanyag beszállítókat kutatnak fel a kiesett nyersanyag-beszállítói kapacitások gyors pótlására.

 

Szarka László
elnök, MÉASZ